Perfekt utgangspunkt for et litt heldig Rosenborg

Steaua stanget og stanget – RBK scoret og scoret i Romania.

HELDIGE OG GODE: Rosenborg sikret seg et ypperlig utgangspunkt foran returkampen etter en solid seier i Romania.

STEAUA BUCURESTI — ROSENBORG 0-3

BUCURESTI (adressa.no): Steaua var det beste laget i store deler av kampen, men Rosenborg var mest effektive og tok kontringene, slik de hadde sagt på forhånd at de skulle gjøre.

Etter en første omgang der de ikke klarte å utnytte dem, tok de ledelsen da Tobias Mikkelsen ble spilt gjennom etter 61 minutter og skrudde ballen i lengste hjørne. Noen minutter senere scoret en offsideplassert Pål André Helland RBKs andre mål etter en målgivende pasning fra debutant Anders Ågnes Konradsen. På overtid fastsatte Mike Jensen sluttresultatet til 3-0, da han satte inn egen retur og gjorde oppturen komplett.

Steaua skapte sjanse på sjanse og kunne hatt både to og tre scoringer, men en god André Hansen og noen marginer på sin side sørget for at Rosenborg har et strålende utgangspunkt før returmøtet på Lerkendal neste uke.

Rosenborg åpnet forsiktig

Steaua gikk rett i angrep omtrent fra avspark og kunne scoret etter 80 sekunder da et innlegg fant Gregory Tadé helt alene på Rosenborgs femmeter. Heldigvis for RBK var headingen altfor løs og gikk rett på André Hansen, og dermed slapp de en marerittåpning på kampen.

Rosenborg åpnet mer forsiktig enn normalt og ville tydeligvis føle på hvordan Steaua spilte før de satset mer fremover. Et litt dårlig skudd fra Pål André Helland var det eneste gjestene kunne vise til på det første kvarteret. De fikk noen dødballer i gode posisjoner, emn manglet den avgjørende presisjonen i leveringene.

Enormt Steaua-press

Etter 18 minutter viste Steaua hva som bor i dem med et lekkert forsvarsspill RBK ikke klarte å følge med på. Hvittrøyene slet også med å klarere og til slutt fikk Sulley Muniru lade skuddfoten på halvspretten fra 20 meter, men forsøket gikk rett i klypene på Hansen. Langt vanskeligere ble det fem minutter senere for Hansen. Lucian Filip fikk stå helt upresset 25 meter fra mål. Han traff godt og Hansen måtte strekke seg så lang han var for å få en finger på det harde forsøket. Hansen stoppet også et godt og akrobatisk forsøk fra Muniru like etterpå på en corner. Ballen datt ned til Muniru på 16-meteren og midtbanespilleren forsøkte seg på et halvveis brassespark. Ballen hadde god retning lavt i hjørnet, men Hansen var raskt nede og reddet.

Steaua presset voldsomt og nektet Rosenborg-forsvaret å hvile. Tade kom gjennom i bakrom etter 28 minutter og skjøt like utenfor. Muniru bommet også på mål med en liten meter tre minutter senere. Så var det Popa sin tur til å skyte nøytaktig like langt utenfor den samme stolpen etter det igjen. Steaua kunne og burde ha tatt ledelsen i løpet av de ti minuttene.

Rosenborg litt mer med

Ti minutter før pause kom Rosenborg seg litt høyere i banen og da ble det plutselig småfarlig i motsatt retning. Fredrik Midtsjø lårdriblet seg oppover i midten og prøvde lykken fra 20 meter. Skuddet gikk en drøy meter over, men det var tendenser til at RBK kom mer med i kampen.

Ett minutt før pause fikk Rosenborg en kontringsmulighet av de sjeldne. Mike Jensen tok med seg ballen 30-40 meter og plutselig var RBK fire stk mot en smal forsvarstreer. Jensen la ut til venstre der Mikkelsen stormet fremover, men lyktes ikke med finta og det hele endte i en resultatløs corner. Det var nettopp de rommene Kåre Ingebrigtsen hadde pratet om å utnytte, men som de ikke lyktes med før hvilen.

Rosenborg kontret inn scoring

Andre omgang startet med dårlig presisjon fra begge lag og inneholdt for det meste tøffe dueller. Verst gikk det utover Holmar Örn Eyjolfsson, som fikk en real hodesmell i åpningsminuttene. Islendingen gikk rett i bakken, men kom seg opp etter noen minutter og kunne fortsette.

Steaua holdt på å få et heldig mål da et innlegg gikk via Jensen og skiftet retning. Ballen var på vei til å snike seg inn på Hansens første stolpe, men keeperen reagerte raskt og fikk slått til corner. Rumenerne etablerte seg i angrip og kom til flere cornere, men avsluttet for det meste over eller utenfor.

Og da det som mest hang et Steaua-mål gikk Rosenborg opp i ledelsen helt ut av det blå. Endelig hadde trønderne presisjon og som så mange ganger tidligere var det Rosenborgs dansker som spilte hovedrollen. Jensen vant en duell på midten og slo en perfekt gjennombruddspasning til Mikkelsen, som skar inn fra venstre. Han beholdt roen og plasserte ballen sikkert i lengste hjørne til 1-0 etter 61 minutter.

Offsidescoring

Tre minutter etter scoringen var Rosenborg centimetere fra å få en lignende scoring i mot. Steaua gikk raskt i angrep og en Steaua-spiller fikk ballen i 16-meteren og vendet innover, men traff utsiden av stolpen og ut.

I stedet gikk Rosenborg opp til 2-0 etter 67 minutter. Helland, som hadde hatt en dårlig dag på jobben så langt, fikk ballen fra innbytter og debutant Anders Ågnes Konradsen. Helland tok et steg til siden og hamret ballen lavt i lengste hjørne. Reprisene viste imidlertid at scoringen burde vært annullert for en klar offside.

Allerede da begynte enkelte Steaua-tilskuere å gå hjem, men de som ble igjen fikk se at Tadé bare var en kort tåspiss unna å redusere fra kort hold på en corner. Men litt av piffen så ut til å ha gått ut av hjemmelaget og Rosenborg fikk holde på ballen mer enn tidligere i kampen. De kom seg til et par sjanser, men hadde ikke det samme trykket som tidligere i kampen.

Mål på overtid

Rosenborg hadde også noen farlige kontringer og holdt på å score et nytt mønstermål etter kombinasjoner av Jensen og Mikkelsen. Mikkelsen prøvde å finne Søderlund på bakre stolpe, men en forsvarer fikk brutt pasningen.

På overtid kom også den tredje scoringen da Jensen først fikk et skudd blokkert, før han satte inn egen retur.

Dermed endte det ut i 3-0-seier for RBK, som nå må slippe inn minst fire mål på Lerkendal neste torsdag om det ikke skal bli Europaliga i høst.