Fotball

Bisarr utvisning, tvilsomt straffespark og Lillestrøm-comeback med ti mann

Kveldens eliteseriekamp i Sarpsborg inneholdt det aller meste.

 • Reidar Løfaldli
 • Thomas Karlsen

SARPSBORG 08 - LILLESTRØM 3–3

Sarpsborg 08 og formlaget Lillestrøm bød opp til seks mål og en sjelden festaften i Eliteserien - og det var spesielt én situasjon som skulle bli samtalepunkt etter kampen. Ti minutter var nemlig spilt av annen omgang da LSK-midtstopper Marius Amundsen måtte ut for å få behandling for et kutt ved øyet.

Deretter skjedde det som knapt har skjedd før på en norsk fotballbane – Amundsen løp inn på banen igjen, men uten å ha fått klarsignal fra dommer Trygve Kjensli. Resultat: Amundsens andre gule kort i kampen, og fullt kok i Østfold. Da var stillingen 2–1 til hjemmelaget, og ting så plutselig mørkt ut for et hardtkjempende bortelag.

Marius Amundsen blir utvist av dommer Trygve Kjensli.

– Jeg går ut, får et plaster og løper inn på banen igjen - jeg tror i alle fall jeg har fått tillatelse, men skal vel innrømme at jeg ikke husker så mye om hvorvidt jeg egentlig fikk det, sa Amundsen til Eurosport etter kampen.

– Jeg vet ikke helt hvordan regelverket er, men det stemmer nok, sa en fattet Arne Erlandsen, som berømmet laget sitt.

– Hvis du teller sjanser, så har vi antakelig ganske mange flere enn Sarpsborg, selv med en mann mindre. Det viser at vi har en fantastisk stayer-evne i laget, og spillere som står opp for hverandre.

Marius Amundsen blir utvist mot Sarpsborg og går her skuffet av banen. Trener Arne Erlandsen til venstre.

08-trener Geir Bakke var naturligvis tilsvarende skuffet.

– Vi er ikke i nærheten av å være smarte nok med elleve mot ti, og sparker egentlig bein på oss selv i dag. Nå må vi se oss selv grundig i speilet, for opptredener som dette kan vi ikke være bekjente av. Men all ære til Lillestrøm, de er er friske og kjappe og kjemper heroisk om alle baller i 90 minutter, sa Bakke.

Les også

Rooney kunne blitt gartner. Men da han var 14 år, endret en alvorsprat livet hans.

Tobias Heintz’ store dag

Kun elleve minutter var spilt av første omgang da kampen tok fyr: Aleksander Melgalvis fikk slå på tvers av hele straffeltet til Sarpsborg 08, til Chigozie Udoji som på ett touch kunne sette inn 1–0 til bortelaget. Så fryktelig lenge fikk «Fugla» uansett ikke suge på karamellen – bare to minutter senere var det Lillestrøms tur til å miste alt av markering, i det Tobias Heintz løp seg fri på bakerste stolpe og stanget inn utligningen for Sarpsborg 08.

Og da skulle man kanskje tro at 08 ville stramme grepet om kampen. Sånn gikk det ikke – det meste av førsteomgang tilhørte isteden Lillestrøm, som ved flere anledninger både kunne og sannsynligvis burde gått opp i føringen. Aller nærmest kom Erling Knudtzon, da han etter 35 minutter møtte et innlegg fra høyreback Mats Haakenstad med pannen, og på nærmest mystisk vis klarte å styre headingen over mål.

Både Melgalvis, Knudtzon og Fredrik Krogstad hadde muligheter til å sende bortelaget i ledelsen, men skjøt isteden i hytt og vær og absolutt alle andre steder enn innenfor stengene. Sistnevntes skuddforsøk fra knappe tyve meter endte like gjerne i innkast for Sarpsborg 08. Isteden gikk det som det gjerne gjør – Sarpsborg 08 hadde plutselig Lillestrøm i ubalanse, tidligere Nest-Sotra-yndling Kristoffer Zachariassen skar inn i feltet, og alene foran mål dukket enda en gang Tobias Heintz opp.

– To relativt enkle mål etter godt forarbeid. Vi er skuffet nå: Som oftest holder det med tre mål, men vi spiller dessverre fryktelig uklokt i dag, sa Heintz til Eurosport etter kampslutt.

Tobias Heintz scoret to og hadde en god kamp, men det holdt ikke inn for Østfold-laget.

Les også

 1. Nå kan Forren bli Molde-spiller igjen

 2. Jan Jönsson har fått ny jobb – klar for eksotisk fotballeventyr

Løp inn på banen - sendt rett av igjen

Om førsteomgang var hendelsestett, manglet det på ingen måte situasjoner i annen heller. Bare ett minutt var spilt da innbytter Erton Fejzullahu kom alene mot mål, og bare en våken Origi i LSK-målet forhindret 3–1.

Deretter fulgte nevnte utvisning. Som overraskende nok ikke førte til det forventede stormløpet mot Lillestrøms mål. Isteden mobiliserte bortelaget, og syv minutter senere fikk LSK lønn for strevet da Erling Knudtzon snek seg fri på bakerste stolpe etter enda en tellefeil i 08s bakre rekker, og 2–2.

Erling Knudtzon har akkurat satt inn 2–2 og LSK kan feire.

08 har derimot en målfarlig danske på topp: Patrick Mortensen, som strengt tatt ble truffet mer enn noe annet da han ble kreditert for 3–2. LSK-keeper Origi måtte gi retur på et skudd fra Ole Jørgen Halvorsen, før Mats Haakenstad var uheldig og satte klareringen rett i Mortensen, som antagelig aldri har scoret et enklere mål.

Så, tre minutter før slutt: Alexander Groven feller LSKs Mats Haakenstad i feltet, og dommer Kjensli peker på ellevemetersmerket. Aleksander Melgalvis gjør ingen feil, sender 08-keeper Anders Kristiansen én vei og ballen en annen vei, og dermed ender det 3–3 i Sarpsborg.

– Jeg syns jeg skulle ha hatt straffe tidlig i andre omgang også. Den andre er derimot soleklar, og deilig å sette, sa Melgalvis til Eurosport etter kampslutt.

– Vi er gode i dag og spiller fin angrepsfotball. Får vi bare luket vekk de dumme baklengsmålene, blir dette veldig bra utover høsten.

Reaksjonen på Lillestrøms klønete utvisning kom umiddelbart blant fotballeksperter på sosiale medier:

Eliteserien

SVUTMP
1Viking86111761119
2Lillestrøm7520134917
3Molde7412137613
4Sarpsborg 086312107310
5Strømsgodset731389-110
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Lillestrøm SK
 3. Sarpsborg 08