Nå skal Høgmos playoff-fiasko evalueres

— Bør stilles klare krav til en selvransakelse etter det som fortsatt står for meg som en fadese i Budapest, sier Lars Tjærnås.

Per-Mathias Høgmo maktet ikke å ta Norge til EM.
  • Kjetil Flygind

Det startet med et ydmykende tap i Zagreb, fortsatte med en målløs sommer, før EM-drømmen levde for fullt på høsten. Så raknet alt og endte med totalt mageplask over to kamper mot Ungarn.

Hva var det egentlig som gikk galt i playoffen? Det er blant tingene Høgmo og hans menn skal forsøke å finne svaret på når de samles på Ullevaal neste uke.

I tillegg skal den øverste sportslige ledelsen i Norges Fotballforbund (NFF) gjøre sin evaluering. Men landslagssjefen sitter trygt. Det ble slått ettertrykkelig fast etter playoff-nedturen i Budapest.

Les også

Norge har falt 20 plasser på FIFA-rankingen siden oktober

Les også

Høgmo slår tilbake mot påstander om sjokkuttaket

Les også

Ekspertene svært kritisk til Høgmo: - Reiser et ubehagelig spørsmål

Beste motstanderen Norge kunne få

— Vi har lovet hverandre en rå, ærlig selvransakende evaluering i alle ledd, både innenfor og utenfor selve sporten. Det er et felles ansvar å levere det fra oss alle, sier generalsekretær i NFF, Kjetil Siem, til Aftenposten.

Norge havnet til slutt på 3. plass i sin kvalikgruppe bak Italia og Kroatia, og måtte ut i playoff mot Ungarn. Det skulle visstnok være den beste motstanderen Norge kunne få.

TV 2s fotballkommentator Øyvind Alsaker sier Norges kvalik er godkjent. Problemet er de 180 minuttene mot ungarerne.

— Høgmo ble fredet allerede på kampdagen, så noen alvorlige konsekvenser får dette neppe slik jeg forstår det. Men jeg mener en playoff til et mesterskap er en så viktig anledning å gripe, at den må veie tungt i en evaluering. Jeg opplever det som en stor ripe i lakken til Høgmo og det svekker ham inn mot neste kvalik. Hvis resultatene der går imot så vil den kampen i Budapest dukke opp igjen. Den drar du med deg videre, sier Alsaker til Aftenposten.

- Stryk i Budapest

Ungarn vant 1-0 på Ullevaal og 2-1 hjemme i Budapest.

— Det var stryk i Budapest når det gjelder laguttak, inngang til kampen og taktikk, rett og slett. Og det mest interessante spørsmålet for Høgmo og landslaget nå er hvor går veien videre?

Fotballekspert Lars Tjærnås kommenterte Norges kamper i EM-kvaliken, inkludert playoff-kampene mot Ungarn, sammen med makker Kenneth Fredheim. Han forventer én ting når Høgmo og hans hoff setter seg ned.

— Det aller viktigste er at de våger å være 100 prosent ærlige og selvkritiske der det er nødvendig. De bør stille minst to konkrete spørsmål: Hvorfor presterte vi aller svakest da det var aller viktigst å prestere best, nemlig i den avgjørende siste kampen? Og hvorfor forkastet vi en god del av det som hadde snudd en begredelig start borte mot Kroatia til en god høst?

- Riktig å gi Høgmo mer tid

Høgmo startet bortekampen i Ungarn med Markus Henriksen som spiss med Martin Ødegaard bak. Et spennende laguttak. Problemet var bare at det ikke fungerte.

— Det er mulig å påvirke en playoff med taktiske grep. Der bommet vi jo helt. Det er alvorlig. Det er der Norge har sin mulighet, sier Alsaker.

- Vil evalueringen få noen konsekvenser for noen i og rundt A-landslaget?

— Det er todelt spørsmål. Jeg er helt sikker på at det ikke vil få konsekvenser for noen i eller rundt laget. Dette er et prosjekt som vil få mer tid, også fordi NFF har lagt både mye prestisje og ressurser i det. Jeg mener det er riktig å gi Høgmo mer tid, og siden han har så stor makt som han har er det meningsløst å gjøre andre rundt ham til syndebukker ved å fjerne dem. Vi skal heller ikke glemme at å bli nummer tre i gruppen var det alle forventet da vi startet. Men det bør stilles klare krav til en selvransakelse etter det som fortsatt står for meg som en fadese i Budapest, sier Lars Tjærnås.