Harry Kane sendte England til deres første EM-finale noensinne

(England - Danmark 1–1, 2–1 e.e.o.) Engelskmennene har sunget «It’s coming home» hvert eneste mesterskap de har deltatt i siden 1996. Nå er de nærmere enn noen gang – mye takket være et omdiskutert straffespark.

Raheem Sterling driblet seg forbi på høyresiden, kjempet seg foran Joakim Mæhle og gikk i bakken. Danskene klaget, men fikk ikke medhold.

– England fortjente å vinne kampen. Det var en tvilsom straffe, men hvem bryr seg? Vi er i finalen og skal møte Italia på søndag, sier den tidligere England-vingen Chris Waddle på BBC Radio 5.

Harry Kane har hamret inn elleve straffespark på rad siden han bommet mot Kosovo i september 2019, men denne gangen reddet Kasper Schmeichel forsøket fra England-kapteinen.

Dessverre for den danske målvakten var Kane først på returen og satte inn den avgjørende scoringen.

– Det var ikke den beste straffen jeg har hatt, men noen ganger bommer man og så havner returen hos deg, og heldigvis gjorde den det i dag, sier Harry Kane til ITV.

VGTVs studio var klare i sin dom over straffesituasjonen:

Englands herrelandslag er klare for sin første finale siden VM i 1966 – og deres første EM-finale noensinne.

– Det var en fantastisk prestasjon. Vi måtte grave dypt, sier Raheem Sterling til ITV, mens manager Gareth Southgate sier han er «så stolt» av laget sitt.

– Jeg elsker dette laget. For en kveld på Wembley, skriver Jack Grealish på Twitter.

Dansk skremmeskudd

Et forventningsfullt og elektrisk Wembley-publikum forventet at England skulle «ta det hjem», men danskene har overrasket før.

Lagkapteinene Harry Kane og Simon Kjær æret Christian Eriksen før kampstart. I den første omgangen viste erstatteren hans seg frem på Wembley.

En halvtime ut i kampen tok Mikkel Damsgaard fart og klemte til fra 25 meter – et treff som sendte tankene tilbake til John «Faxe» Jensens suser i EM-finalen i 1992 – og da var danskene for alvor i gang med å drømme.

Skuddet var knallhardt og suste i nettet, men mange satte samtidig spørsmålstegn ved keeperspillet til Englands målvakt.

– Jordan Pickford burde ha gjort det bedre. Det er et skudd fra langt hold. Hvis ballen går i hjørnet er det greit nok, men den er mot midten, sa den tidligere England-backen Gary Neville i ITVs studio.

Heller ikke Kjetil Rekdal var imponert:

Simon Kjær ble en yndling etter de sterke scenene i Parken, hvor kapteinen startet livredde førstehjelp på Christian Eriksen, dannet en ring rundt ham og trøstet kona før han til slutt ikke selv maktet mer og måtte forlate banen.

I semifinalen på Wembley var midtstopperen uheldig da Bukayo Saka ble spilt fri etter en genial pasning fra Harry Kane. Raheem Sterling sto klar til å spasere inn utligningen, men i et desperat forsøk på å forhindre scoring taklet Kjær innlegget i eget nett.

SELVMÅL: Simon Kjær sklir ballen i eget nett foran føttene på Raheem Sterling.

Straffekontroverser

England-sjef Gareth Southgate benket spillere som Jadon Sancho, Phil Foden, Marcus Rashford og Jack Grealish for å få plass til unggutten Bukayo Saka.

Midtveis i andre omgang ble 19-åringen erstattet av Grealish. Fem minutter etter Southgates første bytte ropte Harry Kane på straffespark. VAR tittet på situasjonen, men konkluderte med at det ikke skulle dømmes straffe.

– Kane blir tatt. Hadde det ikke vært dansk frispark i forkant hadde det vært straffe, mener Rekdal.

STRAFFE: Her går Raheem Sterling i bakken før Englands seiersmål.

England var totalt sett nærmest scoring etter utligningsmålet, men Kasper Schmeichel vartet blant annet opp med en strålende redningen på en heading fra Harry Maguire.

Selv om vertene presset på for et seiersmål da klokken tikket mot 90 minutter, uteble de store sjansene og kampen gikk til ekstraomganger.

Den første ekstraomgangen åpnet med en kanonade mot det danske målet, men Kasper Schmeichel stoppet alt. Han stoppet også straffesparket til Harry Kane, men returen satte spissen i mål.

Nå venter Italia i EM-finalen på Wembley – Englands første finale siden de vant VM på hjemmebane i 1966. De sang «It’s coming home» da EM ble arrangert i England 30 år senere. Nå er de nærmere enn noensinne.

– Vi vet at det kommer til å bli en veldig tøff kamp mot Italia. Vi har hatt en fantastisk turnering så langt. Vi har igjen en kamp til hjemme og vi kan ikke vente, sier Kane.