Ødegaard ble stjerne på kunstgress – vil spille på gress

ULLEVAAL (VG) Martin Ødegaard (23) vokste opp på kunstgress og mener han ble god nettopp på grunn av det. Nå foretrekker han gress.

HJEMLIG KUNSTGRESS: Martin Ødegaard som tenåring på «Kjappen» rett ved barndomshjemmet i Drammen i 2014.

– De gressbanene jeg spiller på er stort sett veldig bra. Problemet i Norge er kanskje at de ikke er så bra. Da jeg var i Nederland var det litt forskjellige baner, sier Ødegaard som fikk fart på seniorkarrieren i Vitesse i 2018/19-sesongen.

– Der merket jeg stor forskjell i forhold til timing og hvordan ballen går, sier han. Seks av 18 klubber i Eredivisie hadde kunstgress da ha spilte der. Hjemme på GelreDome spiller Vitesse på en hybrid variant med ti prosent innsydd kunstgress.

De siste årene har de rene kunstgressbanene i den nederlandske toppserien blitt redusert til tre og færre blir det når Sparta Rotterdam og Cambuur skifter tilbake til naturgress. Bare Heracles nekter å skifte ut kunstgresset.

Mandag hadde landslagssjef Ståle Solbakken en fire minutter lang gress-tirade mot journalister, trenere og ledere. Landslagssjefen fikk støtte for synet, men flere Eliteserie-topper pekte på andre utfordringer enn det å få gress på norske stadioner

Ødegaard vokste opp på «Kjappen» – en løkke med 1350 kvadratmeter kunstgress bare noen meter fra barndomshjemmet. Han slo gjennom for Strømsgodset på Marienlyst. Kunstgress der også.

– Som ung hadde jeg veldig nytte av å spille på kunstgress. Med det klimaet som er i Norge så tror jeg man er avhengige av kunstgressbaner for unge spillere. Det er ikke ressurser eller vær til å ha naturgress.

LANDSLAGSKAPTEIN: Martin Ødegaard.

Kapteinen synes derimot at det er en annen debatt om junior- og seniornivå.

– Jeg foretrekker helt klart å spille på gress den dag i dag. Det er en annen type fotball, det må jeg innrømme.

Han synes det ikke var vanskelig å gå fra kunstgresset på Marienlyst til naturgresset i Spania. Han opplevde en del tøff forhold det første året for B-laget til Real Madrid. Som da han som 16-åring ble byttet ut ved pause i gjørmefarsen mot Amorebieta.

– Jeg føler ikke spillet mitt endrer seg så mye av det, men de gressbanene jeg har spilt på har stort sett vært veldig bra. Det er kanskje det som er problemet i Norge – at det ikke er så mange bra gressbaner, sier Martin Ødegaard med seier i seks av de syv siste kampene for Arsenal.

– Han som eksempel blir litt rart. Han er i en egen klasse. Hadde han spilt på grus, hadde han sett sånn ut, kommenterer Ståle Solbakken om landslagskapteinen.

Ståle Solbakken utdypet gress-tiraden ytterligere på pressekonferansen tirsdag.

– Hva bør unge norske spillere være oppmerksomme på?

– Det er et litt annet spill på kunstgress og det er særlig da kunstgressbanene blir slitte. Du må i større grad spille på fot og du får andre premisser i kampsituasjoner, sier Solbakken før han begynte på en ny mini-tirade:

– Det jeg la opp til i går – jeg kunne brukt hele denne samlingen på denne debatten, og det er nettopp det jeg vil ha fram. Vi kan ikke gi opp den kampen, vi må spille på det samme (underlaget) som de andre. Det for eksempel Rosenborg og Lillestrøm klarer veldig bra, er det ingen grunn til at Viking og Molde ikke skal klare.