Fra helt til syndebukk: Zidanes vei til verdens vanskeligste fotballjobb

Zinedine Zidane har vært i begivenhetenes sentrum gjennom hele karrieren. Nå mer enn noen gang.

zidane.jpg

— Gi meg et lag bestående av ti vedkubber og Zinedine Zidane, og jeg vinner Champions League, har tidligere Manchester United-sjef Sir Alex Ferguson uttalt.

Så god var franskmannen.

Nå må han på nytt bevise at han er i ypperste verdensklasse. Mandag sprakk nyheten mange hadde spekulert i lenge. Zidane tar over som sjef for Real Madrid, mens Rafael Benitez sendes ut dørene på Santiago Bernabeu.

Zinedine Zidane ledet sin første treningsøkt for A-laget tirsdag.

Tre år etter at han la opp, i 2009, ble Zidane kontaktet av Real-president Florentino Perez. Han ønsket seg «Zizou» som rådgiver. Den stillingen ble senere oppgradert til spesialrådgiver, som et krav fra José Mourinho. Senere ble han sportsdirektør i klubben, før han etter hvert fikk ansvaret for Real Madrid Castilla — hvor Martin Ødegaard til slutt kom inn i laget.

Les også

Ødegaard deltok på Zidanes første Real Madrid-trening

Hylles av Beckham

Zidane har lært av de beste, etter å ha jobbet ved siden av kjemper som Mourinho og Carlo Ancelotti.

— En mann som har vært den beste i spillet vi elsker, tar over en klubb som både jeg og mange andre elsker. En med lidenskap og drivkraft, som ikke aksepterer feil. Den beste for jobben, skrev David Beckham på sin Instagram-konto.

Les også

Landslagskollega om Martin Ødegaard: - De følger ham overalt. Til og med på do

Man kan bare tenke hva som hadde skjedd om ikke Zidanes forelde Smail og Malika hadde emigrert til Paris fra Algerie i 1953. I 1972 ble de foreldre til Zinedine, som vokste opp i Marseille i Sør-Frankrike.

— Innvandrere må jobbe dobbelt så hardt

Zinedine Zidane som Bordeaux-spiller i 2006.

— Det var faren min som lærte meg at innvandrere må jobbe dobbelt så hardt som alle andre. At man aldri må gi opp, har Zidane uttalt.Selv har Zidane omtalt seg selv som en "ikke-praktiserende muslim".

Karrieren til Zidane skjøt virkelig fart da han spilte i Bordeaux på starten av 90-tallet. Franskmannen dominerte på laget som blant annet vant Intertotocupen i 1995. I 1996 hadde han spilt så godt i vindistriktet at han ble plukket opp av selveste Juventus.

Les også

- Benítez er sint, såret og skuffet over behandlingen fra Real Madrid

Der ble det to Serie A-titler og tap i Champions League-finalen mot Borussia Dortmund i 1997, før han gikk videre til Real Madrid i 2001. Som den dyreste spilleren i verden, og dannet det som skulle bli et av de mest fryktinngytende lagene verden noen gang har sett.

Og blant alle stjernene var Zidane den største.

Folkehelt etter VM-finalen

Luis Figo har omtalt farten og teknikken hans som ekstraordinær. Nevnte Beckham har kalt Zidane den beste spilleren i verden, mens Thierry Henry har uttalt at Zidane er en type man alltid kan stole på. En som alltid tar kontroll.

Han tok virkelig kontroll på Stade de France en sommerdag i 1998. I VM-finalen på hjemmebane møtte Zidane og Frankrike Brasil og Ronaldo.

Ronaldo hadde vært den store stjernen gjennom sluttspillet, men hadde besvimt før finalen, og var ikke i form.

Zinedine Zidane med VM-trofeet på hjemmebane i 1998. Etter finalen ble franskmannen profet i eget land.

Men den franske midtbanevirtuosen stjal showet. Claudio Taffarel i Brasil-målet kunne ikke gjøre noe da Zidane stanget inn både 1-0 og 2-0 før pause. Når Emmanuel Petit satte inn 3-0 like før slutt hadde Frankrike tatt VM-gull på hjemmebane, med Zinedine Zidane som banens gigant.I dagene etter vaiet det algeriske flagget sammen med det franske oppover Champs-Elysées.

