Fotball

Dette har anglofile fotballfans til felles

Vi nordmenn elsker hvert vårt engelske fotballag, og tror vi skiller oss fra de andre supporterne.

Engelsk fotball er kjent for stemningen på tribunene. Her får Fulhams Darren Bent oppleve det etter en scoring.
  • Helle Skjervold

For å utforske vårt merkverdige og intense kjærlighetsforhold til engelsk fotball har jeg i hele høst møtt nordmenn på fotballtur i England. Det har vært surt og bløtt, men nordmennene har vært i perlehumør. Regn og fem grader?

Null problem, mente en av dem som stilte i bare t-skjorte for å sikre maksimal bevegelighet på tribunen. Som om det skulle være semi-hellige ritualer har de knasket i seg sin fish’n’chips til frokost og drukket en kald Guinness eller to.

Det er kanskje deilig å være norsk i Danmark, men det er ikke så verst å være norsk på fotballtur i England heller.

Topp stemning

Og er det noe jeg har innsett så er det at fotballsupportere elsker å snakke om seg selv. For de er ikke bare stolte over laget sitt, de er stolte av hvem de selv er – som gruppe.

Men er det egentlig slik at Liverpool-supportere er mer ekte enn en nyfrelst City-supporter? Er hold i de mytiske artskjennetegnene som visstnok skiller en Stoke-patriot fra en Chelsea-supporter? Det er vel neppe slik at tapsglade men angrepslystne seks-sjuåringer naturlig trekkes mot Tottenham når favorittlaget velges en gang på barneskolen.

Det må vel være omvendt, at man som nyslått Spurs-tilhenger gradvis lærer av de andre om hvordan det er bedre å tape etter å ha spilt en storartet kamp enn å spille defensiv møkkafotball og vinne 1-0. Slik bygges et felles språk og et uslåelig samhold.

Supporterne er best

Fansen er på mange måter enda mer dedikert enn klubbens spillere, konkluderte den pensjonerte keeperlegenden Erik Thorsvedt i et intervju til denne serien.

Da jeg var sportsjournalist og intervjuet toppspillere og trenere ble jeg ofte slått av hvordan disse klekkelig betalte profilene snakker så ufattelig kjedelig og mekanisk om fotball at du skulle tro det var utregning av Norges Banks rentekalkyler dette handlet om.

Etter møtene med de brennende entusiastiske norske fotballsupportere i England må jeg si at de går toppspillerne en høy gang hva fortellerglede og fotballengasjement angår. For uansett klubbtilhørighet har supporterne et sterkt fellestrekk, nemlig at de er best – uansett hvor på tabellen laget deres befinner seg. Jeg ikke i tvil om at Thorstvedt har rett. Supportere er det beste med toppfotballen, ikke spillerne.

Vi fulgte norske supportere av syv forskjellige klubber på tur. Her kan du lese reportasjene:

Derby:

Les også

- Det å være Derby-supporter er nok for de spesielt interesserte

Tottenham:

Les også

- Å være Tottenham-supporter er litt som å se en god film med en dårlig slutt

Liverpool:

Les også

- Vi føler vel egentlig selv at vi er verdens beste supportere

Manchester United:

Les også

  1. United-fans:- Vi er godt vant, la oss si det sånn

  2. Det startet med et pling og ble til et intenst avstandsforhold

  3. - Alle vet at eieren er en klovn, men det er ikke Solskjærs feil

Les mer om

  1. Engelsk fotball