Fotball

Høgmo: - Vi må «sharpe» i begge boksene

Anders Konradsens (23) første landslagsscoring sørget for uavgjort mot Russland.

Valon Berisha, Morten Gamst Pedersen og Anders Konradsen jubler for sistnevntes 1-1-scoring mot Russland.
  • Fredrik Saltbones

NORGE — RUSSLAND 1-1

ULLEVAAL (Aftenposten): Det norske laget skal ha for at de ikke falt sammen som mot Frankrike sist tirsdag. Lørdag ettermiddag på Ullevaal var det godt keeperarbeid av Rune Almenning Jarstein og to redninger på streken av Vegard Forren som sørget for at resultatet forble 0-1 til det var spilt 76 minutter av kampen.

Referat: Slik var landskampen

Det var da – i det 76. minutt - Norges første skikkelig store målsjanse i kampen kom. Veteran Morten Gamst Pedersen som hadde kommet inn for Mats Møller Dæhli la inn fra sin venstre. Anders Åge Konradsen som spilte som bakerste mann på midtbanen, hadde kommet seg høyt opp i banen. Han stusset ballen med hodet i en vakker bue over Igor Akinfeecv i det russiske målet.

— Det var et viktig mål. Godt for meg personlig, og godt for laget. Jeg synes vi fortjente å ikke tape, sier målscorer Konradsen til TV 2. Etter målet hadde Norge nok et par muligheter til å avgjøre kampen. Farligst var det da Joshua King var alene gjennom. Bare en beinparade fra keeper Akinfeecv sørget for at det sto uavgjort ut kampen.

Høgmo kritisk til forsvarsspillet

Dermed ble resultatet som for 101 år siden da Russland og Norge spilte sin første landskamp i fotballhistorien: 1-1. Men forsvaret var til tider under enhver kritikk. Det innrømmer landslagssjef Høgmo også:

— Det er veldig nyttig å spille denne typen kamper. Vi får en del gode svar, men vi må «sharpe» i begge boksene – der ligger det et forbedringspotensial, innrømmer Per-Mathias Høgmo overfor TV 2. I den første omgangen, og i starten av den andre, skapte Russland sjanser nærmest hver gang de kom rundt på kantene.

— Vi slipper til for mye innlegg, det er et gjennomgående problem. Det er vi et voldsomt forbedringspotensial, sier Per-Mathias Høgmo.

Eksperiment

Høgmo har siden han tok over i oktober i fjor, hele tiden snakket om at det er snakk om å øve, om å prøve og om å få testet spillere som kan passe inn i det spillesystemet han ønsker seg.

Norge kom tidlig under. Allerede etter tre minutter lå ballen i målet bak Rune Almenning Jarstein. Her fortviler de norske spillerne.

Åpenbart har Høgmo fortsatt en hel del spillere han er usikker på om de passer i sitt lag. Dermed ble det lett oppstandelse da laguttaket ble gjort kjent. Dette var et B-lag. Her var André Danielsen på høyreback, en mann som ble etterinnkalt til troppen. Jone Samuelsen startet på høyre midtbane. Også han innkalt i troppen etter forfall. Samuelsens tidligere landslagserfaring begrenset seg, før denne kampen, til et innhopp mot Frankrike sist tirsdag.Det ble også plass til Vegard Forren i midtforsvaret ettersom Brede Hangeland sliter med en skade. Anders Åge Konradsen var også på plass i førsteelleveren til Høgmo denne solfylte lørdagsettermiddagen.

Slappe i forsvar

Mot Frankrike tirsdag glapp markeringene en rekke ganger helt bakerst. De tok bare tre minutter av kampen før Frankrike-spøkelset dukket opp igjen. Oleg Shatov fikk stå alene. Den første avslutningen ble blokkert, forsøk nummer to satt i mål, mens høyrebackdebutant André Danielsen forvirret fortsatt lurte på hvor ballen var.

Norge kom seg heldigvis etter sjokket i åpningsminuttene. Men de fortsatte flere ganger å bomme på opptellingen av russiske spillere i egen 16-meter. Etter 20 minutter fikk Dennis Glushakov stå helt alene. Bare en feberredning av Gordon Banks vs. Pele i VM 1970-klasse berget Norge fra 0-2. Norge hadde utover i kampen ballen en del. Men de skapte fryktelig lite. Det nærmeste vi kom norske målsjanser var to tunge frispark fra Håvard Nordtveit fra rundt 30 meter. Det ene ga keeper retur på. Da burde Tarik Elyounoussi vært våken.

Men en anstendig avslutning på kampen gjorde at Norge i det minste kunne gå i garderoben med delvis hevet hode. Men fortsatt har Per Høgmos Norge bare en seier. Mot Moldova i januar.

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball