Mange har forsøkt, men ingen har klart det. Hvorfor skal Erling Braut Haaland klare å slå Jørgen Juves scoringsrekord?

Allerede etter sin sjette landskamp fikk Erling Braut Haaland (20) spørsmål om den 86 år gamle scoringsrekorden (33 mål). Jørgen Juves barnebarn mener tiden er inne for et tronskifte.

Erling Braut Haaland scoret tre mål mot Romania og fikk som seg hør og bør ta med seg hat trick-ballen hjem.
  • Sondre Moen Myhre

Kort om saken:

  • Norge slo Romania 4–0 søndag.
  • Det var en Nations League-kamp som er en turnering som kan ende opp med VM-spill i 2022.
  • Tapet for Serbia torsdag var en EM-kvalifisering.
  • Onsdag møter Norge Nord-Irland i den nye turneringen.
  • TV 2 sender kampen som går 20.45.

ULLEVAAL STADION: Med kampballen i armene som bevis på sitt første landslags-hat trick, og servitør Martin Ødegaard ved sin side, fikk Haaland spørsmål om Jørgen Juves rekord etter kampen mot Romania søndag.

De to så på hverandre og lo litt før Ødegaard tok ordet.

– Det blir ikke så mange år til, sa han med henvisning til når Haalands navn står øverst.

– Det er bare å jobbe på, sa Haaland.

– Den skal du ha, sa Ødegaard raskt.

Jørgen Juve i midten bak. Bilde fra Ullevaal stadion i 1929, da Norge slo Sverige og ble nordisk mestere. Juve var selvfølgelig en av målscorerne i 2–1-seieren. Bakerste rekke: Olav Gundersen, Sverre Fredriksen, Jørgen Juve, Harald Gundersen, Herbert Lunde. Midterste rekke: Finn Berstad, Alexander Olsen, Jacob Berner. Foran: Erling Lindberg, Henry Johansen, Thaulow Godberg.
Jørgen Juve i 1929.
Les også

Spillerne var «aggressive og sinte». Lagerbäck så seg nødt til å ta et uvanlig grep.

De mange som har forsøkt

Rekorden har stått i smått utrolige 86 år. På 45 landskamper scoret Jørgen Juve fra Porsgrunn 33 mål. Men faktisk ble alle målene scoret på kun 27 kamper mellom 1929 og 1934.

Siden har utallige norske spisser forsøkt å nå rekorden uten å klare det:

  • John Carew scoret 24 mål på 91 kamper.
  • Tore André Flo klarte 23 på 74 kamper.
  • Ole Gunnar Solskjær endte også på 23, men trengte «bare» 67 kamper.

– Det ligger nok en forklaring i at det var færre kamper før, men kamper med mange mål i. Det har vært mer sjelden i moderne fotball. Og så har Norge til tider vært høyt oppe, men likevel et stykke bak de beste, sier tidligere landslagssjef Nils Johan Semb om hvorfor ingen har klart å slå Juves rekord.

– Men i våre naboland Sverige og Danmark topper de moderne spillerne Zlatan Ibrahimovic og Jon Dahl Tomasson med henholdsvis 62 og 52 mål?

– Ja. Men ser man på antall sluttspill, så har de hatt bedre landslag enn Norge. De har spilt på lag med høyere kvalitet og flere sluttspill. Det blir flere kamper og dermed flere mål, sier Semb.

Tore André Flo (5.), Steffen Iversen (8.), John Carew (4.) og Ole Gunnar Solskjær (5.) er de fire «moderne» spillerne høyest oppe på listen over målgjørere på det norske landslaget. Ingen av dem klarte å nærme seg Juves 33 mål.

Den utrolige effektiviteten

På seks landskamper har Haaland nå seks mål. Faktisk har han scoret hvert 77. minutt med landslagsfotball. Ifølge Uefas offisielle statistikk scorer han på annethvert skudd i Norge-drakten.

Med i snitt 10 landskamper i året, vil det bare ta 3–4 år før Haaland er tidenes mestscorende nordmann – om han opprettholder statistikken.

– Jeg er sikker på at han kommer til å slå rekorden. Selv om de bare spiller ti kamper i året, så ser du hvor dette kommer til å ende. Her har vi fått opp noe helt, helt spesielt, sier Semb.

Om man ser på kalenderåret 2020, har han akkurat likt målsnitt i alle kamper som på landslaget. På 27 kamper har han scoret 27 mål. Nettopp hungeren etter mål mener Semb skiller Haaland fra dem som har forsøkt tidligere.

– John (Carew) var også et fysisk monster og veldig god i mange spillfaser. Men samtidig var han ikke en like rå goalgetter som Erling. Den som var en rå goalgetter, var Ole Gunnar (Solskjær). Men Erling er helt ekstrem på avslutninger. Det ekstreme der har vi ikke hatt i Norge før.

Den nærmeste aktive landslagsspilleren er Joshua King. For bare et års tid siden var da han som fikk spørsmålene om Juves rekord. Han har nå 17 mål på 50 kamper.

– Det bør jeg klare å slå, sa King til TV 2 da han fikk spørsmål om 33 mål var innen rekkevidde før landslagskarrieren er over.

Så la han til:

– Men slik som Erling (Braut Haaland) holder på nå, så går han nok forbi meg etter at jeg har lagt opp!

Nå ser det ut som om det kan skje allerede før King legger skoene på hylla.

Les også

Hvorfor så Norge plutselig ut som et helt annet lag? Dette mener Lars Tjærnås

Juves barnebarn håper på Haaland-rekord

Jørgen Juve ga seg med landslagsfotball i 1937 og gikk bort i 1983. Hans barnebarn Jørgen Juve Nansen (21) følger i dag spent med på det norske landslaget. Han tror morfarens rekord snart tilhører en jærbu.

– Jeg ser på det som 50 prosents sjanse at han klarer det. Haaland som person fortjener det, og jeg håper at han slår den. Men da må han få de riktige assistene, sier Nansen til Aftenposten.

Selv om det er stas å ha rekorden innad i familien, mener 21-åringen at det nå er på høy tid at noen andre overtar morfarens plass øverst på den norske adelskalenderen.

– Det er litt flaut at ingen har klart det ennå.

Erling Braut Haaland har scoret mål på bestilling siden sommeren 2019. Den siste måneden har han for alvor også åpnet målkontoen på landslaget.

– En prestasjon Haaland aldri kommer i nærheten av

Selv om Jørgen Juve Nansen tror at Haaland er mannen som vil gå forbi morfaren, ønsker han også å sette litt press på jærbuingen.

– Jeg håper at hvis han tar rekorden, så klarer han det på under 45 landskamper, slik som bestefar gjorde, sier han.

Det er likevel ikke den norske målrekorden barnebarnet til Juve er mest stolt over i dag. Under OL i 1936 i Tyskland var Jørgen Juve kaptein på det norske landslaget som tok bronse. I den innledende runden spilte Norge mot Tyskland, og Adolf Hitler var på tribunen. Fra tribuneplass så Hitler Norge slå Tyskland 2–0.

– Jeg vil alltid se på bestefars prestasjon under OL, foran Hitlers øyne, som den største. Det er en prestasjon Haaland aldri kommer i nærheten av, sier han med et smil.