Fotball

Ronny Deila mener VIF er blitt bygget som et luftslott. Nå vil han samle klubben

Med den nye Klanen-tribunen som kulisse, er Ronny Deila (41) sikker på at han skal klare å gjenreise «Oslos stolthet».

Vålerenga-trener Ronny Deila står foran en formidabel oppgave når han nå skal bygge opp igjen klubben på Oslo øst. Her inne på det som blir VIFs nye stadion på Valle. Foto: Dan P. Neegaard

  • Kjetil Flygind
    Kjetil Flygind

VALLHALL (Aftenposten): I bakgrunnen er Vålerengas nye arena på Valle Hovin i ferd med å reise seg. Det er her Ronny Deila skal gjenreise klubben.
Det er fortsatt en kaotisk byggeplass på Valle. Men VIFs nye stadion tar form.

– Dette blir eksklusivt. Ingen har vært her inne, bare utenfor, sier Deila mens han leder an inn på det som blir tribunen på den ene kortsiden.

– Klanens tribune blir der borte, sier han og peker rett over en steinete jordflekk som etter hvert skal bli dekket av kunstgress.

– Det blir veldig bra, dette, sier han og stiller seg opp for fotografen.

Les også

VIF-legendene tok farvel med Jordal: - Både gøy og vemodig

- Vil kjempe om medaljer

Ronny Deila skal ikke bare få være med å innvie den nye arenaen i høst. Han påstår også at han skal være med til å bidra til at Vålerenga skal bli en klubb å regne med igjen.
- Jeg er sikker på at dette kommer til å bli bra. Det kan ta litt tid før vi er der oppe og kjemper om medalje og spill i Europa, men det er dit vi skal.

Torsdag forrige uke var Vålerenga-spillerne tilbake på fellestrening etter en tøff egentreningsvinter. Nå starter arbeidet med å gjenreise laget. Ansvaret ligger hos Ronny Deila. Og han garanterer at det er lys i enden av den tunnelen Vålerenga har vandret hvileløst rundt i de siste årene.

Aftenposten møter 41-åringen fra Porsgrunn i Vallhall. Spillerne forsyner seg av "Deila-tilpasset" mat i kantinen, sportsdirektør Kjetil Rekdal løper rundt med dokumentmappe, mens det etter hvert større og bedre sammensatte støtteapparatet er opptatt med sitt.

Flere har forsøkt seg

Veien tilbake er i gang for VIF som kun én gang de ti siste årene har vært bedre enn nummer seks på tabellen.

– Grunnen til at det ikke har lykkes for Vålerenga de siste årene, tror jeg skyldes at det er blitt bygget luftslott. Det er blitt brukt penger man ikke har, det er blitt hentet navn i stedet for å bruke penger på produktet. Da får du alt sammen tilbake rett i fleisen og må bygge ned igjen senere. Det har gått altfor mye i bølgedaler, både økonomisk, men også i trener- og lederroller, sier Deila.

- Martin Andresen prøvde å stabilisere klubben, det samme har Kjetil Rekdal prøvd. Hva er det du skal gjøre som de ikke fikk til?

– Det er vanskelig å si. Jeg vet ikke hva som har skjedd her før meg. Men jeg vet hva og hvem jeg er. Jeg er opptatt av å se fremover, gode prosesser, sette krav, være tydelig på hvordan jeg vil ha ting, og det fører ofte med seg resultater. Det skal vi få til.

Ronny Deila har glidd godt inn i VIF-kulturen. Her med det ikoniske bildet av gutta på Sotahjørnet bak seg inne i klubblokalene i Vallhall. Foto: Dan P. Neegaard

Kjetil Rekdal fikk nærmest ansvaret for et konkursbo da han overtok før 2013-sesongen. Millioner til spillerkjøp forsvant i et nærmest bunnløs, økonomisk sluk. Den sportslige oppturen ble det aldri noe av. Det handlet om å kutte. Kutte, kutte, kutte. Millionutgifter måtte bort. Vålerenga levde på kanten av stupet.

Inntil investor Tor Olav Trøim sa seg villig til å bli med på en siste redningsaksjon. Den er påbegynt. Gamletrener Rekdal har fått kontorjobb, Deila er ny sjef på feltet – med flere hjelpere i støtteapparatet, og Erik Espeseth har fått sjefsjobben i administrasjonen.

– Kjenner du på presset selv om å innfri?

– Jeg kjenner på en forventning og et håp om at vi hver høst skal være med og kjempe om medaljer over tid. Ikke de to første årene nå, for Trøim har en nøktern og fornuftig tankegang rundt dette. Men vi skal kunne stå på egne bein og gjenskape gode prestasjoner år etter år. Han stoler på meg, det er ikke sånn at han ringer meg hver dag for å sjekke hvordan ting går. Og jeg stoler på ham.

– Jeg er heldig som får jobbe med ham, og han er heldig som får jobbe med meg. Jeg ofret mye av karrièren min ved å komme hit. Jeg hadde tilbud fra andre klubber. Men for meg har dette alltid ligget der som en spennende utfordring. Og jeg ville veldig gjerne ta denne jobben. Jeg har veldig sans for Trøims måte å lede på.

