Fotball

Mourinhos følelsesutbrudd: Vendte seg mot pressen med en klar beskjed

Trenerprofilen signaliserte at han er nummer én. Tidligere spiller hyller Uniteds sesong.

Her jubler José Mourinho vilt etter seieren.
 • Kurt B. M. Haugli
  Journalist
 • Nicholas Bergh
  Journalist

Ajax – Manchester United 0–2

Det var bare en fotballkamp. Men en fotballkamp som var viktigere enn på lenge. Den skulle definere deres sesong. En seier sørget for at de likevel spiller i Champions League til høsten tross en delvis mislykket sesong i Premier League.

I etterkant av 2–0-seieren over Ajax i Stockholm viste José Mourinho voldsomme følelser. Han ble kastet i været av trenerkollegaene.

Ifølge BBC vendte Mourinho seg til pressetribunen og løftet en pekefinger - for å signalisere at han er nummer én.

– Etter kampen snudde Mourinho seg bokstavelig talt rundt mot pressetribunen som for å si: «Jeg er fortsatt nummer én. Ikke tvil på meg», sa tidligere United–back Phil Neville under radiosendingen til BBC.

Overfor Manchester Evening News hevder Mourinho selv at finger-feiringen var en beskjed til familien som satt på tribunen.

Mourinho: – Poeter vinner ikke mange trofeer

Manchester United ble nummer seks i Premier League, men vant altså ligacupen og Europa League.

Les også

Kvinnelig TV-reporter ble trakassert flere ganger: – Hva er det som feiler dem?

Mourinho feiret sammen med sønnen og holdt samtidig én finger opp i været.

På pressekonferansen etter triumfen ga Mourinho uttrykk for at han var lettet og glad.

– Vi fortjente helt klart seieren. Vi foretrakk å komme til Champions League på denne måten, fremfor å bli topp tre (i Premier League). Vi nådde målet, og vi er tilbake i Champions League etter å ha vunnet en tittel, en viktig tittel. Klubben har nå vunnet hver eneste tittel som finnes i klubbfotballen. Vi har jobbet knallhardt for dette siden starten. Jeg er veldig fornøyd med det som er min vanskeligste sesong som manager, sa Mourinho, ifølge BBC.

Portugiseren forsvarte spillestilen i finalen. United spilte mange høye baller opp mot 1,94 meter høye Marouane Fellaini. Initiativet i banespillet ellers ble gitt til Ajax.

– Hvis du er dominerende i luften, så spiller man lange baller. Det er mange poeter i fotballen, men poeter vinner ikke mange titler. Vi vet hva vi er bedre enn Ajax på, og vi utnyttet svakhetene deres, sa Mourinho.

Spilte for hele byen

Manchester United spilte for en by som ennå sliter med å ta tilbake hverdagen etter at en selvmordsbomber hadde tatt unge liv utenfor konsertarenaen midt i byen mandag kveld.

Manchester har i alle år vært delt mellom to fotballklubber. De siste dagene har det handlet om en by og slagordet «A City United». Derfor er seieren også en som hele byen kunne samle seg rundt i en tung stund.

– Det er forferdelig når noe slikt skjer uansett hvor i verden, I London eller i Paris. I dag spilte vi ikke bare for oss selv. Vi spilte for dem som døde, for byen Manchester og hele nasjonen, sa Paul Pogba, som etter manges mening var kampens beste spiller.

United spilte med hjertet utenpå sine blå bortetrøyer. De hadde en enorm innsats i hver eneste nærkamp, det handlet om å maks innsats i hver eneste løpsduell og aldri inn i en takling med bremsene på.

Les også

«Selvsagt vil Manchester-terroren påvirke spillerne i finalen»

Paul Pogba scoret Uniteds første og sørget for at United får noe igjen for den enorme overgangssummen betalte for ham sist sommer.

Pogbas scoring

Manchester United gikk ut som et bremseløst godstog. Ajax skjønte ikke helt hva som traff dem. Denne umiddelbare aggressiviteten fortok seg imidlertid ganske raskt.

Ajax hadde ikke reist til Stockholm for å la seg overkjøre og kom seg etter sjokket. Men da de var i ferd med å etablere eget og et overtak i kampen. Verdens dyreste fotballspiller, Paul Pogba, smelte av et skudd. Ballen traff kneet til stopperen Davinson Sanchéz og fortsatte mellom bena mot mål i en helt annen retning enn det keeper André Onana hadde regnet med. Til slutt havnet den i nettet.

To av de yngste på banen. Matthijs de Ligt (17) og Marcus Rashford (19) i en duell i første omgang.
Les også

Legger press på Mourinho før finalen: – En av hans viktigste kamper i karrièren

Avbetaling

Verdens dyreste fotballspiller har vært en skuffelse store deler av sesongen. Men med det målet bidro han på å betale ned på den enorme overgangssummen United måtte ut med da han kom til klubben i fjor sommer. En plass i Champions League er verdt et ikke ubetydelig antall millioner i merinntekter for klubben.

Manchester United hadde skaffet seg en ledelse tidlig. Det er slikt som taktikeren José Mourinho, i hele sin karrière og med alle sine lag, har vært flink til å utnytte. Resten av omgangen var det Ajax som hadde ballen mest og som hadde de beste halvsjansene. Men United virket Mourinho-solid.

Kom aldri i nærheten

Og det skulle bli verre for Ajax fra Amsterdam. Andre omgang var bare minutter gammel da Henrikh Mkhitaryan satte inn ledelsen 2–0.

Alle eksperter, inkludert Kjetil Rekdal som ekspertkommentator til stede i Stockholm, slo fast at dette kom til å bli vanskelig, ja rett og slett umulig for Ajax.

Manchester United spilte på det sikre. Når Ajax angrep, parkerte de den berømte Mourinho-bussen på rundt 20 meter. Disiplinert og lydig fulgte alle spilleren den portugisiske trenerens instruksjoner om å spille på det sikre.

Dette var en ledelse Manchester United aldri hadde noen som helst tanke om å gi fra seg.

PS: Den eneste spilleren fra Manchester på banen var Uniteds unge angriper, Marcus Rashford. Senere i kampen kom en annen Manchester-gutt på banen, Jesse Lingard.

I den siste utgaven av Aftenpodden Sport diskuterer panelet Elitseriens store skuffelser. Lytt her:

Premier League

SVUTMP
1Tottenham Hotspur11004133
2AFC Bournemouth11002023
2Arsenal11002023
2Manchester City11002023
2Newcastle United11002023
 • Champions League
 • Europaliga
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Manchester
 2. Manchester United
 3. José Mourinho
 4. Paul Pogba
 5. Stockholm
 6. Champions League
 7. Premier League