Fotball

«Spillerne bør heller gå i seg selv enn å finne på unnskyldninger.»

BLOGG: Viking-blogger Johan Selvig oppfordrer spillerne til å vise Stavanger-folket hva de er laget av.

Viking-spillerne depper etter at Tor Arne Andreassen satte inn 2-1 til Haugesund i oppgjøret som til slutt endte 4-1 til hjemmelaget.
  • Johan Selvig

Det har vært lite personlige feil og god kommunikasjon, noe som har gjort Viking til eliteseriens beste bortelag. Før lørdagens kamp hadde Viking sluppet inn syv mål på syv bortekamper. Når en tar bort de fire som rant inn mot Rosenborg, ser en at de har sluppet inn kun tre mål på de seks andre.

Derfor forventet jeg et kynisk og disiplinert Viking lag , som nøytraliserte Haugesund sitt eget spill.

Viking hadde en tydelig kampplan som gikk ut på å være tålmodige med ball, og kontre mot et ubalansert Haugesund, når anledningen bød seg.

Første omgang fungerte kampplanen periodevisutmerket. Haukås satte sitt første mål for Viking , etter å ha tatt et helhjertet løp inn i Haugesunds 16-meter. At tilfeldigheter gjorde at han fikk ballen betyr ikke så mye, det var initiativet og viljen hans som gjorde at han var på rett sted til rett tid.

Johan Selvig, Viking-blogger for Aftenbladet.

Utligningen til Haugesund var et resultat av en dårlig avlevering av Kronberg, samt en meget statisk Sverrisson. Vi kan gjerne beskylde Kronberg for pasningen, men hadde Sverrisson vært på tå, hadde han fått tak i den pasningen. Agdestein, med fortid i badebyen Brighton, lot seg ikke be to ganger og puttet ballen lett forbi Austbø. Kort tid etter er Sverrisson igjen på hæla, da han mistet ballen på egen 16 meter.

Les også

  1. Viking raknet fullstendig – ble ydmyket

  2. Ingen Viking-spillere får godkjent på børsen

(krever abonnement)
I forsøket på å rette opp feilen feller han Miljeteig alene med keeper, der var Viking heldige som ikke fikk straffe mot seg. To personlige feil var årsak til det Haugesund skapte i første omgang. Jeg forventet vel at kvoten for personlige var brukt opp, og at Viking hadde fått seg lærepenge.

Så var ikke tilfelle. Andre omgang begynte bra for Viking, de tok tak i spillet og kontrollerte kampen bra.

Tre nye feil førte til tre Haugesund-mål. 2-1-målet kom etter at fire Viking-spillere unngikk å støte på Stølås , 3-1 etter at et innlegg går rett i mål, og 4-1 etter at Ibrahim mister ballen midt på egen banehalvdel. Alle disse kunne vært unngått med god kommunikasjon og riktige taktiske valg.

Når en gjør slike feil, vinner en ikke fotballkamper i eliteserien, det kjenner Start godt til.

Hva kan en reflektere over etter et slikt tap ?

Målene som blir sluppet inn er det lite å gjøre med i treningsammenheng. Det går hovedsaklig på personligkonsentrasjon og kommunikasjon. Kommunikasjonen kan en jo ta tak i, men den personlige konsentrasjonen må spillerne selv stå for.

Jørgensen gikk ut etter tapet og mente at laget trente for hardt. Det stiller jeg meg litt undrende til. Selv om en har to økter noen dager, regner jeg med trenerteamet har lagt opp intensiteten slik at ikke spillernes muskulatur blir skadeutsatt og spillerne stive og støle. Som toppidrettsutøver bør en i mitt hode klare en hard og en rolig økt to dager i uka.

Spillerne bør heller gå i seg selv og se hva de kan forbedre enn å finne på eksterne unnskyldninger. Da kommer en ikke videre hverken som lag eller som spiller. Det var hovedsaklig de "rutinerte" spillerne som var involvert i feilene på lørdag, og det er de som skal stå opp og ta ansvar.

Det Viking må ta tak ipå feltet, er hvordan de skal spille et overgangsspill. Flere ganger i løpet av kampen fikk Viking gunstige brudd som rant ut i sanden.

Les også

Iven Austbø: -Jeg hater det

(krever abonnement)
Dette fordi spillerne ikke gikk helhjertet nok når de hadde sjansen. Å komme etter med mange spillere er essensielt for å lykkes med en overgang. Det må komme spillere i første, andre og tredjebølge mot motstanderens forsvarere. Da vil det være mye lettere for ballfører å ta det rette valget med ball.

På lørdag var det kun førstebølgen som kom, noe som gjorde at Haugesund sitt forsvar fikk en enkel jobb og demme opp. Kun en gang kom Viking på en skikkelig overgang, og det var da Zymer Bytyqi kom alene med keeper. Med et bedre førstetouch i den situasjonen, hadde han scoret der.

Nå venter to vanskelige kamper for Viking med Odd borte og deretter Rosenborg hjemme. I mitt hode er dette bonuskamper. Her forventer ingen at årets Viking-lag skal ta tre poeng. Da er det to mulige scenarioer.

At spillerne senker skuldrene og går" all in", eller legger seg ned og har tapt på forhånd. Jeg regner med revansjelysten i Viking— mannskapet er så stor, at skuldrene senkes og hodene heves. Da er det ikke umulig med tre poeng både mot Odd og Rosenborg. Så gode er de nemlig ikke. Med innsats og vilje kan alle lag beseires.

Stå opp nå Viking-spillere, og vis Stavanger-folket hva dere er laget av....

Les mer om

  1. Supporter
  2. Viking FK