Fotball

Hegerberg klar for historisk finale i England: – Karrièrens største kamp

Lørdag er det ventet over 40.000 tilskuere til kvinnenes FA cupfinale på Wembley. Andrine Hegerberg spiller tidenes best besøkte klubbkamp i engelsk kvinnefotball.

Andrine Hegerberg gjør det godt i Birmingham City. Lørdag spiller hun FA cupfinale.
  • Odd Inge Aas
    Journalist

Når Birmingham og Manchester City gjør opp om trofeet i FA cupen, spiller 23-åringen fra Sunndal trolig en av hovedrollene for førstnevnte. Også for henne blir det en helt spesiell anledning.

– Det er den største kampen så langt i karrièren, spesielt med de rammene som er rundt. Det har vært et stort medietrykk på treningene. Jeg merker det i byen og, når det ble snakk om at vi skal spille på Wembley, fikk folk det med seg, sier midtbanespilleren.

For tredje år på rad spilles også kvinnenes finale på nasjonalarenaen.

Det er ingen hvem som helst hun og lagvenninnene skal møte.

Manchester City har økt satsingen på kvinnelaget betraktelig de siste årene. Nylig spilte de semifinale i Champions League mot en annen Hegerberg. Ada og Lyon vant 3–1 borte, men tapte 0–1 hjemme.

Møttes nylig

Mens far og bror kommer til å være på tribunen i London, kommer lillesøster Ada til å følge med så godt hun kan fra Lyon.

Der skal hun selv spille toppoppgjør i den franske serien mot Paris St. Germain, en kamp hun tror vil trekke opp mot 10.000 tilskuere.

«Europas beste spiller» i 2016 er veldig glad for medgangen søskenparet har om dagen.

– Det er nesten så man må stoppe opp og tenke litt over det. Vi har trent mye sammen og vi unner hverandre å oppleve det beste. Det er gøy å se at den andre lykkes. Det gir deg selv en boost.

– Er det nesten så du er litt misunnelig på Wembley-opplevelsen Andrine får?

– Jeg synes det er helt rått. Jeg håper hun nyter det 100 prosent, for det er ikke så mange som får muligheten til å oppleve noe sånt. Hun har jobbet knallhardt, og jeg tror de har gode muligheter til å slå City.

Spilte jevnt med City

Det tror også storesøster Andrine, som fulgte nøye med i de to Champions League-semifinalene.

– City spilte bra i bortekampen, men ikke overraskende gikk Lyon videre. De har et sterkt lag med gode spillere, jeg tror det skal bli en god kamp, sier hun.

De to FA cupfinalistene møttes også nylig i serien. 1-1-kampen ga troen på at suksess er mulig også på nasjonalarenaen.

– Vi spilte en god kamp og hadde bedre statistikk både når det gjelder ballinnehav og målsjanser. De er kanskje likevel favoritter, de hadde en sterk sesong i fjor og gjort det bra i Champions League. Jeg tror det kan gå begge veier.

Les også

BBC gjør stas på Ada Hegerberg

Søstrene Ada og Andrine Hegerberg opplever stor suksess på fotballbanen om dagen.

En sentral brikke fremover

Birmingham var tidligere kjent for en klubb som spilte tradisjonelt engelsk med mye tøffe dueller og en direkte stil.

Trener Mark Skinner har prioritert annerledes, og Hegerberg tror at hennes kvaliteter som spiller blir ekstra verdsatt med den mer ballorienterte stilen.

– Jeg føler at jeg har en veldig fin posisjon og at fotballkvalitetene mine blir lagt merke til. Fokuset har endret seg både i Birmingham og i England generelt, og jeg har fått signaler fra treneren om at han vil bli enda mer spillende, og ser meg som en sentral brikke der. Det blir enklere for meg å få frem mine kvaliteter, sier hun.

Les også

Hegerberg klar for nok en finale i Champions League: – Er vi i en finale, så skal vi vinne den

Økonomisk klasseforskjell

Det er ikke bare på herresiden at Manchester City har mer penger tilgjengelig enn de fleste av sine konkurrenter, det gjelder også blant kvinnene.

I Birmingham håper de å slå nedenfra.

– Ser du bare på budsjettene er de mye større enn oss, men ser du på infrastruktur, kvaliteten på spillerne og tradisjonen vi har, så er det nok ikke så stor forskjell som de økonomiske tallene viser, sier Birminghams daglige leder, Heather Cowan til The Guardian før finalen.

Birmingham ble nummer to da Womens Super League spilte sin første sesong i 2011, og gjentok bedriften året etter. I 2012 vant de FA cupen og to år senere spilte de semifinale i Champions League.

Cowan mener pengene City investerer kan sees på to måter.

– På den ene siden er det kanskje ikke bra for spillet om én eller to klubber rykker fra de andre økonomisk, men samtidig ønsker du at standarden skal bli bedre hele tiden. Det er viktig at resultatene ikke blir for forutsigbare, men vi ønsker ikke å stoppe klubber fra å investere i kvinnelagene eller hindre spillere å tjene det klubbene vil betale dem.

PS: Lyon møter også Paris St. Germain i finalene i både den franske cupen og i Champions League de neste ukene. Vinner de begge dem, gjentar de den historiske trippeltriumfen fra forrige sesong. Den hjemlige serien er allerede vunnet.

– Vi har egentlig ventet på at dette skal komme, og personlig har jeg prøvd å forberede meg til det hele sesongen. Hjernen går automatisk i «killermodus» i slike kamper. Jeg prøver bare å nyte det og finne godfølelsen.