Fotball

Landslaget bor på femstjerners hotell i Baku, men NFF hevder pengebruken er mindre

NFF har fått massiv kritikk for sin pengebruk på A-landslaget. Det er strammet inn i flere ledd, men totalsummen er omtrent den samme.

I BAKU: Alexander Tettey, Pål André Helland og Jonathan Parr på flyplassen torsdag kveld. Foto: NTB scanpix

 • Roar Lyngøy
  Roar Lyngøy

Da Per-Mathias Høgmo tok med seg landslagets spillere og støtteapparat til Aserbajdsjan torsdag, dro landslaget med charterfly rett fra Gardermoen til Baku.

Og i Aserbajdsjans hovedstad sjekket landslagsspillerne inn på det luksuriøse femstjernershotellet Hilton Baku. Lørdag venter VM-kvalifiseringskamp mot Aserbajdsjan, en kamp Norge nesten er nødt til å vinne.

Bergens Tidende har bedt om innsyn i pengebruken rundt A-landslaget i fotball etter at VG sist vinter kom med flere artikler som viste en solid økning i utgiftene. Norges Fotballforbund (NFF) har svart utfyllende på vår henvendelse, og de viser til at det er gjort flere kutt:

 • Spisstrener og assistenttrener er ute av støtteapparatet (nå er det én assistenttrener mot to tidligere).
 • Internasjonal rådgiver er heller ikke en del av støtteapparatet.
 • Mental trener er med på færre tiltak.
Les også

Blodig Neymar da Brasil herjet med Bolivia

Les også

Svein Oddvar Moen i hardt vær da Island sikret seieren på overtid

Les også

Kjempetabbe av Buffon da Italia spilte uavgjort mot Spania

Mer rutefly

NFF viser også til at bruken av charterfly har gått ned. Charter er vesentlig dyrere enn vanlige rutefly. Til Aserbajdsjan valgte man charter fordi det ville vært praktisk vanskelig med rutefly, men ellers har reisevirksomheten vært slik i år:

Kai-Erik Arstad er konstituert generalsekretær i NFF. Foto: NTB scanpix

Til Estland-kampen i mars brukte NFF rutefly. Til Portugal i mai brukte man rutefly ut og charter hjem for å rekke kampen som fulgte i Norge noen dager senere.

Til Belgia-kampen i juni ble det brukt rutefly begge veier.

– I forbindelse med Aserbajdsjan-kampen bruker vi charter for å rekke hjem til kampen mot San Marino. Alternativet med rutefly gir en reise på 10-11 timer, opplyser informasjonssjef Yngve Haavik.

Til Tsjekkia-kampen i november skal det brukes rutefly.

– Terskelen for å bestille charterfly er høyere enn før, sier Kai-Erik Arstad, konstituert generalsekretær i NFF.

Lekre hotell og egen kokk

Bergens Tidende har også sett nærmere på hvilke hoteller landslaget har bodd på og skal benytte resten av året. Her er det fire— og femstjerners hotell som går igjen.

– Til syvende og sist er det vi som bestemmer hotell. Sikkerhetsmomentet er viktig, derfor reiser vår sikkerhetsleder og administrative leder på forhånd for å sjekke. Så har man gjerne en dialog med det landet man besøker. Det er ikke alltid at de fine hotellene er så mye dyrere, og snittprisen er ikke avskrekkende. Det viktigste for oss er at det er gode fasiliteter som møterom, hvilerom og egne rom for bespisning, sier generalsekretær Arstad.

Når det gjelder bespisning, har landslaget med seg egen kokk på turene. Vedkommende, som har vært med siden 1998, brukes fortsatt.

FEM STJERNER: Landslaget skal bo på femstjernershotellet Hilton Baku under sitt opphold i Aserbajdsjan. Foto: 2016 Hilton Hotels & Resorts

Stor økning under Høgmo

VG skrev i februar at totale kostnader relatert til A-landslaget kom på 30,3 millioner kroner i 2015. Dette samsvarer med de tallene som NFF har sendt til Bergens Tidende. VG skrev videre at kostnader til reise, opphold og andre troppskostnader hadde økt fra 20 millioner kroner totalt i Drillo-årene 2012 og 2013, til 29 millioner i Høgmo-årene 2014 og 2015. – Vi lå an til å komme til EM og la derfor inn ekstra ressurser i forbindelse med det, sier Arstad.

Personalkostnadene rundt A-landslaget ventes å gå litt ned i 2016 i forhold til de 15,9 millionene som ble brukt i fjor.

– Dette tallet vet vi først når regnskapet er klart, men det vil gå litt ned ettersom deler av støtteapparatet er borte, sier generalsekretæren.

Oppjusterte årets budsjett

Kostnader til «reise, opphold og øvrige troppskostnader A-lag herrer» vil derimot være omtrent som i fjor (14,4 millioner). For 2016 var det budsjettert med 12,5 millioner, men dette tallet er senere blitt oppjustert til cirka 14,5. – Dette har sammenheng med økt aktivitet i 2016 – det er en ekstra kamp i år i forhold til i fjor. Men husk at vi også får tilsvarende økte inntekter i form av salg av TV-rettigheter og publikumsinntekter, sier Arstad.

På visse punkter har man altså strammet inn pengebruken, men totalsummen blir omtrent den samme som i 2015. – Brukes det for mange penger på A-landslaget for menn?

– Dette er en balansegang. Fra NFFs side er vi opptatt av å legge forholdene best mulig til rette for at landslaget skal prestere så godt som mulig sportslig. Hvis vi visste at noen hundre tusen kroner ekstra ville garantere oss tre poeng i Aserbajdsjan, ville det vært verdt det, sier Kai-Erik Arstad.

Norge møter Aserbajdsjan lørdag og San Marino tirsdag.

Les mer om

 1. Herrelandslaget fotball

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Fotballforbundet taper millioner på fiaskoen

 2. FOTBALL

  Seiersvant Helland: - Den selvtilliten trenger vi

 3. FOTBALL

  Fryktet avlysning på grunn av dårlige baneforhold: Kampen går som planlagt

 4. FOTBALL

  Kaptein Skjelbred: - Lett å skylde på én person

 5. FOTBALL

  Norges lag er verdt sju ganger så mye som Aserbajdsjans

 6. FOTBALL

  Høgmo om presset: - Jeg er blitt evaluert i 25 år, det er noe jeg bare må leve med