Fotball

Skullerud: - Vi har fortjent alt vi har fått

Molde sikret «the double» etter tett og amper cupfinale mot Odd.

Molde-kaptein Ørjan Håskjold Nyland og resten av Molde-laget jubler for cupgull. Nyland har nå vunnet tre cupgull på rad - to med Molde og ett med Hødd.
  • Kjetil Flygind
Fredrik Gulbrandsen ble Moldes store cuphelt da han laget 1-0-målet.
Mohamed Elyounoussi, som scoret Moldes 2-0-mål, jubler med kongepokalen sammen med laget.
Molde-trener Tor Ole Skullerud jubler for «the double».

ULLEVAAL (Aftenposten): Han jobbet og slet og fikk betalt for strevet da han sendte Molde til himmels med sin scoring halvveis i 2. omgang. Fredrik Gulbrandsen ble den store cuphelten for Tor Ole Skulleruds menn da de slo Odd 2-0. Skullerud, som tok over en seiersmaskin etter Ole Gunnar Solskjær, takket for tilliten ved å vinne både serie og cup. For første gang siden Rosenborg i 2003. — Vi har fortjent alt vi har fått. Vi hadde fortjent å gå videre i e-cup også, men der hadde vi litt stang ut. Og vi har ikke hatt for mye stang inn. Vi har spilt god fotball i hele år, vi har dominert Tippeligaen og vi har fortjent alt, sier Skullerud i pressesonen etter cuptriumfen over Odd.

Slik så han de 90 minuttene på Ullevaal:

— Dette var omtrent som i seriekampen for 14 dager siden. Resultatet var det samme, og Odd var godt forberedt med et godt kollektiv som var vanskelig å bryte ned. Men jeg hadde hele tiden håp om og troen på at vi skulle få sjanser og rom og mer grep om kampen. Og det fikk vi. Det gikk omtrent som jeg hadde sett for meg, sier«Toro».

Gulbrandsen avgjorde

Gulbrandsen danset seg inn i Odds felt før han avsluttet jobben med å dunke inn seiersmålet. Og feiringen var en cupmester verdig. 22-åringen slo salto foran det blå havet på kortsiden bak Odd-målet.

Les også

Kommentar: Molde vil være i toppen i årevis

Telemarkingene klarte aldri å svare, og Mohamed Elyounoussi scoret Moldes andre mål to minutter før slutt. Dermed sikret Molde sitt andre cupgull på to år.

Odd-kaptein Steffen Hagen depper etter tapet i cupfinalen.

Odd-kaptein Steffen Hagen var som vanlig solid i telemarkingenes forsvar. Men en mager trøst på en slik dag.— Vi greide å heve oss fra siste seriekamp mot dem. Men de var et lite hakk bedre enn oss. Molde er et sterkt lag. De har ikke bare gode enkeltspillere, men også laget er godt. De har en bred stall og har kunnet rotere mer enn oss uten å miste kvalitet. LIkevel hadde vi et håp om å kunne slå dem i en enkeltkamp. Men de har vært bedre enn oss på tampen av sesongen. At de vinner både serie og cup er imponerende, sier Hagen.

Men med bronse i serien og tap i cupfinalen har sesongen vært meget bra for Odd.

— At sølvet i serien glapp er kanskje det kjipeste. Men uansett har vi hatt en god sesong. Når vi får det litt på avstand skal vi være stolte av det vi har fått til. Og så er det jo ikke alltid at seriemesteren tar seg til cupfinalen, så sånn sett hadde vi kanskje litt uflaks, sier Hagen og smiler.

Les også

Erna Solbergs Brann-skjerf skapte reaksjoner

Regnet pøset ned over en festkledd landskamparena i timene før cupfinalen startet.

Men det var det ingen som brydde seg om da klokken nærmet seg kvart over ett. Hverken spillere eller supportere. For Ullevaal i cupfinalepynt er et herlig skue.

