Fotball

Fredag kunne hun ikke gå. Men lørdag sikret Hong Song-ok nordkoreansk Norway Cup-gull.

Pyongyang International Football School har vært eventyrlige på Ekebergsletta. Lørdag ble det kronet med finaleseier.

Pokal og jubel. Jentene fra Pyongyang har vunnet Norway Cup 2017.
  • Pål Strande Gamlemoen
    Pål Strande Gamlemoen
    Journalist

EKEBERGSLETTA: Laget fra Pyongyang var overlegne før finalen i Norway Cup. Nordkoreanerne hadde en målforskjell på 41–0 etter semifinalen, men finalen mot Lambertseter ble jevnere enn de fleste antok.

De nordkoreanske jentene slet vesentlig mer mot Lambertseter enn resten av motstanderne de har møtt.

– Vi visste jo at det ikke skulle gå, men det ga kanskje jentene «gutsen» til å tørre. Jeg er stolt av hele gjengen, sier Lambertseter-trener Hege Røsholm.

Til slutt endte det «bare» 2–0 til laget fra Pyongyang. På tross av at finalen ble spilt klokken åtte lørdags morgen, hadde overraskende mange tatt turen for å se laget. Begeistringen var stor på tribunene da pokalen var sikret. Laget er årets «snakkis» på sletta.

Les også

De har reist 7500 kilometer. Nå herjer nordkoreanerne med forbausede nordmenn: – Aldri opplevd noe lignende

Trosset smertene?

Finalen ble en skikkelig opptur for kaptein Hong Song-ok. Hun skadet seg i fredagens kvartfinale. Under semifinalen satt hun på bakken og hadde tydelige smerter. Hun klarte ikke gå på beinet.

Før lørdagens finale hadde legen egentlig sagt nei, men på stillingen 1–0, noen minutter før slutt, var det tydelig at legen hadde ombestemt seg. Kapteinen entret banen, rundet keeper og satte inn 2–0.

Lagkaptein Hong Song har akkurat scoret kampens andre mål, og blir gratulert av lagvenninnene.

– Det var min siste mulighet til å sikre seieren, sier Song-ok.

– Hadde du ikke vondt? Du kunne ikke gå i går.

– Det er OK. Jeg kan løpe, sier hun og ler, med pokalen i hendene.

Spillerne på laget har nesten ikke jublet for scoringene sine underveis i turneringen, nesten i tråd med disiplinen de har vist når de har vært helt stille under oppvarmingene sine.

Men da trofeet ble løftet, var hemningene borte.

Bånd på tvers av landegrenser

Da laget landet på Oslo Lufthavn sist uke, ble de tatt imot av jentene fra Bjerke IL. Under lørdagens finale var flere av dem på plass for å heie frem sine nordkoreanske venner.

Det er første gang et lag fra Nord-Korea er i Europa og første gang Norway Cup tar imot et lag fra det asiatiske diktaturet, ledet av Kim Jong-un. Lørdag morgen gikk finalen for jenter 14 mellom Lambertseter IL og Pyongyang International Football School på hovedbanen på Ekebergsletta. Her har jentene fra Bjerke IL har overrakt et brev til vennskapslaget. Det blir oversatt og lest høyt.

– Vi er veldig glade for at de vant. Håpet var å møte dem i finalen, men vi røk ut i 16-delsfinalen. Da vi ikke fikk det ønsket oppfylt, håpet vi selvfølgelig at de vant finalen, sier Bjerke Ils Christine Aas.

14-åringen forteller om et spennende møte mellom to forskjellige kulturer, som deler fotballinteressen.

– Det blir veldig trist når de reiser hjem i morgen.

Kaptein Song-oks drøm er ifølge henne selv å bli en stjerne innen internasjonal kvinnefotball. I Norge har ikke nordkoreanerne fått tid til så veldig mye annet enn å spille, de har bodd et stykke unna banen, men de hadde én dag uten kamper. Da tok Bjerke-jentene dem med til en klatrepark.

– Det vil være det beste minnet jeg tar med meg hjem. Det var mest interessant og gøy for oss, sier Song-ok, som håper å komme tilbake siden.

Fredag ettermiddag spilte Pyongyang International Football School semifinale mot Gjelleråsen. En time før kampen ligger laget fra Nord-Korea og samler krefter under trærne på sletta.

Overrasket over nivået

Pyongyang har imponert mange med sitt spill under Norway Cup. Trener Jang Kyong-il er litt overrasket over nivået til motstanderne.

– Vi forventet tøffere kamper mot de norske jentene, men jeg tror de har potensial. De vil bli bedre med mer trening.

Selv trener de nordkoreanske jentene fotball to timer hver dag på skolen i hjemlandet.

Når trener Jang Kyong-il snakker, lytter jentene godt.

– Hvordan skal Norge få like gode lag som dere?

Treneren velger å ikke svare på spørsmålet. Lagmanager og fungerende tolk, Song Hye Yong, forklarer at trener Jang er for ydmyk til å svare på spørsmålet.

– Han mener det får være opp til trenerne selv.

Les mer om

  1. Norway Cup
  2. Nord-Korea
  3. Fotball
  4. Kvinnefotball
  5. Barnefotball