Fotball

Mini og Årst tror Tromsø må ut i kvalifisering

Ole Martin Årst og Mini tror TIL havner på 14.-plass og må ut i kvalik mot et 1. divisjonslag.

ER I TVIL: Zdenek Ondrasek og Tromsø får det tøft i innspurten av eliteserien, tror fotballekspert Mini Jakobsen.
  • Øyvind Sivertsen
    iTromsø
Fotballekspert for TV 2, Ole Martin Årst.

ALFHEIM: – Jeg håper at TIL klarer det, men jeg tror det blir kvalik, sier Mini. – Og klarer de da å berge eliteserieplassen i kvalik?

– Nja. Vi holder oss til håpet fortsatt, svarer Mini.

– Som Davy (Wathne) sier: Kvalikkampene er et paradis for apotekerne.

– Har sviktet

TV2-eksperten tror ikke TIL klarer å hente mange poeng i sine fire siste kamper.

– TIL får en tøff kamp mot Viking og Glimt er et veldig godt kontringslag, selv om historien kanskje viser at TIL har bra kontroll hjemme.

Og for å si det sånn: Jeg setter ikke mye penger på seks TIL-poeng borte mot Haugesund og Sarpsborg. Tromsø har sviktet spesielt hjemme. De hadde trodd at de kom til å vinne mye mer enn tre av 13 hjemmekamper, sier Mini.

Han mener TIL har sviktet på mange områder i år.

Les også

Eliteserielagenes store skrekk: Millioner fordufter ved nedrykk

– Selvfølgelig har enkeltspillere skuffet. Ondrasek har ikke scoret siden 14. serierunde, og det har rent inn mål bak. Det er enkeltspillere og laget som ikke har fungert. Men jeg er like skuffet over at Tromsø-ledelsen sparket Steinar Nilsen og satte inn assistenten som stort sett driver med det samme. Det har sviktet i alle ledd i Tromsø i år, sier Mini.

– Start berger seg

TIL-legende og TV 2-ekspert Ole Martin Årst tror Start berger seg og at TIL maks klarer kvalik.

– De har vært skrekkelig svake alle de tre lagene, så laget som berger seg får uansett vanvittig lite poeng, men jeg tror Start klarer det.Jeg tror de tar Sandefjord i neste og i hvert fall får ett poeng mot Mjøndalen, så da klarer de det. TIL har jeg vanskelig å se hvor skal plukke de nødvendige poengene nå. Jeg meldte at Aalesund og Mjøndalen ble nøkkelkamper og det klarte de ikke, så det blir fryktelig vanskelig nå, sier Årst.

Årst mener likevel at TIL har det beste mannskapet og er laget i bunn som har underprestert mest.

– Man ser det defensive har vært i fokus mens det offensive har kommet i andre rekke, og da blir det vanskelig å ta trepoengere. Klarer TIL kvalik og spiller slik de har gjort den siste tiden, vil det bli blytungt. Det har mye å si hvor skakkjørt og hvor tung sesongen har vært for laget som havner på kvalik. Uansett hvem de møter, blir det et lag som har det som ren bonus og alt å vinne, så den er ekkel.

Les også

Tromsø-treneren: - Da Molde ble lekne, ble det vanskelig for oss

— Jeg har selv vært i denne situasjonen ofte, og det er veldig individuelt hva som må til. Det er nå de kan gjøre den siste forskjellen i pausen som kommer nå, og jeg håper de kan tro på tankene til Bård (Flovik). Det virker ikke slik til nå, og jeg mener TIL må prøve å skape noe mer offensivt enn de har gjort i det siste. De må klare å ha to tanker i hodet samtidig, både offensivt og defensivt, skal de ha en sjanse til å klare seg, sier Årst.

– Må bli et «drittlag»

Aftenpostens fotballekspert Lars Tjærnås tror TIL unngår kvalik.

– Jeg tror Tromsø berger seg, Start tar kvalik og Mjøndalen rykker ned. Det begrunner jeg med at TIL har igjen fire lag som har lite å spille for, og det er de lagene en helst vil møte mot slutten. Start har hjemmekamp mot Mjøndalen, og sånn de lagene har sett ut i det siste, vil vinneren av den kampen ha en god mulighet. Mjøndalen har tre av fire siste kamper borte, der de «aldri» vinner eller tar poeng, sier Tjærnås.

Tjærnås legger til at han er skuffet over hvor svak samtlige av de tre lagene har vært over tid.

– Normalt er lag i den situasjonen motstandere alle misliker, fordi det skal lyse desperasjon ut av dem. I stedet har det lyst av tafatthet og i enkelte tilfeller også litt feighet, sier Tjærnås.

Les også

Andersen etter stortap: – Det ble altfor stygt

Han er klar på hva som må TIL for at til skal berge seg.

– Jeg skulle gjerne sagt at det var på grunn av blendende spill eller sterk høstform, men begrunnelsen er like mye at de to de konkurrerer mot akkurat nå virker minst like hjelpeløse. Men TIL må som punkt én bestemme seg for å gå «all in», bli et «drittlag» å spille mot, et lag som i verste fall kan tape kamper, men ikke uten å dele ut en dose juling til motstandere underveis. Som det er nå er de en litt for feig og litt for forsiktig utgave av seg selv, sier Tjærnås.

Ett poeng mer

Fotballekspert i NRK, Karl-Petter Løken, er sikker på at Sandefjord rykker ned og tror TIL holder plassen med minst mulig margin.

– Sandefjord rykker helt sikkert ned, men jeg tror de slår Start i neste for å ha et ørlite håp om å berge plassen. TIL tror jeg klarer ett eller tre poeng mot Viking, så er det uforutsigbart borte mot Sarpsborg 08, men de kommer til å mobilisere maks til Bodø/Glimt-kampen før Haugesund i siste borte, et lag som også har vært veldig ujevn i år.

— Tre av de fire lagene TIL møter har lite å spille for og det gir de en ørliten fordel, og jeg tror de havner på 25 poeng, mens Mjøndalen og Start ender opp på 24. Det blir veldig, veldig jevnt, men jeg tror som sagt at TIL tar det ene poenget mer enn de to andre lagene og dermed berger seg, sier Løken.

Eliteserien

SVUTMP
1Lillestrøm97201951423
2Viking106311981121
3Molde9612179819
4Strømsgodset94231313014
5Aalesund94231011-114
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. Tromsø IL