Bjarnason: - Suksessen er helt uvirkelig

Birkir Bjarnason er glad han takket nei da Fotballforbundet spurte om han ville bli norsk statsborger. Nå er han så godt som klar for neste sommers EM i Frankrike med Island.

Birkir Bjarnason, her i duell med Arjen Robben, spilte hele kampen for Island da de vant 1-0 i Amsterdam torsdag.
  • Stig Nilssen

— Det er helt utrolig og uvirkelig at en så liten nasjon kan gjøre det så bra. Stemningen i troppen er helt fantastisk. Mot Nederland kom det 3000 tilskuere fra Island til Amsterdam. Det er 1 prosent av nasjonens befolkning og forteller mye om hva dette betyr, forklarer Birkir Bjarnason overfor Aftenbladet.

Lagde straffe

Den tidligere Viking-spilleren var sterkt involvert da Island slo Nederland 1-0 på bortebane torsdag kveld og sikret sin sjette seier av sju mulige i sin pulje. Bjarnason kom seg fri inne i 16-meteren i 1. omgang, men ble felt.

Straffesparket satte Gylfi Sigurdsson i mål.

Les også

Island sjokkerte stormakten - tok et langt steg mot EM

Målet sikret Islands andre seier over Nederland i puljen. Med 18 poeng kan Island allerede være klar for neste års EM i Frankrike dersom de tar poeng mot Kasakhstan på hjemmebane søndag.

Det vil i så fall være første gang i historien Island kvalifiserer seg til et mesterskap i fotball.

— Det vil bety enormt mye for nasjonen og vil utvilsomt være det største som noensinne har skjedd innen idrett på Island. Vi merker det godt på all oppmerksomheten. Men nå er vi ikke klar for EM ennå, det blir viktig å vinne så mange av de tre siste kampene som mulig. Da tenker jeg på både seedingen foran trekningen av puljene i Frankrike og FIFA-rankingen, forklarer Bjarnason.

Skryter av Lagerbäck

- Hva har trener Lars Lagerbäck betydd for framgangen til Island?

— Veldig mye, han kom inn med en stor ro og masse erfaring. Alle tror på ham og jobber knallhardt for hverandre som en helhet. Vi forsvarer oss på en måte ikke mange andre lag i verden klarer. Det er utrolig vanskelig å bryte oss ned. I tillegg spiller vi god fotball. Dessuten har vi scoret på dødball i hver eneste kvalifiseringskamp, minner Basel-spilleren om.

Les også

Islandsk minister hyller landslagssjefen: - Lagerbäck for president!

Bjarnason er enig i at laget og troppen har mange gode spillere, spillerede med erfaring og teknikk til å gjøre det lille ekstra. 27-åringen erkjenner at råskapen i laget også er en klar styrke.

Han forklarer det med den islandske vinnermentaliteten. Samtlige spillere føler seg sterke og har så vanvittig lyst å vinne.

Figgjo

Birkir Bjarnason kom fra Island til Figgjo i Sandnes som 11-åring. Han viste tidlig talent, og som juniorspiller ble han spurt om han kunne tenke seg å bli norsk statsborger. Henvendelsen fra forbundet ble kontant, men høflig avvist.

— Det var aldri aktuelt for meg. Jeg er islending og føler meg som det, sier Bjarnason om den saken.

- Hva tror du om Norges muligheter til å komme til EM neste sommer?

— Det var sterkt å vinne i Bulgaria, og jeg håper Norge klarer å kvalifisere seg. Men Kroatia på søndag er er veldig vanskelig kamp, de er gode. I tillegg har både Sverige og Danmark muligheten, det hadde vært fantastisk dersom alle fire nasjonene kom seg til EM, svarer Bjarnason.