Fotball

De tapte 0–8 for Rosenborg for to år siden. Torsdag utførte de mirakler i Tyrkia.

Lille Östersund slo ut den tyrkiske storklubben Galatasaray i andre kvalifiseringsrunde av Europa League.

Brwa Nouri (nr. to fra venstre) var iskald da han sendte Östersund i ledelsen på straffe borte mot Galatasaray.
 • Pål Strande Gamlemoen
  Pål Strande Gamlemoen
  Journalist

Östersund rykket opp til Sveriges øverste nivå (Allsvenskan) så sent som i 2015. I fjor havnet de på åttendeplass. Cupfinaleseieren i april var klubbens første tittel noensinne. Det betydde kvalifiseringsspill til Europa League. Der trakk de nesten hardest mulig motstand ved første hinder: Den tyrkiske storklubben Galatasaray.

Tyrkerne var i kvartfinalen i Champions League senest i 2012, samme år som Östersund sikret opprykk fra Sveriges tredje øverste nivå. Da svenskene møtte Rosenborg i en treningskamp så kort tilbake som i 2015, tapte de hele 8–0. Det som skjedde torsdag kveld kunne ikke vært fjernere den gang.

2–0-seier hjemme på Jämtkraft Arena sikret et godt svensk utgangspunkt før det tøffe returoppgjøret i Istanbul torsdag kveld. Kaptein Brwa Nouris mål på straffe etter en times spill avgjorde i realiteten oppgjøret. Östersund gikk til slutt videre med 3–1 sammenlagt.

«En av svensk fotballs store Europa-skalper,» skriver Aftonbladet-kommentator Stefan Alfelt.

«Velkommen til helvete»

På tross av 2–0 å på fra hjemmekampen, var nok Östersund-nervene i helspenn før torsdagens kamp.

Svenskenes hjemmebane har en kapasitet på 8466 tilskuere. Galatasaray får over 52.000 på sine hjemmekamper. «Galas» fans er beryktet for sitt enorme engasjement og ikke minst banneret som møter alle bortelag- og fans: «Velkommen til helvete.»

– Det er dette jeg vil gjøre hver dag, så for meg er ikke dette helvete. For meg er det Disneyland, sa målscorer Nouri til Aftonbladet etter kampslutt.

Ifølge den svenske avisen mottok Nouri flere hatefulle og rasistiske meldinger på sosiale medier før kampen. Meldingene gikk på hans etnisitet som kurder og bakgrunn fra Irak.

– Jeg tenkte ikke så mye på det. Det er selvfølgelig et ladd emne og det finnes i bakgrunnen hele tiden. Det trigget meg bare. Jeg har hatt mange flere personlige problemer å håndtere enn dette, sa Nouri.

Britisk innflytelse

Bak Östersunds mirakel står en brite. Klubben har hatt gode kontakter i Storbritannia. Den daværende Premier League-klubben Wigan gjennomførte flere treningsleirer på Östersunds stadion fra sommerne 2010 til 2012. Swansea har også gjennomført treningsleirer hos dem. Klubben har også hatt flere britiske trenere.

Mannen som har ført dem fra 2. divisjon (fjerde nivå) heter Graham Potter. 42-åringen fra Solihull i England fikk Premier League-kamper for Stoke, West Bromwich Albion og Southampton, men slo aldri gjennom i toppen av engelsk fotball. I 2011 tok han over trenerjobben i Östersund.

Det ble starten på et eventyr. To strake opprykk fulgte etter at Potter satte seg i sjefsstolen med tryllestaven. Deretter brukte klubben noen år på å etablere seg i Superettan, før opprykket til Allsvenskan ble sikret i 2015.

Han heter kanskje ikke Harry, men Graham Potter har virkelig tryllet med Östersund.

Det ble en imponerende åttendeplass i debutsesongen av svensk fotballs beste selskap. Fremgangen har fortsatt siden. Östersund ligger i øyeblikket på femteplass, med god kontakt til AIK på andre. I tillegg kom også den nevnte cuptittelen i april.

– Motet spillerne viste sammen – det er et av de stolteste øyeblikkene i karrièren min, sa Potter til Aftonbladet etter at seieren over Galatasaray var sikret.

Applaudert av banen

Galatasaray presset og presset, men slet med å finne åpninger i Östersunds fembackslinje. Tyrkernes ville fanskare tok som vanlig imot motstanderne med intens piping og buing, samtidig som de gjorde sitt beste for å piske frem egne helter.

Da Nouri ga svenskene ledelsen, vendte Galatasaray-fansen energien mot eget lags trener. De krevde at trener Igor Tudor skulle gå av øyeblikkelig. TV-bildene viste sinte fans som satte fyr på sesongkortene sine. Men det mest påfallende skjedde da dommeren blåste av kampen: Tyrkerne ga Östersund-spillerne stående applaus.

– Jeg pleier ikke å få gåsehud, men da reiste hårene på armene mine seg. Det var magisk. Jeg kommer aldri til å glemme den følelsen, sa Östersund-stopper Tom Pettersson.

Les mer om

 1. Fotball
 2. Allsvenskan
 3. Europa League
 4. UEFA
 5. Champions League
 6. Galatasaray