Fotball

General Ottmar

Champions League-triumf med to klubber. Verdens beste trener to ganger. I kveld skal Sveits-sjef Ottmar Hitzfeld knuse Norges drøm om neste sommers VM i Brasil.

Ringreven Ottmar Hitzfeld er landslagssjef for Sveits. I går møtte han norske og sveitsiske medier på hotellet i Nydalen. Aftenposten

 • Erlend Nesje
  Journalist

Hitzfeld mener Norge nesten spiller som Barcelona. Aftenposten

NYDALEN (Aftenposten.no): Ottmar Hitzfeld (64) har vunnet 18 titler på toppnivå. Den sveitsiske landslagssjefen kalles «Der General» for sin autoritære stil og systematiske jobbing. I går var den meritterte tyskeren i tillegg veldig høflig.

— I fjor fikk Norge oss til å lide med langballer, frispark og faste situasjoner. Men Norge har utviklet seg det siste året - nå spiller de kortpasninger som Barcelona.

Det er ikke sikkert Drillo tok Barcelona-sammenligningen som en kompliment.

Men vanligvis er det smigrende å bli nevnt i samme setning som det berømte katalanske fotballaget.

Det var i hvert fall det Ottmar Hitzfeld sa på podiet under den 15 minutter lange seansen med sveitsiske og norske pressefolk på et hotell i Nydalen.

I etterkant tillot vi oss å spørre 64-åringen om han mente at Norge spilte pasninger som Barcelona.

— Nesten, svarte Hitzfeld.

Og dro skjevt på smilebåndet. Men tyskeren som er født «70 meter fra grensen til Sveits» mener alvor når han sier at Norge har utviklet fotballaget siden 1-1-kampen i Bern i oktober i fjor.

— Norge er i stor utvikling, det er ikke bare langballer. Det er mer kombinasjonsspill, men uten at det har gått på bekostning av organiseringen, sa den rutinerte mannen til Aftenposten.

Like stor som Mourinho

Hitzfeld er ikke hvem som helst i internasjonal fotball. Han har vunnet Champions League med to forskjellige klubber, Borussia Dortmund og Bayern München. Kun to andre store personligheter har klart det tidligere: Ernst Happel og José Mourinho.

Totalt har han 18 titler på toppnivå. Og Hitzfeld er kåret verdens beste trener to ganger.

Man kan trygt si at det er noe helt spesielt med mannen som tar plass på Sveits' trenerbenk på Ullevaal i kveld.

Han spilte OL-fotball for Vest-Tyskland i München i 1972. Men Hitzfeld hadde ingen store planer om å bli fotballtrener. Han ville jobbe med tall. Derfor utdannet han seg som mattelærer parallelt med egen fotballkarrière i Basel på starten av 70-tallet.

Fristelsen ble likevel for stor da den sveitsiske klubben FC Zug ba om trenerhjelp. Hitzfeld viste tidlig at han hadde et trenertalent og gikk fra Zug til Aarau og deretter Grasshopper, som på slutten av 80-tallet var en stor klubb i Sveits.

«Fagmann til fingerspissene»

«Generalen» vant titler og tilbudene fra storklubbene i hjemlandet Tyskland kom.

Først fra Borussia Dortmund, som han ledet til en imponerende seier i Champions League i 1997. Så dro Hitzfeld til Bayern München, som han også ledet til Champions League-seier i 2001. Toppfotballsjef Nils Johan Semb har møtt Hitzfeld ved flere anledninger og beskriver ham som «rolig, høflig og sympatisk».

- Han er fagmann til fingerspissene , mener Semb.

Han har nok rett i det. Nøyaktighet har vært et mantra for Hitzfeld.

Han har til enhver tid fullstendig oversikt. Da en sveitsisk journalist i går spurte Hitzfeld om de norske spillerne, ga 64-åringen uttrykk for at han visste en hel del, og ramset fort opp navnene til Elyounoussi, Abdellaoue, Eikrem, Johansen og Ardian Gashi.

Klaget på dommeren

Hitzfeld er også en mester i det psykologiske spillet.

Etter 1-1-møtet mot Norge i Bern måtte Hitzfeld ut i karantene etter voldsom dommerkritikk.

I går sa mesterhjernen på trenerbenken at han ikke har glemt det som skjedde, at han fortsatt er sint, og at han kommer til å ta kontakt med kveldens kampleder: Howard Webb.

- Jeg kommer til å be ham om å holde øye med de norske spillerne. Men jeg kan ikke gjøre det under kampen, da får jeg bare gult kort.

Det er mye på spill på Ullevaal i kveld. Sveits kan spille seg til VM med seier, Norge kan spille seg ut av den kampen med tap.

Men det blir også en prestisjeduell mellom to kloke ringrever på hver sin trenerbenk.

Profil

Ottmar Hitzfeld

Født: 12. januar 1949 (Lörrach, Tyskland).

Klubber som spiller: Lörrach, Basel, Stuttgart, Lugano, Luzern.

Klubber som trener: Zug 94, Aarau, Grasshoppers, Borussia Dortmund, Bayern München, Sveits (fra 2008).

Meritter: To Champions League-titler, syv Bundesliga-titler. Ledet Sveits til VM 2010. Mester i 1997: Ottmar Hitzfeld ledet Borussia Dortmund til Champions League-triumf.

Mester i 2001: Ottmar Hitzfeld ledet Bayern München til Champions League-triumf.

Les mer om

 1. Herrelandslaget fotball

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Sveits-sjefen: - Norge nesten som Barcelona

 2. FOTBALL

  Pensjonerte seg for fem år siden - nå kan Jupp Heynckes sikre ny sensasjonell trippeltriumf

 3. FOTBALL

  Mer jubel for rikingene

 4. FOTBALL

  - Manchester United er sjanseløse

 5. FOTBALL

  Tårevått farvel for Pep Guardiola: - De siste månedene har ikke vært enkle

 6. FOTBALL

  Enkel Champions League-trekning for Manchester United og Liverpool