Fotball

- Homofobi er fortsatt et stort problem i idretten

Fotballproff kom ut av skapet, men få har kommet etter.

Fotballspilleren Robbie Rogers skriver bok om kampen som homofil idrettsmann ved siden av karrieren på fotballbanen.
  • Magnus Wikan

Fotballspilleren Robbie Rogers hadde forventet en kjedereaksjon etter at han og to andre amerikanske idrettsutøvere på elitenivå sto frem som homofile. Den reaksjonen kom aldri.

LA Galaxy-spiller Robbie Rogers er nå den eneste homofile utøveren igjen i en av de amerikanske proffligaene. NBA-spilleren Jason Collins, som fortalte om sin legning før 2012/13-sesongen, har nå lagt opp, mens den amerikanske fotballspilleren Michael Sam er klubbløs etter å ha blitt droppet av både St. Louis Rams og Dallas Cowboys.

— Om jeg skal være ærlig, så hadde jeg trodd på en kjedeeffekt etter at Jason, Michael og jeg sto frem, sier Rogers i et intervju med AP.

— Utviklingen har gått mye saktere enn jeg hadde forventet. Det minner meg bare på at homofobi fortsatt er et stort problem i idretten. Utøvere føler seg ikke komfortable med å stå frem, sier han.

Tøft garderobemiljø

Rogers la opp som fotballspiller forrige sesong, blant annet for å skrive bok om kampen som homofil idrettsmann. Men før denne sesongen valgte han å skrive under på en kontrakt med David Beckhams gamle klubb Los Angeles Galaxy. Der har han blitt tatt imot med åpne armer av lagkameratene, deriblant tidligere Premier League-stjerne Robbie Keane.

Michael Sam kunne blitt den første åpent homofile spilleren i NFL, men ble vraket av både St. Louis Rams og Dallas Cowboys.

Likevel innrømmer han at garderoben fortsatt er et vanskelig rom å være i.— Akkurat som i alle andre garderober, er ord som "homo" og "gay" brukt som nedsettende bemerkninger. Det skjærer dypt i et allerede åpent sår, sier han.

Han er likevel overbevist om at holdningene kan forandres dersom flere står frem. Og han er overbevist om at det finnes flere.

— Det finnes et par homofile spillere på elitenivå. De har bare ikke kommet ut ennå. Jeg mener det er viktig at guttene må stå frem og skape et miljø hvor de kan føle seg komfortable, sier Rogers.

Les mer om

  1. Internasjonal fotball