Slik svarer ekspertene etter tabelltips-fiaskoen: – Ikke engang Jesus kunne forutsett dette

Ingen norske medier var i nærheten av å spå Leicesters suksess.

Jamie Vardy og Leicester ble spådd en tøff sesong i Premier League. Slik ble det ikke. Mandag kveld ble seriegullet sikret.
 • Fredrik Saltbones

– Det beskriver hvor stor sensasjon dette er, sier TV 2s Kasper Wikestad, som selv tippet seriemesteren på sisteplass.

Det var selvfølgelig umulig å forutse at «The Foxes», som unngikk nedrykk med et nødskrik forrige sesong, skulle gå helt til topps i årets Premier League.

Enkelte bettingsselskaper ga utrolige 5000 i odds for de som satte penger på at Leicester skulle bli mestere. Og selv om Tom Hanks hevder han satte 100 pund på «The Foxes» før sesongen (og i så fall vant 5,9 millioner kroner), var det ingen såkalte fotballeksperter som levnet Leicester noen særlig sjanse før denne sesongen.

Tjærnås: – En skivebom!

Norske medier trodde Claudio Ranieris menn ville kjempe en kamp om å unngå nedrykk, og både Aftenposten, NRK, Dagbladet og Bergens Tidende tippet at Leicester kom til å spille i Championship i 2016/17. Det kunne ikke blitt mer feil.

Derfor har vi bedt de ansvarlige for tabelltipsene om å svare for seg etter det som må kunne omtales som en tabelltipsfiasko.

Vi har stilt de ansvarlige følgende tre spørsmål:

 • Føler du at det er ripe i lakken for deg som ekspert?
 • Hva har overrasket deg mest med Leicester?
 • Hvor tror du Leicester havner på tabellen neste sesong?

Lars Tjærnås, Aftenposten. Tippet Leicester på 18. plass.

 • Ja, det er jo på høyde med å stå på åpent mål på én meters hold og skyte over. Det er en skivebom, men trøsten får være at jeg ikke var alene om å bomme kraftig.
 • Det er fristende å svare «alt», men jeg burde sikkert lagt mer vekt på avslutningen i fjor. Da var de faktisk meget gode. Men det som har overrasket aller mest, er stabiliteten. En ting er å være gode i perioder av sesongen, eller enkeltkamper. Leicester har vært strålende stabile fra startstrek til målstrek – det imponerer enormt.
 • Det er totalt avhengig av hva som skjer i sommer. Jeg tror egentlig ikke de blir veldig ribbet. Jeg gjetter at det å spille CL med den gjengen er så attraktivt at de aller fleste blir. Men spill Champions League blir en ekstra belastning, så å etablere seg i nærheten av toppen bør være ambisiøst og realistisk nok.

Knut Espen Svegaarden, VG. Tippet Leicester på 15. plass.

 • Voldsom ripe i en lakk jeg faktisk ikke har... Jeg burde selvsagt ha forutsett dette. Det gjorde jo de fleste...
 • Det overraskende er at de har klart å spille med de samme 11-13 spillerne hele sesongen. Det er en undervurdert del av suksessen. Vi må huske på at Leicester vant sju av de 10 siste kampene forrige sesong. Så suksessen startet ikke i høst.
 • Det kommer selvsagt an på kjøp og salg, men et sted mellom fjerde og åttende er naturlig å tenke seg.
 • Hvor på tabellen ender Leicester neste sesong? Stem nederst i artikkelen!
BLÅ JUBEL: Leicester City-supportere feiret på pub til langt på natt etter den sensasjonelle triumfen.

Jens Friberg, Nettavisen. Tippet Leicester på 16. plass.

 • Nei. Det er det korte svaret. Jeg skulle gjerne ønsket at jeg kunne forutse mirakler, men jeg tror ikke engang Jesus eller Nostradamus kunne forutsett dette.
 • Det som har imponert meg mest er kontinuiteten og stabiliteten de har stått for. De hadde kanskje ferdighetene til å vinne noen kamper på rad, men jeg trodde aldri de skulle være så stabile og vinne så mange kamper som de har gjort.
 • Det blir ekstremt vanskelig å konkurrere i Europa samtidig som de skal forsøke å forsvare Premier League-tittelen. 9., 10. eller 11. plass kanskje?

Kasper Wikestad, TV 2. Tippet Leicester på 20. plass (TV 2s redaksjonelle tips: 17. plass.)

 • På ingen måte. Jeg føler mer at det beskriver hvor stor prestasjon og sensasjon det er. Mange sier ”og du kaller deg ekspert?” og så videre, men hadde jeg hatt Leicester på førsteplass, hadde det nesten vært verre. Ingen ved sine fulle fem hadde hatt dem på førsteplass før sesongen begynte.
 • Det som har imponert meg mest, er at de har klart å holde trykket oppe hver eneste kamp. De har vunnet toppkampene, de slo Tottenham og Manchester City, og de har klart å hente frem resultater uansett hvem de har møtt. Det er mange statistiske ting som bryter med det vi forventer av et topplag. Ingen tidligere seriemester i England har hatt under 58 prosent i ballbesittelse i snitt, men Leicester har hatt 43 prosent. Og ingen har vel slått flere feilpasninger enn Leicester denne sesongen. Mange andre Premier League-lag har prøvd å tilegne seg en ballbesittende fotball. Leicester har gått en annen vei, litt som gjorde Drillo på 90-tallet. Det burde andre kanskje lære av.
TV 2s fotballekspert og kommentator Kasper Wikestad.

