Rekdal: - Norske trenere må bli mer kyniske

Kjetil Rekdal mener Ole Gunnar Solskjær ble offer for den brutale mentaliteten i utlandet.

Ole Gunnar Solskjær (t.v.) og Kjetil Rekdal på Ullevaal, her fra da begge var i norsk fotball, har begge mislykkes i klubber i utlandet.

MOLDE: Kjetil Rekdal har selv opplevd den tøffe hverdagen som trener i utlandet. Han slår fast at det ikke hjelper hva du heter hvis du ikke leverer resultater.

-Dette er fotballens uskrevne lover. Vinner du ikke nok kamper så blir det misnøye, uro og spekulasjoner. Det slipper ikke en gang Ole Gunnar Solskjær unna. Fotballen er mye mer brutal i utlandet enn i Norge. Her får trenere mer tid og klubbene ønsker langsiktighet. Cardiff kan kjøpe og selge, de kan handle når som helst. Og du må vinne. Hvis ikke, er det likegyldig hva du heter eller hva du har gjort før. Som trener i utlandet står du alene. Sånn er det, sier Rekdal til Rbnett.

— Klarte ikke snu trenden

Vålerenga-treneren synes det er vanskelig å stå på utsida og peke på hva som gikk galt i Cardiff.

-Jeg vet ikke nok om Cardiff til å gi en fornuftig vurdering. Ole Gunnar tok over et lag som var i fritt fall i Premier League, og han klarte ikke å snu det. De startet sesongen bra i Championship, men det stoppa opp. Jeg vet ikke om det skyldes for store skiftninger på laget eller om spillerstallen ikke hadde satt seg skikkelig.

LES OGSÅ: Solskjær på norsk fiaskoliste

Han har selv opplevd utfordrende trenerjobber i belgiske Lierse (seks måneder) og tyske Kaiserslautern (åtte måneder).

— Da jeg kom til Lierse hadde laget tatt to poeng på 13 kamper. Jeg måtte rive i stykker alt som foregikk der. Jeg brukte unge spillere og tok 24 poeng på 21 kamper. Det var sensasjonelt ut fra forutsetningene, men vi tapte kvaliken og rykket ned. I Kaiserslautern kom jeg til en klubb som satset over evne og mistet 14 spillere i sommerferien. Jeg bygde opp et nytt lag, men røk på et par hjemmekamper vi dominerte og burde vunnet. Ambisjonene var høyere enn kvalitetene i laget, det var realiteten. Men presidenten sa til meg at jeg hadde for mye uflaks. Derfor måtte han prøve en annen trener. Det var det svaret jeg fikk. Alt handler om resultater. Det er bare sånn det er, sier Rekdal.

Rekdal mener norske trenere som får sjansen i utlandet må være tøffere.

— Det er mulig vi tenker for norsk. Norske trenere sitter på ekstremt mye kompetanse og det er høy klasse over metodene og tankene vi har. Men det er ikke lett å overføre dette til en internasjonal gruppe med annet fokus og tankesett. Det er en annen hverdag og mye mer bestemmes av «business». Norske trenere burde være mer kyniske for å ta flere poeng i starten, sier Kjetil Rekdal.