Fotball

Vilhjalmsson sendte RBK til cupfinale etter ekstraomganger

Islendingen ble den store helten i dramatisk oppgjør.

Rosenborgs Matthias Vilhjalmsson (tv) jubler med lagkameratene etter 3-2 scoringen som sørget for at Rosenborg spiller cupfinale i november.
  • Sjur Magnus Bergstrøm

ROSENBORG — STABÆK 3-2:

Rosenborg skal spille cupfinale i november. Det er klart etter 3-2-seier mot Stabæk på Lerkendal.

Les også

RBK-magasinet: Her får du reaksjoner etter semifinalen

Rosenborg tok ledelsen på en fin lobb av Pål André Helland tidlig i første omgang, men Stabæk slo kraftig tilbake etter pause og Luc Kassi utlignet, før Nicolai Næss sendte bortelaget i ledelsen på straffespark.

Tretten minutter før slutt var det imidlertid RBK sin tur til å få straffe, og den scoret en gliende Alexander Søderlund sikkert på og kampen gikk til ekstraomganger.

Der viste innbytter Matthias Vilhjalmsson seg frem tidlig og sendte RBK i ledelsen med en fin avslutning på volley. Flere scoringer ble det ikke og dermed kan trønderne bestille flybillett til Oslo.

- Det kjennes fantastisk! Det ble en lang kveld. Jeg synes ikke vi spilte noen strålende fotballkamp, vi er slitne etter en tøff uke. Stabæk var gode og satte oss under press. Vi er virkelig glade for å være i en cupfinale, sa Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen etter semifinaletriumfen.

Hvem som blir Rosenborgs motstander avgjøres torsdag kveld i semifinalen mellom Viking og Sarpsborg.

Lekker Helland-scoring

Stabæk åpnet kampen best og hadde et par halvsjanser de første fem minuttene, blant annet et hardt langskudd av Nicolai Næss fra 25 meter som strøk utsiden av André Hansens høyre stolpe.

Hansen har stått som en vegg de siste kampene og måtte vise frem en ny kjemperedning like etterpå. Ville Jalasto headet med stor kraft fra kort hold, men Hansen fikk opp armen og reddet.

Om Hansens prestasjon var stor, skulle Lerkendal-publikummet få kose seg med en enda bedre en signert Pål André Helland etter sju minutter. Helland ble spilt gjennom i bakrom og så at Stabæk-keeper Mande Sayouba sto på halvdistanse. På halvspretten lobbet vingen elegant over ham fra 20 meter og ballen datt inn i det åpne målet til 1-0. ## Stolpeskudd

Hansen slapp en skummel retur på et skudd fra Ernest Asante etter 24 minutter, men kom så vidt på ballen før en jagende Birger Meling fikk tatt den. Annan prøvde også skuddfoten fra langt hold tre minutter senere, uten å treffe mellom stengene. Likevel virket det som at Stabæk var på vei til å etablere et press på Rosenborg, men de klarte ikke å avslutte angrepene. Det klarte heller ikke RBK, som fikk flere kontringsmuligheter uten å være presise nok til å ta dem.

En slurvete inngrepen av Jørgen Skjelvik ga Asante en god mulighet ti minutter før pause. Asante brukte farten nedover langt høyrekanten og forsøkte en avslutning lavt i nærmeste hjørne. Hansen fikk slått til corner, men farlighetene var ikke over av den grunn. Etter et par blokkerte skudd, skjøt Næss via en RBK-forsvarer og i stanga. Hjemmelaget slapp med skrekken, red av Stabæk-presset og gikk i garderoben med 1-0-ledelse.

Tidlig Stabæk-utligning

Mot slutten av første omgang viste RBK tendenser til godt angrepsspill, og det fortsatte etter hvilen. Hjemmelaget åpnet best, men det var likevel Stabæk som utlignet mot spillets gang etter 52 minutter. Meling ristet av Selnæs på venstrekanten med en fin teknisk detalj. Stabæk-spilleren tok med seg ballen inn i feltet og la på tvers til Luc Kassi som enkelt satte inn 1-1 fra sju meter i nærmest åpent nett.

Utligningen ga en fornyet nerve i kampen og begge lag slo flere feilpasninger. Rosenborg ble statiske i angrepsspillet mot et kompakt Stabæk-lag. Helland hadde en halvgod skuddmulighet fra skrått hold i feltet etter 68 minutter, men traff feil og blåste ballen langt over mål på volley.

To straffemål

Vondt gikk raskt til verre for RBK og Stabæk fikk straffe minuttet etter. Skjelvik felte Asante på kanten av 16-meteren og dommeren pekte på straffemerket. Næss skjøt en knallhard straffe nede i venstre hjørne, og selv om Hansen gjettet riktig vei rakk han ikke bort og Stabæk ledet 2-1. RBK holdt på å svare umiddelbart da innbytter Yann-Erik de Lanlay ristet av seg backen og slo inn til Søderlund, som headet like utenfor. Bortelaget la seg naturlig nok lavere i banen etter scoringen og RBK presset høyt. Det ga uttelling i at Jonas Svensson ble felt og fikk en litt billig straffe et kvarter før slutt, til store protester fra Stabæk. Men straffen var dømt, og Søderlund var sikker fra ellevemeteren. Spissen gled i oppløpet, men sendte ballen likevel sikkert i Sayoubas høyre hjørne til 2-2. ## Store sjanser til begge lag

Anders Ågnes Konradsen fikk en kjempemulighet til å bli helten mot Stabæk for andre gang på halvannen uke da ballen plutselig havnet hos han fem meter fra mål, men midtbanespilleren klarte ikke å presse headingen under tverrliggeren.

To minutter før slutt kom Stabæk plutselig fem mot tre og satt fart mot et RBK i ubalanse. Gjestene spilte til slutt ut på venstrekanten, der Kassi fyrte av et lavt og raskt skudd. Heldigvis for RBK var Hansen med på notene og fikk parert til en resultatløs corner.

Mot slutten av kampen ble det enorm temperatur blant spillerne med mange tøffe dueller og få sjanser. Dermed ebbet det ut i 2-2 og ekstraomganger.

Vilhjalmsson helten med volleyscoring

Og ekstraomgangene startet perfekt for RBK. Stabæk så ut til å ha mest krefter og åpnet forlengelsen best med et par ufarlige skudd, men etter fem minutter satt endelig overgangene for RBK. Matthias Vilhjalmsson ristet seg løs i feltet og bredsidet inn et fantastisk innlegg fra de Lanlay til 3-2. Morten Skjønsberg var bare centimetere fra å få foten på ballen etter en corner og utligne to minutter senere. Jalasto var også farlig frempå i første ekstraomgang, men avslutningen fra ti meter gikk rett på Hansen. Stabæk presset høyt og Meling var nære på et langskudd som Hansen slo over.

Andre ekstraomgang var preget av mange slitne ben og personlige feil. Stabæk klarte aldri å sette press på RBK og hjemmelaget var mer enn fornøyd med å forsvare inn ledelsen. Lerkendal holdt pusten da Stabæk fikk corner i nest siste minutt og sendte opp keeper, men RBK holdt sto i mot og fikk stående applaus av Lerkendal-publikummet i sluttminuttene.

Les også

  1. Bare tvil om to plasser hos Viking

  2. RBK gjør fire endringer etter tapet mot Molde

  3. Steen Jensen knallhardt ut mot RBK-treneren: - Har det klikka for «Bruttern»?

Les mer om

  1. Fotball-NM
  2. Rosenborg BK
  3. Stabæk Fotball