Med statsminister og konge på tribunen var det Odd som skapte kampens første sjanse da Herolind Shala skjøt i nettveggen etter fire minutters spill. Like etter deiset samme mann i bakken etter å ha fått Martin Linnes sin klarering rett i ansiktet. Men Shala kom seg til hektene igjen.

Cupgrossisten kjørte

Det var Odd, med sin aggressive innstilling og hurtige forflytning, som presset Molde etter at Molde fikk diktere de første minuttene på Ullevaal. Telemarkingene, med sine 12 cupgull — det siste i 2000 og det første i 1903, virket å være påskrudd og klare for oppgaven.

Men det var også Tor Ole Skulleruds seriemesterlag. Romsdalingene slo Rosenborg i cupfinalen i fjor, og var favoritt til oppgjøret i år.

Odd spiste seg inn i kampen og tok over initiativet etter de første ti minuttene. Shala var svært sentral for Dag-Eilev Fagermos mannskap. Bevegelig, god med ball og kreativ. I det hele tatt var hele Odds venstreside toneangivende i åpningen.

Tempoet roet seg noe ned etter en intens og godt temperert åpning. Men det var Odd som var det klart beste laget de første 20 minuttene.

Etter 23 minutter måtte landslagskeeper Ørjan Håskjold Nyland i aksjon da Jone Samuelsen dro til på halvspretten fra 17 meter. Nyland fikk slått til hjørnespark.

Les også

Da han var 15 år spiltehan sin første fotballkamp.Nå er han cupfinalekaptein.

Forren-kanon

Etter å ha kommet tregt i gang, fikk Molde mer orden på sakene etter at Odd-presset dabbet noe av. Mattias Moström satte fart etter halvtimen spilt. Svensken ble felt på 20 meter og fikk frispark. Vegard Forren klemte til, men Lars Kristian Eriksen fikk headet ballen unna. Det skuddet hadde en god retning!

Molde og Odd møttes i cupfinalen søndag. Her er det Moldes Vegard Forren som header ballen.

Det påfølgende hjørnesparket endte hos Etzaz Hussain som forsøkte å finne Forren på bakre stolpe. Men stopperen stupte gjennom luften — noen centimetere for sent ute.Fem minutter før pause forsøkte Mattias Moström seg igjen. Men André Hansen fikk slått over. Corneren skapte kaos foran Hansen i Odd-buret. Molde-spillerne kastet seg inn i duellene for å få ballen over mål. Men André Hansen holdt ballen i fast grep.

Molde-spillerne var irriterte og misfornøyd med kampens dommer Dag Vidar Hafsås stort sett i hele omgangen. Uten at det var spesielt god grunn til det.

Molde-press

Like etter prøvde Odd seg på ny. Denne gang var det høyreback Jarkko Hurme som dro til fra 20 meter. Nedfallsfrukten fra Frode Johnsen forsvant like utenfor Ørjan Håskjold Nylands høyre stolpe.

Molde trykket Odd voldsomt tilbake på overtid i 1. omgang. Daniel Chima Chukwu og Fredrik Gulbrandsen hadde begge mulligheter til å få ballen i mål, men Hafsås blåste til pause på stillingen 0-0. Lagene tok fatt på 2. omgang med samme mannskap, men denne gang spilte begge lag mot sine egne supportere.

Og Molde fortsatte slik de avsluttet 1. omgang. Anført av to hardtarbeidende spisser ga de Odd lite tid og rom til å bygge opp bakfra.

Men det var Odd og Herolind Shala som fikk 2. omgangs første avslutning. Fra ålreit posisjon sendte han ballen en meter over Molde-keeperens venstre kryss.

Frode Johnsen, som vi ikke hadde sett for mye til, forsøkte seg ikke lenge etter. Men skuddet fra 18 meter hadde Nyland grei kontroll på.

Og akkurat som i 1. omgang spiste Odd seg tilbake i omgangen etter at Molde åpnet friskest.

