Fotball

Han leder lille Sarpsborg på en av Europas mest fryktede arenaer: – Det er ingenting ved dette som skremmer oss

Geir Bakke (48) tok en lang vei til toppen. Nå står han foran karrierens største utfordring.

Denne høsten er Sarpsborg klare for Europa-eventyr. Her er Geir Bakke på plass på flyplassen i Istanbul.
 • Odd Inge Aas
  Odd Inge Aas
  Journalist

ISTANBUL/SARPSBORG: «Velkommen til Tyrkia», sto med store bokstaver på Atatürk lufthavn. I svart treningsdress og med kritthvite sko gikk Geir Bakke med faste skritt for å plukke opp bagasjen.

For en gangs skyld er 48-åringen førstereisgutt. Istanbul er litt av et sted å debutere når Sarpsborg 08 skal spille i gruppespillet for første gang.

For noen uker siden: «Pappa, skal du dit?»

08-treneren satt med sønnen på ti år og så YouTube-videoer fra Besiktas-kamper.

«Du må passe gutta for Pepe, han er gæren», advarte tiåringen.

Heksegryte er som regel en klisjé det er enkelt å ty til i sportsspråket når man ikke gidder lete etter bedre formuleringer. Men kanskje er det nettopp anledninger som når lille Sarpsborg 08 løper ut foran 41.000 tyrkere på Vodafone Park at ordet faktisk gir mening.

Far og sønn har sett bildene fra da den tyske landslagsspissen Timo Werner måtte byttes ut etter en halvtime. Tribunelarmen ble for intens for RB Leipzig-spilleren.

Bakke har lest om spillere som har slitt med tinnitus og blitt så kvalme at de kaster opp. Likevel hevder han:

– Det er ingenting ved dette som skremmer oss.

Da vet han også at det i 2016 smalt en bombe utenfor stadion og 29 mennesker ble drept, de fleste av dem politifolk.

Les også

«Problemet i norsk fotball er at folk blir gale og irrasjonelle når de får litt suksess»

Besiktas-fansen er kjent for å lage en intens atmosfære på lagets kamper.
Besiktas-fansen kommer til å skape en enorm atmosfære under kampen mot Sarpsborg 08 torsdag.

Kampen i Istanbul er den første i gruppespillet i Europa League. Men Sarpsborg 08 har allerede vært gjennom åtte kvalifiseringskamper. De har vært i Sveits, Island, Kroatia og Israel og vunnet alle steder.

– Det er jo egentlig meningen at de skal være kvitt lag som oss nå, ler Bakke.

Han mener Sarpsborg 08 er en bitte liten klubb i et hav av fotballkultur og -galskap som ikke ligner noen ting.

For den ti år gamle klubben, som ble stiftet fordi ingen av de eksisterende lagene klarte å bli enige om hvem som skulle være Østfold-byens flaggskip, er det en milepæl ingen trodde de ville være i nærheten av å nå.

Det er det også for Bakke personlig.

Sarpsborg 08-spillerne jubler etter å ha scoret mot Maccabi Tel Aviv i kvalifiseringen til Europaligaen.

Seriemester to ganger

Altfor mange skader og operasjoner satte en stopper for karrieren for spilleren Geir Bakke. Da var han 28 år.

Han ble Tom Nordlies assistent i Vålerenga i 2000. Laget skiftet i en brakke hvor alt fra vaktmesterens bildekk til medisinskrin uten noe som helst i kunne ligge slengt rundt.

De fem neste årene var Kjetil Rekdal Bakkes sjef. På rekke og rad kom opprykk, cupgull, nesten-nedrykk, seriesølv og til slutt gull i 2005.

Bakke tok over som hovedtrener i Moss. Han irriterer seg fortsatt over at han ikke klarte å føre den gamle storklubben tilbake til toppen.

I 2009 ble han med Stabæk inn i Telenor Arena som Jan Jönssons assistent. Historien om bæringenes kollaps i det som skulle bli en storstue på Fornebu er velkjent.

Bakke dro til Kristiansund og var den som førte klubben opp i 1. divisjon. I 2014 var han igjen assistent, nå som seriemester sammen med Tor Ole Skullerud i Molde.

Bakke følte seg omsider klar til å bli sjef i en eliteserieklubb. I Østfold har det foreløpig blitt to tapte cupfinaler, bronse i serien og nå altså kamper mot Malmö, Genk og Besiktas i den nest gjeveste europacupen.

Les også

De har et av de minste budsjettene, men går likevel med store overskudd: Nå kan annerledesklubben vinne kongepokalen.

Joachim Thomassen jubler sammen med supporterne etter hjemmeseieren over Maccabi Tel Aviv.

