Disse 11 står i veien for Norges EM-drøm

Vi har drømt om et mesterskap i 15 år. Nå er det kun 11 "ukjente" ungarere som står i veien.

MIDTBANEVETERAN: Zoltán Gera scoret mot Finland og fikk gratulasjoner av Balázs Dzsudzsák.
  • Erlend Nesje

Ingen stjerner. Beskjedne meritter. Landslagsveteraner på oppløpssiden. Vi har fått hjelp av sportsjournalist Barnabás Kántor i Nemzeti Sport og den ungarske norgesvennen Péter Kovács til å vurdere de 11 som startet forrige kvalifiseringskamp for Ungarn.

Gábor Király

Alder: 39 år

Klubb: Haladás, Ungarn

Landskamper: 99 (0 mål)

Vurdering: Debuterte for Ungarn i august 1998 og har beholdt plassen siden. Har enorm rutine og spilt i klubber som Hertha Berlin, Crystal Palace, West Ham, Aston Villa, Fulham og Bayer Leverkusen – for å nevne noen.

KEEPERVETERAN: Ungarn-keeper Gabor Kiraly er kjent for sin grå joggebukse.

— Han er vår mest rutinerte spiller som tilbrakte mange år i England og Tyskland, men snart vil han bli erstattet. På keeperplassen er Ungarn sterkt stilt, sier Barnabás Kántor i Nemzeti Sport. - Han er veldig bra på målstreken, en god skuddstopper. Gábor er også god til å dirigere forsvaret foran seg. Svakheter? Jeg finner ingen opplagte. Gábor er en klassisk keeper: Han er gal, melder Péter Kovács.

Attila Fiola

Alder: 25 år

Klubb: Puskás Académia, Ungarn

Landskamper: 10 (0 mål)

Vurdering: Debuterte for A-landslaget borte mot Færøyene i oktober i fjor. Kom inn ved pause – og har spilt hvert minutt etter det i EM-kvalifiseringen som høyreback – en posisjon han ikke har mye erfaring med.

— Originalposisjonen ikke høyreback, han har tidligere spilt midtstopper og defensiv midtbanespiller. Han er til å stole på, men han får ikke bidratt nok offensivt, mener Kántor.

Les også

Norges motstander var verdens beste landslag i seks år. Så slo sovjetiske tanks ned revolusjonen.

Tamás Kádár

Alder: 25 år

Klubb: Lech Poznán, Polen

Landskamper: 26 (0 mål)

Vurdering: Er bare 25 år, men Kádár har hatt problemer med å slå seg til ro. Dro til Newcastle som 17-åring – men slo aldri til på fire år i Tyneside. Har vært utlånt til Huddersfield, spilt ett år i nederlandske Roda, reist tilbake til den hjemlige serien i Ungarn før han sist vinter dro til polske Lech Poznán. Der har han fått mye spilletid i 2015. — Han hadde en svak sesongstart i klubben, men spilte samtidig veldig godt for landslaget. Han kan også spille venstreback, men er nok best i midtforsvaret, sier Kántor.

Leandro

Alder: 33 år

Klubb: Ferencváros, Ungarn

Landskamper: 16 (0 mål)

Vurdering: Født og oppvokst i Brasil og spilte blant annet for Corinthians. Dro til Ungarn som 17-åring, og etter fem år fikk han ungarsk statsborgerskap.

— På klubblaget spiller han i midtforsvaret, men han er best som venstreback. Han slår veldig gode innlegg, det er hans store styrke. Men av og til kan han bli for offensiv..., mener Kántor.

Les også

Ungarns landslagssjef får tysk stjernehjelp foran Norge-kampene

Gergő Lovrencsics

Alder: 27 år

Klubb: Lech Poznán, Polen

Landskamper: 9 (1 mål)

Vurdering: Høyrekant som har spilt i polsk fotball de to siste drøye årene.

— I likhet med Kádár, hadde han ikke noen god start i sin klubb (Lech Poznán), men scoret sitt første landslagsmål mot Hellas. Det kan ha gitt selvtillit og hjelpe ham videre på landslaget. Landslaget savner Zoltán Stieber i denne posisjonen, men han er ute i kulden i Hamburg, sier Kántor.

