Fotball

Mens TV-bildene viste Englands feiring, prøvde Panama å overrumple dem med et listig knep. Så grep dommeren inn.

Ble Panama lurt av internettmyte?

Her feirer England Harry Kanes 2–0-mål. Umiddelbart etterpå prøvde Panama-spillerne å ta avspark.
  • Nicholas Bergh
    Nicholas Bergh
    Journalist

1–6-tapet for England søndag gjorde det tydelig: Panama ligger et stykke under de store nasjonene.

Da er det viktig å prøve å kompensere på andre måter. Da Englands spillere feiret Harry Kanes 2–0-mål, var imidlertid Panamas spillere litt for djerve.

Mens TV-sendingen viste den engelske jubelen, tok Panama avspark utenfor bildet. En forbauset Jordan Pickford sto og så at Panama-spillerne stormet mot ham og målet.

Knepet fulgte oppskriften i et regelrykte som har spredt seg på internett under VM. Det er blitt hevdet at dersom et lag har alle spillerne utenfor banen samtidig, er det lov for motstanderlaget å ta avspark.

Dette finnes imidlertid ikke noen slik regel, og det visste dommer Gehad Grisha. Han grep inn - til Panama-spillernes store frustrasjon.

  • Har du fått med deg dette? Dopingkontrollør anmeldte Sverige-spiss til FIFA.

Slik startet myten

Bakgrunnen for myten som har bredd seg, er observasjoner gjort under tidligere VM-kamper. To eksempler:

Spania-Portugal: Cristiano Ronaldo scoret på frispark og løp ut av banen. Hele Portugal-laget løp etter, unntatt én. Joao Moutinho sto ved dødlinjen - så vidt inne på banen.

England-Tunisia: Harry Kane scoret et sent vinnermål. Alle spillerne feiret utenfor banen, unntatt én. Kieran Trippier sto på den andre siden av gressmatten. Han krysset aldri sidelinjen.

Her jubler Portugal-spillerne for 3–3-målet mot Spania. Rutinerte Joao Moutinho (nr. 8), som her gestikulerer, vegret seg for å forlate banen og feire med de andre spillerne.

De underlige bildene førte til at mange kom til samme konklusjon: Alle spillerne kan ikke forlate banen i feiringen, for da kan motstanderlaget sette i gang.

Men dette stemmer altså ikke.

– Myter skapes ofte av feilinformasjon. Men i denne saken er regelverket klokkeklart, sier toppdommer Svein Oddvar Moen før han referer til en formulering FIFAs regelverk:

«Alle spillere, unntatt spilleren som tar avspark, må være på sin egen banehalvdel».

Tidligere toppdommer Per Ivar Staberg forteller hva han hadde sagt til Panama-spillerne.

– Som dommer er det jo bare én ting å gjøre: «Ta det rolig, gutter. Dette er ekte fotball og ikke fantasi-fotball», sier Staberg

– De bør sjekke reglene

Det er uklart om Panama-spillerne hadde fått med seg det falske internettryktet. En sjekk mandag morgen norsk tid tyder på at panamanske medier ikke legger vekt på det freidige avsparket.

Utenfor Panama har imidlertid mange fått det med seg. Den britiske avisen The Sun og den australske avisen Herald Sun er blant mediene som omtaler saken.

Panama kunne til slutt juble for Felipa Baloys scoring - landets aller første i VM-historien.

Panamas påfunn gikk naturligvis ikke upåaktet hen i sosiale medier heller.

– De bør sjekke regelboken, skriver den belgiske journalisten Kristof Terreur på sin Twitter-konto.

– Panama prøvde å ta avspark mens England feiret. De må ha lest Twitter her om dagen, skriver BBC-journalist Phil McNulty på Twitter.

Les mer om

  1. Fotball-VM 2018
  2. England
  3. Panama