Omdømmet viktigere enn resultatene

Hver morgen klokken åtte samler han de ti heltidsansatte i det sportslige apparatet for å planlegge dagen. De sitter i et rom uten vinduer på Sarpsborg stadion, men ifølge suksesstreneren frister det ikke å se seg om etter en større klubb med mer penger og andre fasiliteter.

– Dette er en veldig artig plass å være nå. Det har litt med personlighet å gjøre. Jeg går ikke rundt og snakker om hvor jeg skal dra. Jeg synes det er kult at jeg får være med i et stort vi, sier Bakke.

I fjor signerte den Rælingen-oppvokste en ny femårsavtale. Årets trener fra 2017 har alltid fullført sine kontrakter. Det naturlige er ifølge ham å bli et sted til klubben ikke lenger trenger deg.

På grunn av 08s historie er klubben ekstremt opptatt av at det alltid er omdømmet som skal prioriteres først, deretter økonomien. Det sportslige kommer først på tredjeplass.

– Det hender at jeg blir minnet om det, ler Bakke.

Geir Bakke på Ullevaal i fjor. Så langt har han ledet Sarpsborg 08 til to cupfinaler, men aldri vunnet.

Lukrativt eventyr

Treneren har fått klar beskjed om at han må utfordre og stille krav, men samtidig sørge for at han ikke blir urimelig.

Han bruker ofte ordet fremoverlent når han snakker om klubben. Et av kravene han stiller er at klubben fortsatt skal være nettopp det i spillerlogistikken.

Et av de viktigste suksesskriteriene er måten østfoldingene har hentet spillere, utviklet dem og solgt videre med god fortjeneste.

Bakke tror at han nå kunne kjempet om seriegull hvis spillere som Krépin Diatta, Sigurd Rosted, Anders Trondsen, Kristoffer Tokstad og Jakob Glesnes var i klubben.

Samtidig har salgene for over 60 millioner kroner sørget for klubbens investeringer i anlegg, infrastruktur og ansatte i sport og administrasjon. Bakke vet at dette er vesentlig i den fasen klubben er i.

Det vil også de 40–50 millionene klubben får gjennom høstens europeiske eventyr.

Vil ha større lønninger

Lønnspolitikken er et annet område hvor Bakke håper på utvikling.

Kan klubben med dugnadsånden bli stor nok til å konkurrere med de større rivalene på lønninger? Og hvor raskt bør i tilfelle den utviklingen gå uten at det fører til store underskudd?

– Det er fælt å si det, men budsjett- og resultattabellen er nesten identisk i nesten alle ligaer i Europa. Da trenger ikke vi å sitte her og tro at det ikke blir viktig også for oss fremover, sier Bakke.

En tredje utfordring er stadion og anlegg. I disse dager er det intens byggevirksomhet for å sikre at det er plass til 8000 tilskuere når belgiske Genk kommer til byen 4. oktober.

Det er minimumskravet for å være med i Europaligaen, men for klubben er det viktig å bli så attraktiv i lokalmiljøet at ikke halvpartene av setene står tomme når hverdagen kommer med serie og cup.

Talentene må leke mer

Bakke er ikke i tvil om at norsk fotball har utviklet seg positivt siden han la opp som spiller for over 20 år siden.

Han har imidlertid noen bekymringer når det gjelder utviklingen av unge spillere.

– Det tar for lang tid for de unge spillerne å komme opp i nok antall timer med ballen, sammenlignet med utviklingskurven unge spillere i utlandet har. Har vi det litt for godt i Norge? Blir det lagt ned nok timer? spør Bakke, og tenker ikke først og fremst på det som skjer i klubbene.

Det er leken med ball i gater og på løkker han er bekymret for.

Han ser også at det er et enormt trykk på de beste talentene. Det blir for mange kamper, som gjør at noen ikke får nok treningspåvirkning.

– De bruker de gylne årene fra 15–16 og opp til senior på å være med på rekruttkamper, kretstiltak og landslag. Nå er det også en nasjonal serie, hvor vi skal sende spillerne opp til Tromsø for å spille. De bruker to dager på å reise, hva er det for noe? Det er bare tull, sier Bakke.

Det er også langt fra Sarpsborg til Bosporosstredet, Den blå moské og Hagia Sofia.

Turen til Istanbul er imidlertid ikke tull. Det er fortsettelsen av et ellevilt eventyr.

Eliteserien

SVUTMP
1Lillestrøm1283124111327
2Molde1181222111125
3Viking136342417721
4Strømsgodset126242020020
5Bodø/Glimt115422214819
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Europa League
 2. Fotball
 3. Sarpsborg 08
 4. Eliteserien