Fotball

Norske unggutter med på eksklusiv talentliste i storavis

Bare én svenske og én danske får plass på listen som tar for seg planetens mest lovende fotballspillere født etter 2000.

Jørgen Strand Larsen og Erling Braut Håland trekkes frem av The Guardian som to av verdens største talenter
  • Marius Dahl

Talentlista, som er laget av den engelske avisen the Guardian, har funnet plass til to nordmenn. Kanskje må man ha fulgt ekstra nøye med på de norske talentene for å ha hørt om begge.

Bryne-gutten Erling Braut Håland er greit profilert etter sin gode debutsesong i Molde. Kanskje er det viet mindre oppmerksomhet til Sarpsborg 08s Jørgen Strand Larsen. Halden-gutten har den siste tiden vært utlånt til AC Milan.

Avisen har siden 2014 laget en årlig liste over de størst fotballtalenene i verden. Listen har tatt for seg verdens beste 17-åringer. I fjor fant man ikke plass til en eneste nordmann fra 1999-årgangen, mens i 2015 ble Martin Ødegaard og Rafik Zekhnini funnet lovende nok fra lista.

Les også

Dette er bare ett av bildene tatt en lørdag formiddag i Oslo: – Løkkefotballen er borte

I 2014 ble nåværende Hammarby-spiller Sander Svendsen nevnt på lista fra de 1997-fødte talentene.

Nå er altså nordmann nummer fire og fem blitt med på lista, når lista har passert 2000-grensa.

– Drømmen hans er nærmest umulig

Det ene er altså Braut Håland. Den Leeds-fødte jærbuen som det siste året har spilt under Ole Gunnar Solskjær og Molde. Håland, som er sønnen til tidligere Leeds-, Manchester City- og landslagsspiller Alf Inge, og har allerede presentert seg med to scoringer i Eliteserien og en viktig 2–1-scoring mot nabolaget Kristiansund i NM-kvartfinalen.

Det er fotballskribenten Michael Yokhin som har fulgt med Håland og i beskrivelsen av den fysisk robuste Molde-spissen, har man fått med seg kontroversene etter at han nylig feiret en scoring foran Viking-supporterne. åaland roses også for sin målform og sin evne til å avgjøre kamper.

Les også

Braut Håland-feiring fikk det til å koke over for Iven Austbø

– Han sier at hans drøm er å vinne Premier League med Leeds, noe han vet er nærmest umulig. Hans andre ambisjon er å overgå farens 34 landskamper, noe som er mer sannsynlig, skriver Yokhin.

Kalles Peter Crouch

– Fysisk sterk, teknisk god og mentalt veldig tøff, beskriver han.

Yokhin er også mannen som presenterer nordmann nummer to på listen. Halden-gutten Jørgen Strand Larsen er for tiden i selveste AC Milans ungdomsrekker, på lån fra Sarpsborg 08. I vår fikk angrepsspilleren tre seriekamper for østfoldingene før han satte kursen for Milano.

The Guardian skriver at Strand Larsen gikk under kallenavnet «Peter Crouch» på grunn av sin høyde og målteft som eliteserietoerne fikk øynene opp for da de så ham score fem mål i debuten Kvik Halden.

– Hans utvikling har vært rask, takket være ungguttens dedikasjon og hardt arbeid. Han er kjent for å komme først på trening og dra sist, skriver Yokhin.

Trenes av legende

Milan-legenden Gennaro Gattuso, som spilte for milaneserne i 14 år frem til 2013, trener Strand Larsen og italienerne har opsjon på kjøp i avtalen for den norske unggutten.

Strand Larsen beskrives som unik i form av at han har et godt overblikk og kan utrette målgivende pasninger med sin kvikke og smarte pasningsfot, noe som ifølge skribenten er unikt fra en spiller av hans høyde.

Les også

Martin Ødegaard innrømmer at han er «skuffet og irritert» etter ny landslagsvraking

Våre to naboer i Skandinavia har altså bare ett talent hver på lista. Ajax-produkter Victor Jensen er invitert på lista av en landsmann, den danske skribenten Thomas Lund Hansen. Hoffenheim-spiller Filston Mawana er Sveriges bidrag - også han benevnt av en landsmann - svenske Olof Lundh.

Forventer at Zekhnini får sjansen i Serie A

Listen over de «gamle» talentene oppdateres jevnlig, der det ikke står noe spesielt nytt om vårt største navn, Ødegaard. Zekhnini forventes på sin side å få mer og mer tillit av Fiorentina-sjef Silvio Piola.

Les også

Brann og Rosenborg på åpne TV-kanaler har ikke ført til «seerboom»

Svendsen beskrives som en umiddelbar hit i det The Guardian mener er en bedre liga i den svenske Allsvenskan. Siden i sommer har midtbanetalentet altså sluttet seg til den grønne og hvite delen av Stockholm - Hammarby.

Eliteserien

SVUTMP
1Viking86111761119
2Lillestrøm7520134917
3Molde7412137613
4Sarpsborg 086312107310
5Strømsgodset731389-110
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Sander Svendsen
  2. Eliteserien