Les også

Rasende Messi i amper kamp: - Spiller alltid på grensen

Det unike volleymålet i Mesterliga-finalen

— Jeg var heldig som kom fra et vanskeligstilt område. Det lærer deg ikke bare om fotball, men også om livet. Det var mange barn fra forskjellig bakgrunn og fattige familier. Man måtte kjempe for å komme seg gjennom dagen. Fotballen var den enkle delen, har Zidane sagt i et intervju med The Guardian.

En spiller som skulle få det som vane å være avgjørende i de store kampene.

David Beckham, Luis Figo, Ronaldo, Zinedine Zidane og Raul. Et Real Madrid-lag vi knapt har sett maken til.

Som da finalen i Champions League i 2002 sto og vippet. Raúl hadde gitt hovedstadslaget ledelsen, før Leverkusen utlignet ved stopperkjempen Lucio. Så dukket Zidane opp med et øyeblikk av magi, som står igjen som et ikonisk bilde på den spilleren Zidane var.Det sies at til og med de mest tvilende Madrid-fans — de som klamret seg fast til tiden hvor Alfredo Di Stefano herjet - bøyde seg for Zidane, og anerkjente hans storhet.

Les også

Zidanes sønn velger Frankrike

Zidane danset med ballen. Å se franskmannen håndtere ballen var som å se en forestilling. Den anerkjente fotballjournalisten Sid Lowe har uttalt at Zidane er fotballens svar på Bolshoi-balletten.

Den famøse exiten

Men det var ikke så mye ballett som en slags dårlig skrekkfilm vi ble vitne til i Tyskland i 2006. Nok en gang var Zidane i begivenhetenes sentrum. Straffescoringen mot Gianluigi Buffon i VM-finalen (en såkalt panenka) gikk tverrligger inn. Igjen viste Zidane sin storhet, men ledelsen varte bare i 12 minutter før Marco Materazzi stanget inn 1-1.

Det famøse øyeblikket som sitter igjen etter VM-finalen i 2006.

De to skulle sammen lage det som står igjen som en kraftig ripe i lakken hos en fotballkunstner. Godt ute i ekstraomgangene havner de to i munnhuggeri. I etterkant har det kommet fram at Materazzi skal ha snakket nedverdigende om Zidanes søster og mor.Da klikket det for franskmannen, som med to skritts tilløp satte panna i brystet på den italienske stopperen. Materazzi falt noe teatralsk, men det røde kortet var ikke til å komme utenom.

Les også

Ødegaard byttet ut i ny uavgjortkamp

— Jeg dør heller enn å si unnskyld til Materazzi

Bildene av en Zidane med senket hode som passerte VM-trofeet han hadde løftet åtte år tidligere, ble det siste bildet man fikk av Zinedine Zidane i sin aktive fotballkarriere.

Zidane ut i skam i 2006.

— Jeg dør heller enn å si unnskyld til Materazzi. Hvis jeg unnskylder meg, betyr det at jeg innrømmer at det han gjorde var normalt. Hvis det var Kaká, en vanlig fyr, ville jeg ha sagt unnskyld. Men ikke til denne fyren, sa Zidane i et intervju med El Pais i 2010.Zidane har dog fått støtte fra Materazzi de siste dagene.

- Å vinne er det som betyr noe

— Det er et logisk valg. Zidanes sterke personlighet vil gjøre godt i garderoben hos Real Madrid. Spesielt siden han tidligere har jobbet med spillerne, sa Materazzi ifølge The Telegraph.

Zidane overtar etter Rafael Benitez som fra start ikke var noen populær mann i Madrid. Han fikk sparken etter tre tap på 18 kamper i La Liga, noe som viser hvorfor mange mener jobben som trener i Real Madrid er verdens tøffeste fotballjobb.

Les også

Real Madrid-stjerne i trøbbel - skal ha kjørt i 200 kilometer i timen

— Han er ingen trener. Han er en leder, men ikke på samme måten som Ancelotti eller Mourinho. Det blir veldig viktig hvem han tar med seg, har fotballekspert Guillem Balague uttalt om franskmannen.

— Å vinne er det som betyr noe i denne klubben. Budskapet mitt til spillerne vil være det samme som jeg ga til Castilla-spillerne: Hardt arbeid og intensitet på trening er nøkkelen, sa Zidane på pressekonferansen tirsdag.

Så gjenstår det å se om «Zizou» kan bli den treneren en hel hovedstad håper han skal være.

Kilder: The Guardian, Sky Sports, The Telegraph, Goal.com, Aftenposten.

Mange av våre lesere har lest disse sakene i dag: