Skotske eksperter: Derfor måtte Deila gå

Skotske Celtic-eksperter synes det er trist at Ronny Deila må gå etter to år i sjefsstolen, men mener avgjørelsen er riktig.

Ronny Deilas er ferdig i Celtic etter sesongen.
  • Steffen Stenersen

Han har vært presset lenge, og etter tapet mot Rangers søndag var det nesten uungåelig: Ronny Deila er ferdig i Celtic etter sesongen.

Det bekreftet klubben i en pressemelding onsdag formiddag.

Ronny Deila ble ansatt som manager i den tradisjonsrike klubben i juni 2014 og har siden levd under det enorme presset det er å være Celtic-sjef. To seriemesterskap og et ligacuptrofé er ikke nok for kresne Celtic-fans, som spesielt var misfornøyde med klubbens svake prestasjoner i Europa.

Les også

Deila ferdig i Celtic etter sesongen: - Har vært noen skuffelser

Ronny Deila ble presentert som ny manager sommeren 2014. To år senere er eventyret i Skottland over.

To år etter at han ble presentert er det over for Deila.

— Hadde ikke resultatene

— Til slutt kunne han ikke overbevise direktørene, fansen eller spillerne at hans sti var den rette for klubben. Han hadde store ideer, var lidenskapelig, ærlig og godt likt.

— Han snakket mye om verdier og om å bygge for framtiden. Men han hadde ikke resultatene, og til slutt er det som gjør at han ikke får fortsette, skriver Graeme MacPherson i en e-post til Fædrelandsvennen.

Han er fotballjournalist i den skotske avisen The Herald og følger Celtic tett. Han mener det er riktig at Deila må gå nå, og at det er lurt å bringe nyheten før sesongen er over.

Les også

Celtic-legende Dalglish støtter Deila foran hatoppgjøret

— Ja, jeg mener det var riktig å offentliggjøre det nå. Spekulasjonene ville bare blitt kraftigere fram mot sommeren hvis Celtic ikke gjorde noe. Nå vet alle at han skal dra, og Celtic kan fokusere på å vinne ligaen. Samtidig gir det Ronny muligheten til å gi seg på topp med et nytt trofé, mener MacPherson.

Deila fikk mye kritikk etter tapet for Molde i Europa League. Her er han sammen med Ole Gunnar Solskjær før møtet på Celtic Park i november.

Celtic sa i en uttalelse onsdag at de vil støtte Deila fullt og helt fram til nordmannen er ferdig i klubben. David Moyes er av flere medier nevnt som favoritt til å ta over for Deila.Se denne utrolige videoen:

Les også

Her scorer keeperen fra egen 16-meter: - Ubeskrivelig følelse

— Trist

— Det er vanskelig å se hva slags ettermæle Deila vil få. Han vinner to titler, men det var forventet av ham. Europa har vært en skuffelse, og han har ikke fått opp mange nok unge spillere. Jeg tror han vil bli husket som en utenlandsk trener med gode intensjoner og gode ideer, som rett og slett ikke klarte å gjøre Celtic til et «winning team», er MacPhersons dom.

Da nyheten om at Deila er ferdig i klubben kom, sa hovedpersonen selv at han alltid vil være en Celtic-fan. Gjennom to år i Glasgow-klubben har det ikke alltid vært lett for Deila å fansen på sin side, og spesielt etter tapet mot Rangers søndag hadde mange fått nok.

Les også

Skotsk avis om Ajer: - Celtic har hentet Norges mest gærne fotballspiller

— Jeg må si at jeg synes det er trist å se at han er ferdig. Jeg synes han hadde gode tanker og ideer, men Skottland er et rart sted, sier Matt McGlone.

Ronny Deila styrte Celtic til 1-1 mot Rangers i den skotske cupen søndag.

Han har i mange tiår vært Celtic-fan. Han jobbet ni år i klubbens medieavdeling, og gir i dag ut fanzinen Alternative View. Få — om noen - kjenner Celtic bedre enn McGlone. Han fikk vite om nyheten på søndag.

- Slet med respekten

— Problemet er at mange ikke liker forandringer i Skottland. Ronny hadde med seg en fitnesstrener og en ernæringsekspert, og ingen av de ideene ble tatt veldig godt imot, sier McGlone til Fædrelandsvennen.

— Jeg tror kanskje Ronny slet litt med respekten i spillergruppa. Ofte er skotske spillere slik at de trenger et spark bak, men Ronny er en mer rolig og intelektuell type. Jeg tror kanskje han led under det, sier McGlone.

Les også

Riseth hardt ut mot Celtic-styret: – De er feige

Litt av den samme forklaringen gir Richard Wilson i BBC Skottland:

— Nordmannen vil nok etter hvert innse at han ikke var selvsikker og autoritær nok til fullt og helt innføre sine ideer, skriver Wilson.

Ingen av ekspertene Fædrelandsvennen har snakket med tror Deila avgang vil ha noe å si for Stefan Johansens rolle i klubben. Samtidig er Kristoffer Ajer på vei inn til sommeren, en overgang som Deila foretok.

— Jeg er sikker på at Ajer ville likt å ha Ronny i klubben, men han vil få sine sjanser under den nye manageren, hvem det enn blir, mener Graeme MacPherson.

Ajer har ikke besvart våre henvendelser onsdag.