Fotball

«Bummen» vurderer å flytte for å følge fotballdrømmen: – Jeg vil jobbe som trener på heltid

Med et kobbel av tromsøgutter har Bjørn Johansen (46) gjort Finnsnes til TUILs argeste opprykksrival. Men ambisjonene som trener kan gjøre at «Bummen» må flytte fra byen.

KLAR FOR TOPPKAMP: TIL-legenden Bjørn Johansen leder Finnsnes som møter TUIL i toppoppgjøret i 2.-divisjon kommende lørdag.
 • Øyvind Sivertsen
  iTromsø

Lørdag møtes TUIL og Finnsnes på TUIL Arena. Vinner TUIL er «Dalingan» hele syv poeng foran Finnsnes på andreplass. Vinner Finnsnes, er det bare ett poeng opp førsteplassen i 2.-divisjon.

Les også

Ahamed har kjøpt seg rekkehus i Kroken: Blir i TUIL ut karrieren

– Det blir så klart en toppkamp tidlig i sesongen, men det er nok av tid i etterkant å ta igjen et forsprang. Vi koser oss med situasjonen og har startet sesongen bra. På tross av at TUIL har startet fantastisk, er vi rett i hælene på dem. Jeg er fornøyd om gapet ikke blir større, men vi ønsker selvfølgelig å vinne, sier «Bummen».

– Men målsettingen vår i år er topp syv, slik at vi også er med i den nye 2.-divisjon neste år, understreker han.

Takket nei til TUIL

iTromsø møter «Bummen» i sentrum. Han har nettopp vært i Tromsdalen der han kombinerer 50-prosentstillingen sin som Finnsnes-trener med jobb på fotballinja på Tromsdalen vgs.

Men det hele kunne vært annerledes. I 2011 fikk han et tilbud som hovedtrener i TUIL.

– Jeg hadde et tilbud fra TUIL, men valgte Finnsnes. De ville det mer, og TUIL var litt i den samme «rytmen».

Les også

Lars Henriks «frie» rolle har gjort underverker: Pøser inn mål

– Mange har gått den skolen, som Per-Mathias (Høgmo), Truls (Jenssen) og Tore (Rismo). Det var nok en naturlig vei å gå, men det var noe med engasjementet til Finnsnes, og jeg visste også at jeg hadde masse å lære som trener – selv om jeg hadde spilt fotball i 25 år, fortsetter TIL-legenden.

Kontrakten med Finnsnes går ut etter årets sesong. Samtaler om forlengelse skjer «etter sommeren en gang».

– Det er kanskje bare TIL i Nord-Norge som kan lokke deg fra Finnsnes?

– Ja, det kan du gjerne si. Dette er mitt sjette år her nå, og jeg bruker så mye tid på det at jeg ønsker å gjøre det profesjonelt. Ambisjonene er jo der, men hvor det blir vet man ikke, sier «Bummen» – som har vært koblet til TIL ved flere anledninger de siste årene.

– Jeg har familie og en frue, som har en viktig jobb her som gjør at vi fortsatt bor i Tromsø, men det er ikke usannsynlig at vi flytter på oss om et år eller to for å prøve ut fotballbiten, sier «Bummen» til iTromsø.

Tøff satsing

Da han overtok Finnsnes – eller FIL som klubben kalles lokalt – var klubben et middels 3.-divisjonslag. Nå er klubben et topplag i 2.-divisjon, noe som gjør Johansen stolt.

– Ja, definitivt. Vi har fått bra resultater og har løftet hele klubben på et helt annet nivå, sier 46-åringen.

Finnsnes har fått et rykte på seg som et slags lokalfotballens Manchester City – som henter spillere over en lav sko og betaler de meget godt. City-sammenligningen kjenner man seg ikke igjen i på Finnsnes. Satsingen er i alle fall bærekraftig.

– På fjorårets budsjett gikk Finnsnes med 300.000-400.000 kroner i overskudd, og det er ikke så mange klubber som går i overskudd. Vi bruker ikke mer enn det vi har, og klubben drives godt. Og vi er langt fra ledende på budsjett i denne divisjonen, understreker 46-åringen – og viser til at TUIL har hentet flere spillere fra Finnsnes, som for eksempel Lars Henrik Andreassen og Anders Jenssen.

3-5-2

Samtlige spillere i Finnsnes-stallen, bortsett fra Christian Arnesen, Tobias Schjetne (tromsøværingen som er i praksis på Finnsnes) og fire juniorer, bor i Tromsø. En slik satsing har vært helt nødvendig for å få klubben opp på det nivået den er i dag, slår «Bummen» fast.

– Det har ikke vært jobbet strukturert nok tidligere i FIL, men det er en del av planen til Finnsnes å utvikle spillere som er gode nok. Det jobbes godt nå i Finnsnes etter at vi har fått en heltidsansatt sportslig leder (Jan Tore Bakli) for yngres avdeling. Gapet kommer til å bli tettet, og et overordnet mål for klubben er å ha innslag av lokale gutter, sier Johansen.

Lørdag kommer hans Finnsnes til Dalen i en «unorsk» 3-5-2-formasjon.

– Det er grunnformasjonen vår, ja. Vi har begynt å mestre den bra. Spillerne liker det, og man må alltid tilpasse systemet ut fra det man har av spillere, mener Bjørn Johansen.

 1. Les også

  Gunnar Grindstein (54) har dekket TIL i 27 år: - Jeg har vært privilegert

 2. Les også

  Her er Nilsen-brødrene på samme lag igjen etter 17 år

 3. Les også

  Denne mannen kan bli Tromsø-trener

 4. Les også

  Her er de ekte tromsøværingene som spiller for Gutan

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  SPORT
  Publisert:

  Den 49 år gamle rapperen er like godt trent som en fotballproff. Testresultatene er knapt til å tro.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5