Fotball

TIL-treneren kalte spissen inn på kontoret tirsdag. Søndag serverte Bakenga dette avgjørende øyeblikket

Simo Valakari tok grep for å få mål fra Mushaga Bakenga.

Her scorer Mushaga Bakenga bak Stabæks keeper John Rune Alvbåge.
 • Rune Robertsen
  iTromsø

STABÆK-TIL 1–2

NADDERUD STADION: Bakengas 2–0-mål etter 34 minutter på Nadderud ble avgjørende for at TIL tok tre utrolig viktige poeng i bunnstriden. Seieren, kombinert med at Sogndal bare tok ett poeng hjemme mot Sarpsborg 08, sendte TIL opp på like mange poeng som sogningene.

Nettkjenningen smakte ekstra godt for Bakenga som har det blitt knyttet store forventninger til etter overgangen fra RBK i midten av august.

Målet var hans tredje for TIL etter overgangen, og kom på pasning av hvem andre enn trønderkompis Gjermund Åsen.

– Jeg har slaktet Gjermund for at han ikke slo ballen til meg da han skjøt i tverrliggeren sist helg mot Rosenborg. Jeg visste at hvis han kom i en lignende situasjon i dag ville han slå pasningen. Da gjaldt det å være klar, og jeg så at keeperen åpnet seg litt opp, sier Bakenga til iTromsø i pressesonen etter kampen.

Åsen har følgende svar til Bakengas teori.

– Jeg finner «Mush» når han er i form. Mot Rosenborg var han ikke i form. Det var mye større sjanse for at jeg skulle score mot Rosenborg enn at han kunne gjøre det, så i dag så han litt piggere ut og da kan jeg servere han, svarer en glad Åsen.

Les også

Første borteseier på fem måneder sendte TIL over streken

Tok viktig prat med Bakenga

Fra tribuneplass fulgte Simo Valakari kampen på grunn av en suspensjon etter å ha blitt vist bort mot nevnte Rosenborg. For å få en Bakenga som har slitt de siste ukene i gang igjen visste Valakari hva han måtte gjøre.

– Alle spisser går igjennom perioder der de ikke scorer. Han har lagt mye press på seg selv fordi han ikke scorer, og blir nedtrykt på grunn av det. Tirsdag etter treingen hadde jeg et møte med Mushaga på kontoret mitt. Der snakket vi om at han de siste par årene ikke har spilt opp mot potensialet sitt. Men jeg ser at han fysisk sett er klar og jobber med spillet sitt. I tillegg sa jeg at denne tiden er viktig for hans videre karriere. Nå handler det om å være sterk, og vi som klubb og lagkamerater har tro på det han gjør, sier Valakari til iTromsø.

– Spisser er spesielle og lever livet litt gjennom hvor mange mål de scorer. Mine angrepsspillere skal være mye mer enn det, og jeg liker å se hvordan de jobber uten ball, sier Valakari.

– Mushaga Bakenga har jobbet så hardt de siste ukene for å få det målet, og når fikk han lønn for strevet. Jeg er glad på hans vegne, slår Valakari fast.

Les også

«For en mann! Scoret på dødball slik han drømte om før kampen»

– Betyr så mye

I pressesonen var det tett mellom TIL-glisene etter den første borteseieren på fem måneder. Den første etter at Bakenga kom til klubben.

– Dette betyr så mye for oss og hele byen. Vi må vise at vi kan vinne på en vanskelig bortebane og dag som dette, sier Bakenga til iTromsø.

– I førsteomgangen kjører vi over dem, men vi andre omgang er vi ikke så bra, men holder ut. Jeg sa i pausen 10 ganger at ikke slipp inn mål de første 10 minuttene av andre omgang så klarer vi dette. Så kom målet etter bare to minutter istedet. Da ser du hvem som er menn, og det var alle hos oss. Alle løper seg i hjel, sier Bakenga.

Lagkamerat Åsen gledet seg over at TIL gikk til pause med sterke 2–0.

– Det var deilig ikke å ligge under for en gang skyld. Vi prøver å spille, og jeg bryr meg ikke om vi av og til bommer, men vi vil spille og da kommer resultatene, sier Åsen.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  ØKONOMI
  Publisert:

  Etter første natt i leiligheten, banket det på. – Det var en fyr som sa han skulle bo her.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5