Som 12-åring imponerte hun kongen. 11 år senere vant hun hans pokal.

Marie Dølvik Markussen hamret ballen i krysset og sikret Vålerenga en historisk dobbelttriumf.

Marie Dølvik Markussen med kongepokalen.
  • Odd Inge Aas

LSK Kvinner-Vålerenga 0–2

ULLEVAAL STADION: Da kong Harald og dronning Sonja besøkte Tromsø for litt over ti år siden, fikk de se en ung 12-åring imponere med sine beste fotballtriks.

Marie Dølvik Markussen husker det som et stort øyeblikk.

– Det var veldig tilfeldig. De skulle på besøk til Tromsø, og da fikk jeg trikset og tatt en «jorden rundt» for dem. Det var veldig gøy, mimrer hun et snaut tiår senere.

Søndag fikk hun ikke møte kongen personlig igjen, men hun fikk løfte hans majestets pokal. Den fikk Vålerenga etter å ha feid erkerival LSK Kvinner av Ullevaal-gresset.

Og denne gangen imponerte hun ikke bare med trikset «jorden rundt». Hun hentet frem det som den gamle landslagshelten Jan Åge Fjørtoft beskriver som ett av de fineste målene som er scoret på nasjonalarenaen.

– Jeg er veldig fornøyd med å score et sånn mål i en så viktig kamp, sier Markussen selv.

12 år gamle Marie Dølvik Markussen imponerer kongeparet i 2009.

Vålerenga hadde tatt ledelsen noen minutter før. Den første ekstraomgangen var nesten ferdigspilt. Markussen fikk ballen ute til venstre og dro seg litt inn i banen. Fra over 20 meter og litt skrått hold hamret hun til. Ballen føk helt opp så langt opp i det motsatte krysset som det er mulig å lime ballen.

– Jeg blir helt rørt på hennes vegne, sa lagvenninne Sigrid Heien Hansen.

Hun vet godt at lagvenninnen har slitt mye med skader dette året.

Hun har også hatt sitt med motgang tidligere i karrieren.

Det var ikke bare kongeparet som lot seg imponere. Flere omtalte henne som et av landets største talenter. Det var mange grunner til at den tyske storklubben Wolfsburg ville ha henne allerede som tenåring. Parallellene mellom henne og Caroline Graham Hansen ble trukket.

Oppholdet i Tyskland ble imidlertid langt fra som forventet.

– Det gikk ikke sånn jeg håpet på. Sånn er det. Du prøver og mislykkes, og du lærer. Det er en erfaring. Eller jeg vil ikke si mislykkes, men det gikk ikke så bra som jeg trodde. Det ble en veldig god erfaring. Jeg føler jeg står stødig nå og er klar for å jobbe videre, sier Markussen.

Dølvik Markussens drømmemål.

Historisk dobbelttriumf

Vålerenga har det siste tiåret levd fullstendig i skyggen av erkerival LSK Kvinner. Det gjør de ikke nå lenger.

Forrige helg sikret de sin første ligatittel i historien. Denne helgen løftet de kongepokalen for første gang, etter tidens første VIF-seier i kvinnenes cupfinale.

Det gjorde ingenting for de blå fra Oslo øst at det var LSK som var motstander på Ullevaal. Dermed fikk de også revansje for det ydmykende stortapet i fjorårets finale.

Det var Ajara Njoya som ga Vålerenga ledelsen. Det kom etter meget godt forarbeid av en annen innbytter. Sigrid Heien Hansen snappet en feilpasning, avanserte og slapp ballen videre i akkurat riktig tidspunkt.

Njoya hadde vært alene med Ida Nordstrøm tidligere i ekstraomgangen, men da ble hun stoppet. Den feilen gjorde hun ikke igjen.

Dermed kunne Sherida Spitse løfte kongens pokal, mens fyrverkeri smalt og lyste opp himmelen over Ullevaal stadion.

– Jeg kom til klubben for å vinne, og da er det perfekt å avslutte på denne måten, sa Spitse, som nå flytter hjem til Nederland.

Jevnspilt finale

LSK Kvinner startet kampen best. Sophie Haug kunne gitt de gule og svarte ledelsen allerede etter fire minutter. Hun blokkerte et svakt utspill fra Jalen Tomkins, men VIF-målvakten slapp med skrekken da ballen snek seg utenfor.

Haug fikk også et par gode muligheter i omgangens første halvdel, etter gode forarbeid fra Emilie Haavi ute til venstre. Spissen fikk imidlertid ikke avslutningene på mål.

Den første VIF-sjansen som burde endt med mål, kom da Synne Jensen på vakkert vis vippet gjennom Celin Bizet Ildhusøy syv minutter før pause. Vålerengas stortalent var alene med Ida Nordstrøm, men skuddet gikk rett i hodet på målvakten.

Den andre omgangen ble tett og jevn, uten at noen av lagene klarte å feste et skikkelig grep om kampen.

Sophie Haug fikk en enorm sjanse to minutter før full tid. Keeper Tompkins var ute og stoppet et gjennomspill. Ballen havnet hos Haug, som fra 25 meter burde ført ballen nærmere mål før hun skjøt. I stedet havnet ballen utenfor.

Kampen gikk til ekstraomganger, og der var altså Vålerenga best.