Nede på sidelinjen sto begge lags trenere. Der har det også vært sånn passe uggen stemning før kampen med Fagermos små stikk til Molde om at Skulleruds lag er en et kjøpelag.

Les også

Tjærnås: Det holder med drittslengingen nå, Fagermo

Gulbrandsen bommet på åpent mål

Kampens største sjanse var det Molde som fikk. Etter en times spill la Mattias Moström ballen inn foran mål. Og mutters alene på fem meter headet Fredrik Gulbrandsen ballen svakt utenfor. Han hadde hele målet å sette den i. Men headingen spratt til side for André Hansens mål.

Like etter var Mohamed Elyounoussi frempå, men ballen gikk i nettveggen.

Dag-Eilev Fagermo tok ut Herolind Shala etter 65 minutter. Da hadde kantspilleren skapt store problemer for Molde. Og i tillegg blitt lagt i bakken en haug av ganger. Inn kom Ole Jørgen Halvorsen.

Skullerud svarte på byttet med å sende utpå skadeplagede Björn Bergmann Sigurdarson. Den islandske spissen tok over for en svak Daniel Chima Chukwu som stort sett hadde vært i lommen på Odds stopperduo Hagen/Eriksen.

Gjorde opp for missen

Men så kom målet. Odd fikk aldri klarert og Molde-spillerne trykket på. Og det var Fredrik Gulbrandsen som etter 73 minutter dro av to mann før han stillestående banket ballen i korthjørnet bak André Hansen. Han danset seg inn i Odds sekstenmeter og avsluttet som en ekte målsnik.

Moldes Fredrik Gulbrandsen feiret 1-0-scoringen med en salto. Odds Bentley fortviler i forgrunnen.

Og da tok det for alvor fyr i Tornekrattet, Moldes supportergjeng.Der gjorde Gulbrandsen opp for missen tidligere i omgangen.

Etter målet ble det stille i svingen bak Ørjan Håskjold Nyland, mens festen var i gang i motsatt sving. Og rett før slutt satte Elyounoussi inn 2-0-scoringen. Molde-seieren var sikret.

For Molde fortsetter nok festen til langt ut i mandagen.

Moldes midtstopper Vegard Forren hyller kollektivet Molde etter klubbens andre strake cupgull.

— Dette er stort. Å spille foran et fullsatt Ullevaal med våre egne fans, det er stort. Det er en sjelden mulighet, og den må vi ta når vi får den. Det handler om å nyte øyeblikket. Det følte jeg vi klarte. Vi koste oss og gjorde som vanlig og ga oss selv muligheten til å feire året på en fin måte, sier landslagsstopperen til Aftenposten.

- Og livet etter Solskjær virker å være helt fint?

— Det er det. VI er en fantastisk gruppe med flinke folk rundt oss. Spillergruppen passer utrolig godt sammen, også utenfor banen. Vi er en sosial gjeng som er mye sammen, det er viktig. I dag gikk vi i duellene for hverandre, for laget, sier Forren.

Landslagsskeeper Ørjan Håskjold Nyland vant cupen for tredje året på rad (2012 med Hødd, 2013 og 2014 med Molde). I pressesonen etter kampen var han et eneste stort glis.

— Jeg er veldig stolt. Det var spesielt å løfte pokalen som kaptein. Det var en ære, sier Nyland.

— Kampen var ganske lik den i siste serierunde mellom lagene på Aker stadion. Odd var godt forberedt, og hakket bedre enn da vi møtte dem for 14 dager siden. Vi brukte én omgang på å mørne dem. Men at vi er dobneltmestere sier vel litt om hva vio har gjort i år, sier Nyland.

PS! 26.582 så cupfinalen på Ullevaal.

Les også

  1. Da han var 15 år spilte han sin første fotballkamp. Nå er han cupfinalekaptein.

Les mer om

  1. Fotball-NM