Les også

Ødegaards norske lagkamerat: - Lettere å komme seg inn som ung spiller her

Må få samlet klubben

På listen over ting som må på plass, står det én ting med store bokstaver:

– Først og fremst skal vi skape en kultur her. Og så trenger vi retningslinjer, både kulturelt og fotballfaglig. Vi jobber med presisjon i alt vi gjør. Vi skal være gode på å trene. Produktet vårt er det vi gjør på banen i kamp. Alt annet er forberedelser til det. Vi skal sette en kultur som gjør at vi får optimale prestasjoner på treningsfeltet hver dag, sier Deila.

- Vi skal være en klubb med gode verdier og tydelige verdier, som skal passe inn i Vålerenga. Jeg synes det er en myte at kulturen her er så mye annerledes enn andre steder. Men det er sjel her, det er veldig bra. Vi skal være jordnære og åpne. Og på banen skal vi være attraktive å se på.

– Hvordan var møtet ditt med Vålerenga-kulturen?

– Den passer meg som hånd i hanske. Men min største utfordring er nok å få samlet klubben. Det er viktig at det ikke blir vi og dem. Det har jeg kjent litt på. Det er flere avdelinger i VIF, alle har sin personlighet, men vi må bli "vi", vi må bli ett. Den "vi"-følelsen skal vi skape for klubb, supportere og sponsorer.

– Vi er et bunnlag

De siste årene har det vært stille og rolig på VIFs treningsfelt. Rent bortsett fra når det går dårlig, som i fjor vår. Men oppmerksomheten fra medier og omgivelser har vært liten. Tilskuertallet på kampene har stupt. Ved enkelte tilfeller sist sesong var det rundt 4000 innenfor portene på Ullevaal. Økonomien har vært skral lenge. Men Deila vet hva som kan snu alt.

– Alt starter med produktet, det vi leverer på banen i kamp. Vi må by på oss selv, vi må spille en fotball som folk vil se, de som kommer for å se må føle seg velkommen og føle at de er en del av det vi driver med. Da kommer det andre som en konsekvens av det. Vi må gjøre dette riktig og i rett rekkefølge nå, hvis ikke får vi det i fleisen igjen om to år.

– Hvor mye tror du økonomien har hemmet klubben?

– Den har hemmet, uten tvil. Det skaper ikke optimisme å hele tiden måtte bygge ned. I tillegg er det blitt brukt store ord før sesongen som ikke var realistisk. Det medfører skuffelse. Nå er vil nullstilt. Dette skal sees i et tre-fireårsperspektiv. Men nå må vi erkjenne at vi er et bunnlag. Det var det siste vi leverte i Tippeligaen.

– Tør du å love supporterne og omgivelsene at det skal bli et topplag av VIF igjen?

– Ja, det kan jeg love. Hvis ikke har ikke jeg gjort jobben min. Jeg lider mest av alle når lagene mine ikke innfrir.

Les også

RBK-keeper signerer for dansk storklubb - her er erstatteren

"Utdannelsen" i Skottland

Deila mener tålmodighet blir et nøkkelord i tiden som kommer. Ingen spillere skal hentes bare for å gjøre det. De som skal inn, skal forsterke laget og inneha kvaliteter laget savner. Og de som allerede er i klubben skal få en sjanse til å gjøre seg trygge med rollene.

Trygg er han selv også. Etter oppholdet i skotske Celtic, vendte han i sommer hjem med verdifull erfaring i sekken. Den skal Vålerenga høste av.

– Det å skulle lede et lag i en helt annen kultur på et nytt språk, å få gjennom egne prinsipper der, å skulle innfri krav om at vi skulle vinne hver tredje dag, det lærte meg mye om meg selv. Og det lærte meg mye om fotball. Den erfaringsbasen er stor. Jeg hadde reist over og tatt utfordringen tusen av tusen ganger om igjen. Man må utfordre seg selv, ut av komfortsonen. Det har gjort meg til et bedre menneske og en bedre trener.

Han kunne ikke gå inn på en eneste irsk pub i Europa uten å bli gjenkjent. I Glasgow ble det så pass mye styr at han lot være.

– Det var som en gullfiskbolle. Fotball er religion. Direktøren i Celtic sa til meg at livet mitt aldri ville bli det samme, og det fikk han rett i. Men det var en fantastisk opplevelse selv om det i perioder var steintøft.

Hør årets første Aftenpodden Sport hvor du får svaret på hvorfor Tjærnås ble irritert under Idrettsgallaen:

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt00000000
1Brann00000000
1FK Haugesund00000000
1Kristiansund00000000
1Lillestrøm00000000
  • Champions League-kvalifisering

Les mer om

  1. Vålerenga Fotball
  2. Ronny Deila
  3. Eliteserien
  4. Kjetil Rekdal
  5. Tor Olav Trøim