Fotball

Nå blir Eirik (18) proff i Frankrike

Molde-junioren Eirik Haugan (18) er solgt til den franske toppklubben Marseille.

Eirik Haugan blir proff i Marseille. Foto: moldefk.no

 • Trond Hustad
  Trond Hustad
  Rbnett

LIÈGE/MOLDE: Torsdag fylte han 18 år. Fredag tok han sertifikatet. Over helga reiser han på samling med G18-landslaget i Sverige. Så flytter Eirik Haugan til Frankrike for å leve ut guttedrømmen, uten at han har spilt ett sekund eliteseriefotball for MFK.

— Det var mange tanker med det samme, men jeg bestemte meg tidlig for å satse alt nå. Tilbudet var så fristende at jeg måtte bare ta denne sjansen her. Dette blir stort, sier Haugan til Romsdals Budstikke.

Han trente med Marseille også i fjor sommer. Da sa han nei til kontrakt.

— De har fulgt meg hele tiden og etter en landslagssamling i Portugal i juni kom interessen opp på nytt. Jeg fikk et bedre sportslig tilbud denne gangen, sier midtstopperen, som har trent med klubben de siste ukene.

- Er dette også en stor økonomisk mulighet for deg?

— Jeg jeg skal leve av fotball de tre neste årene. Jeg kommer til å klare meg, er alt 18-åringen vil si om de personlige betingelsene.

Forhandlingene mellom klubbene har pågått gjennom sommeren og nå er partene enige om betingelsene.

— Jeg skal trene med A-laget de første dagene i uka, så blir det avgjort hvor jeg skal spille kamp. Både andrelaget og U19-laget er mulige kamparenaer fra begynnelsen. Det blir mye løping på meg i starten. Formen må bli enda bedre før det blir aktuelt å trene fast med A-laget, sier Haugan, som har to NM-kamper og to treningskamper for førstelaget til MFK.

Overgangen fra en anonym tilværelse på Moldes 2. divisjonslag til storbyen Marseille blir formidabel.

— Det er en fotballgal by, med masse folk utafor treningssenteret hver dag. Jeg har vært på stadion og sett flere kamper i sommer, stemninga er voldsom. Det har vært rundt 60.000 tilskuere på tribunen, sier Haugan.

På Stade Vélodrome er det den spanske landslagslegenden Michel som er manager. Han vokste opp i Real Madrid og kom nylig fra Olympiakos der han fikk sparken i januar.

— Jeg har ikke møtt Michel ennå, men har snakket mye med assistenttreneren, sier Haugan. Franck Passi spilte blant annet for Monaco og Bolton før han ble trener.

Blant profilene på banen er den franske landslagskeeperen Steve Mandanda og den kamerunske landslagsstopperen Nicolas N'Koulou. Den største stjernen er kanskje Lassana Diarra, med fortid i klubber som Chelsea, Arsenal og Real Madrid.

— Det er veldig spennende å få en slik mulighet. Jeg har selvfølgelig ambisjoner om å slå gjennom. Det vil være en stor skuffelse å komme hjem etter tre år uten kamper for A-laget. Jeg har blitt godt mottatt, skal dele leilighet med en ung fransk spiller like ved treningsanlegget og skal gå på franskkurs to ganger i uka. Det blir en stor fordel å lære litt mer av språket, slår han fast.

Molde-direktør Tarje Nordstrand Jacobsen mener overgangen er en fjær i hatten både for Eirik Haugan og MFK.

— Sånn har fotballverden blitt de siste årene, klubber utafor Norge forsøker å hente norske unggutter med potensial. Det vil alltid være delte meninger om hva som er riktig og fornuftig på kort og lang sikt. De fleste vil være hjemme til de blir eldre, noen ønsker å dra ut når de får sjansen. Eirik har grepet muligheten han fikk og vi ønsker ham all mulig lykke i en stor klubb, sier Nordstrand Jacobsen.

Han vil ikke kommentere hvor mye penger MFK får for Haugan, men det er grunn til å tro at klubben får ett engangsbeløp pluss nye utbetalinger dersom Haugan debuterer på A-laget eller selges videre.

— Det er en overgang som alle andre, den er gjort på forretningsmessige vilkår som både vi og spilleren er fornøyd med. Når unge spillere går til utlandet er selgende klubb ivaretatt gjennom den faste kompensasjonen for trening og utdanning, sier Tarje Nordstrand Jacobsen.

 1. Les også

  Se og følg trekningen direkte fra RBK-brakka

 2. Les også

  Berg Hestad: - Jeg vil ha Liverpool!

 3. Les også

  Pause i forhandlingene mellom Singh og Molde

 4. Les også

  Molde-talentet sammenlignes med Forren

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt00000000
1Brann00000000
1FK Haugesund00000000
1Kristiansund00000000
1Lillestrøm00000000
 • Champions League-kvalifisering

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Molde FK