Det er mer sannsynlig at de skal rykke ned neste sesong, enn at de skulle vinne i år. Neste sesong blir en annen historie og en annen utfordring. De vil bli møtt på en helt annen måte. Det er vanskelig å se for seg at de skal havne topp fire neste sesong, men det kan bli alt fra 1. fra 20. plass, det er nesten sånn. De har hatt en flydd på en bølge hele sesongen. Hva skjer når de får mer motgang?

Thore Haugstad, NRK. Tippet Leicester på 20. plass.

 • Jeg er ikke alltidlike komfortabel med hvordan skribenter fremstilles som eksperter, men jeg antar vel at man tar på seg den hatten når man tipper en tabell. Så ja, kanskje en liten ripe.
 • Det er mye å velge mellom her, men kanskje stabiliteten. De har holdt et vanvittig fokus, spesielt i siste halvdel av sesongen da de fleste fortsatt trodde at de skulle kollapse, og en skal ikke undervurdere denne mentale faktoren. Dette har åpenbart noe å gjøre med det taktiske, spesielt de defensive prinsippene som Ranieri installerte, og som virkelig begynte å sitte akkurat da den offensive slagplanen begynte å virke litt mer forutsigbar.

Forsvarsspillet de siste månedene har vært vanvittig. Videre er det verdt å notere hvor solid klubbstrukturen har fremstått. Det er ikke uvanlig at klubber som nylig har rykket opp begynner å slite litt når treneren som har ført dem dit forsvinner, og hovedgrunnen til tipset var at Leicester kanskje ville savne Nigel Pearson, som hadde berget plassen og som var godt likt blant spillerne (om ikke i pressen).

Dette ser ut til å ha vært en undervurdering at det Leicester allerede hadde fått på plass rundt stallen – speiderne, støtteapparatet, fasilitetene – og Ranieri har blitt hyllet for at han ikke endret for mye da han ble ansatt. Treneren fortjener åpenbart enormt med kreditt her for å ha beholdt det som allerede fungerte, og for å ha gjort justeringer der han så potensiale forbedringer.

 • Dette blir vanskelig å si i juli, og umulig å si noe om nå. Dessuten blir man klok av skade, så her står jeg over.

Magnus Wikan, Bergens Tidende. Tippet Leicester på 18. plass.

 • Jeg vil påpeke at jeg ikke anser meg selv som en ekspert, men jeg synes ikke det er noe å skamme seg over. Det hadde ikke vært så store skriverier hvis det hadde vært lett å forutse. Ingen hadde troen på Leicester, og derfor er det så gøy.
 • Det er veldig mye som har imponert meg. Kanskje mest er hvor stabile de har vært. Alle storlagene har vært ustabile, og så har Leicester holdt det gående hele veien. Det er oppsiktsvekkende. Jeg har ventet på at de skulle klappe sammen, men det har de ikke gjort. Flytsone gjennom en hel sesong, det er helt vilt.
 • Jeg trodde egentlig jeg var diskvalifisert som tipper nå, så det spørs om jeg skal uttale meg så mye om det … Vi undervurderte dem i fjor, men jeg tror ikke vi må overvurdere dem nå. Jeg kliner til med en 13. plass som mitt tips. Men de kan fort rykke ned. Denne sesongen har vist at alt kan skje i Premier League.
SUPERDUO: Jamie Vardy jubler her sammen med Riyad Mahrez etter førstnevntes scoring mot Newcastle i november.

Sigurd Blystad, Dagbladet. Tippet Leicester på 20. plass.

 • Nei, ikke spesielt, da det ikke var noen andre som forutså dette heller, og engelske bookmakere satte oddsen så høyt som 5000. Men det er klart det er kjedelig å tippe et lag helt nederst når det ender helt øverst. Men jeg tippet Sunderland og Norwich til å rykke ned, samt ny kontrakt for de to andre nyopprykkede lagene Bournemouth og Watford, og da går det fint med en skivebom på et så sjarmerende lag som Leicester.
 • Det er todelt. På den ene siden hvor fantastisk gode spillere som Kante, Mahrez, Schmeichel og Vardy har vært, og på den andre siden hvor bunnsolide og aggressive laget har vært. Jeg hadde ikke ventet det av Ranieri.
 • Det er vanskelig å si, med Champions League neste sesong vil det bli mye vanskeligere å spille med samme lagoppstilling uke etter uke og marginene vil ikke være så til de grader på Leicester sin side en sesong til. Men, de blir neppe veldig dårlige over natten heller, så kanskje mellom 6. og 10. plass ett sted?

Premier League

SVUTMP
1Arsenal28223366264069
2Manchester City27194467254261
3Manchester United2615564135650
4Tottenham Hotspur28154952401249
5Newcastle United261211339192047
 • Champions League
 • Europaliga
 • UEFA Conference League
 • Nedrykk