Solskjær danker ut Cantona på Uniteds «røverkjøp-liste»

To nordmenn i toppen av stor kåring i England.

Her jubler Ole Gunnar Solskjær for en Manchester United-scoring i seriekampen mot Wigan i 2006.
  • Nicholas Bergh

Manchester United har gjort mange floppkjøp opp gjennom årene, men den britiske storklubben har også vært svært dyktige i enkelte handler.

Nå har klubbens medieavdeling sammenfattet en liste over de ti beste røverkjøpene i klubbens historie. Listen er publisert på Uniteds hjemmeside.

LES MER: Slik startet Solskjærs United-eventyr

Franskmannen Eric Cantona regnes av mange som én av de absolutt mest innflytelsesrike spillerne i Premier League-æraen, men må finne seg i og havne bak to nordmenn på listen.

Ole Gunnar Solskjær er nemlig blitt kåret til klubbens tredje beste kjøp, mens Ronny Johnsen er nummer fire.

Ronny Johnsen og Ole Gunnar Solskjær trekkes frem som to av de beste kjøpene Manchester United noensinne har gjort. Her poserer de med et klubbskjerf i 1996, året begge signerte for klubben.

Om Solskjær står det at han var «stort sett ukent» da han ble kjøpt for 1,5 millioner pund (18,5 millioner kroner etter dagens kurs) fra Molde, men at «hans legendestatus vil være intakt for alltid». Artikkelen minner også om de 126 målene Solskjær scoret for klubben mellom 1996 og 2007.Om Ronny Johnsen står det at «skader stoppet utviklingen hans», men at United «fikk mye for pengene». Midtstopperen berømmer også for at han var — i likhet med Solskjær - en viktig brikke i stallen som vant en trofétrippel i 1999. United betalte 1,2 millioner pund (rundt 15 millioner kroner) for å kjøpe Johnsen fra den tyrkiske klubben Besiktas.

Se hele listen i faktaboksen.

Les også

Solskjær: - Ingenting overrasker meg med United lenger

Keeper topper

Ifølge Uniteds hjemmeside er det den nederlandske keeperen Edwin van der Sar som har vært det aller beste kjøpet.

Van der Sar var allerede 34 år da han signerte for United i juli 2005, og kostet 2 millioner pund (rundt 25 millioner kroner etter dagens kurs).

Edwin van der Sar og Cristiano Ronaldo kåres til de to beste kjøpene i Manchester Uniteds historie. Her trøster de hverandre etter at den britiske storklubben tapte Champions League-finalen for Barcelona i 2009.

— I tillegg til at han satte verdensrekord i å holde nullen (gikk 1311 minutter uten baklengs, journ. anm.), var han helten i Moskva da Manchester United vant Champions League-finalen mot Chelsea, heter det i begrunnelsen.Superstjernen Cristiano Ronaldo inntar plassen bak Van der Sar. Ronaldo ble kjøpt fra Sporting Lisboa, for 12,24 millioner pund (rundt 151 millioner kroner etter dagens kurs), i 2003. — Okei, vi innrømmer det. Det er vanskelig å kalle en slik sum for en tenåring et røverkjøp. Men hvis du tenker på hva Ronaldo oppnådde i United, ved å score 118 mål på 292 kamper, i tillegg til å vinne åtte trofeer og gullballen, representerer den summen definitivt verdi for pengene.

Alle de ni øverste kjøpene på listen ble gjort mens legendariske Sir Alex Ferguson var manager i klubben. Av kjøp før Fergusons tid, trekkes Arnold Mühren, Paul McGrath og Tony Dunne frem.