Ákos Elek

Alder: 27 år

Klubb: Changchun Yatai, Kina

Landskamper: 35 (1 mål)

Vurdering: Defensiv midtbanespiller som har spilt i kinesisk fotball siden januar. Har vært fast på landslaget de fem siste årene.

— Han spiller i Kina nå, og jeg vet ikke mye om hans form. Men han er en type spiller som takler og løper mye i kampene, vurderer Kántor.

Les Robert Veiåker Johansens analyse foran Ungarn-kampene:

Les også

Få se hva du er laget av

Zoltán Gera

Alder: 36 år

Klubb: Ferencváros, Ungarn

Landskamper: 85 (24 mål)

Vurdering: Det ungarske landslagets mest kjente fotballspiller, med en lang karrière bak seg i blant annet West Bromwich og Fulham.

SENTRAL: Zoltan Gera har en lang karriere i engelsk fotball bak seg, og jubler her for West Bromwich-scoring i 2012.

— En veldig seriøs idrettsutøver som har vært veldig fokusert på detaljer. Han er uforutsigbar og har laget mange spektakulære mål. Har hatt en fantastisk karrière, spesielt i West Bromwich og Fulham, og har vært en nøkkelspiller for landslaget, sier Kovacs om sin tidligere lagkamerat. - Tidligere var han offensiv midtbanespiller, nå gjør han mer defensivt arbeid. Det gjør også at han scorer færre mål. Det er også et stort spørsmål hvor lenge han kan spille for landslaget, forteller Kántor.

Balázs Dzsudzsák

Alder: 28 år

Klubb: Bursaspor, Tyrkia

Landskamper: 73 (17 mål)

Vurdering: Rutinert kantspiller med gode år bak seg i både nederlandsk og russisk fotball. I sommer meldte han overgang fra Dinamo Moskva til tyrkiske Bursaspor.

— Han er lagets største stjerne, også kaptein, men klarer ikke å levere på det nivået som alle forventer av ham. Han er også under stort press i Tyrkia, han får mye kritikk i sin nye klubb, melder Kántor.

— Han er kapteinen og den største stjernen. Han har vært den viktigste spilleren og er nå på topp i karrièren. Han er venstreving, venstrefotet og farlig foran mål, vurderer Kovacs.

SLO FÆRØYENE: Fra gruppespillet i EM-kvaliken. Daniel Böde (helt til høyre) gratuleres av Balazs Dzsudzsak etter kampen.

Dániel Böde

Alder: 28 år

Klubb: Ferencváros, Ungarn

Landskamper: 9 (4 mål)

Vurdering: 195 centimeter høy og landslagets luftvåpen.

— Han er høy, en typisk target-man og farlig foran mål, beskriver Kovacs – som kunne brukt de samme ordene om seg selv.

— I Ungarn var det nesten et folkekrav at han skulle spille på landslaget. Han scoret to mål mot Færøyene. Men mot Hellas var han ikke så effektiv. Han er ikke mye til hjelp når laget forsvarer seg, det var også derfor Storck (landslagssjef) i utgangspunktet ikke ville at han skulle spille, tilføyer Kántor.

Krisztián Németh

Alder: 26 år

Klubb: Sporting Kansas City, USA

Landskamper: 21 (3 mål)

Vurdering: Et omflakkende fotballiv til tross for at han kun er 26 år. Har vært i Liverpool, Blackpool, AEK Athen, Olympiakos, Roda – og spiller nå i USA.

— Han er i fantastisk form, scorer mange mål i MLS, og flere europeiske klubber er interessert i ham. Scoret to mål mot Hellas. Kan også spille ving, sier Kántor.

— Han hadde vel 10 mål og 6–7 assist for Kansas sist sesong. Han er den strake motsetningen til Dániel Böde: Veldig rask, en god dribler, han scorer mange mål og er perfekt i et 4-4-2-system med en stor og sterk spissmakker ved siden side, er attesten fra Kovacs.