Fotball

«Hvis det ikke er lov å drømme, er det bare å gi opp»

I kveld er kvelden for drømmer i norsk fotball. For enkelte betyr kvelden litt mer enn for andre.

HER SKAL DET SKJE: Han ble ansatt i Brattvåg som klubbadministrator for et par år siden, men uavhengig av det har mye av livet til Olav André Austbø dreid seg om klubben i sitt hjerte. Med unntak av et kort opphold har han siden 2004 vært frivillig Brattvåg-oppmann.
  • Eirik Nesset Hjelvik
    Eirik Nesset Hjelvik

Tidlig ga ildsjel Olav André Austbø (31) opp sin egen fotballdrøm. Drømmen om en eventyrhistorie med Brattvåg lever derimot videre.

Onsdag kveld er en kveld for drømmer i norsk fotball. For Brattvågs del kommer fjorårets serie— og cupvinner Molde på besøk til første runde av NM.

– Når jeg legger meg tirsdag kveld, kommer jeg til å drømme at det er mulig å slå ut Molde. Jeg tror nok ikke innerst inne at vi gjør det, men jeg har vanvittig lyst til at vi skal klare det. Og hvis det ikke er lov å drømme, er det bare å gi opp, sier Brattvåg-oppmann Olav André Austbø.

Ga opp fotballen

Han har vært engasjert i Brattvåg-fotballen helt siden han var et lite barn.

Han skjønte imidlertid tidlig at han aldri kom til å bli en veldig god fotballspiller. Da Bjarte Steinsbu i 2004 spurte om en oppmannsrolle var aktuelt, var han ikke vond å be.

– Finnes det egentlig noe som er artigere enn fotball? For min del er det noe jeg er helt nødt til å være med på. Som spiller selv var jeg akkurat så dårlig at jeg var god nok til å bli oppmann. Det å få være med i ei prestasjonsgruppe og oppleve oppturer og nedturer i lag med dem er noe jeg setter veldig høyt, sier Austbø.

Med unntak av et kort opphold har han vært Brattvågs oppmann siden 2004. Utallige timer har blitt brukt. I fjor kjørte blant annet Brattvåg 162 timer i buss til bortekampene.

– At jeg har brukt vanvittig med tid på dette bryr jeg meg ikke noe om. Jeg teller timer på ting som er kjedelig og ikke på fotball som jeg synes er morsomt, sier Austbø.

Cupfeber

I Brattvåg var naturligvis jubelen stor da det ble klart at Molde skulle gjeste Brattvåg i årets første cuprunde.

– Det er sjølsagt stort at Norges beste lag kommer på besøk. Molde har imponert meg voldsomt de siste årene. Det er sjølsagt lov å drømme, men jeg er realistisk og ser at det blir ganske vanskelig å ta dem, sier trener Per Gidlund.

I går var det full dugnadsaktivitet på stadion. Rundt tusen tilskuere er forventet. I Brattvåg er det cupfeber.

– Du merker det på praten i bygda. Det er mange som lurer på om det kan være mulig, sier Olav André Austbø.

– Hva skjer dersom bomben smeller i Brattvåg?

– Da håper jeg bowlingen åpner opp så vi kan ta oss en ørliten fest. Så skal jeg stå opp tidlig torsdag og nyte det lengst mulig, sier Austbø.

Les mer om

  1. Fotball-NM