Fotball

TV 2-Mini: - Høgmo ferdig som landslagssjef etter VM-kvaliken

Ekspertene legger press på Per-Mathias Høgmo foran landslagets "skjebnehøst".

Per-Mathias Høgmo sikter seg inn på seks poeng i VM-kvalikkampene mot Aserbajdsjan og San Marino. - Det er kun det som gjelder, sier ekspertene.
  • Kjetil Flygind
    Kjetil Flygind

Norge fikk seg både en leksjon og en vekker da Tyskland rundspilte Per-Mathias Høgmos menn da VM-kvaliken åpnet for en måned siden.

Nå skal Norge i gang med to av høstens tre siste kvalikkamper. Og skal det være mer enn snakk og drømmer om å henge med, må både Aserbajdsjan og San Marion slås. Det er fotballeksperter Aftenposten har snakket med klare på.

Les også

Høgmo i Aftenposten Junior-intervju: – Jeg har aldri vært redd for å miste jobben

— Vi bør og skal ha seks poeng i de to neste kampene, slår Aftenpostens ekspert Lars Tjærnås fast.

Norge møter Aserbajdsjan i Baku lørdag og San Marino på Ullevaal tirsdag. Og etter fiaskoen mot Tyskland i VM-kvalikåpningen er presset på Per-Mathias Høgmo stort.

Lars Tjærnås, i samtale med John Carew i forbindelse med en landskamp i 2010, mener kun seks poeng er godt nok for Høgmo i de to neste kampene.

— Han er i en situasjon nå hvor han har hatt tid til å forme sitt eget lag og egen filosofi. Fra han startet i jobben har han vært veldig offensiv, og snakket om alt fra medalje i VM i 2018 til at vi skulle spille attraktiv og innovativ fotball. Når resultatene ikke har stått i stil med ambisjonene, og prestasjonene de siste kampene har vært slett, blir summen av det et press som er stort, fortsetter Tjærnås.

Les også

Rekdal: – Hjelper ikke å skyte på landslagstreneren

TV 2-ekspert Mini Jakobsen er også tindrende klar:

— Det er kun seks poeng som gjelder.

- Lagt opp til det selv

Han fortsetter:

— Fotballforbundet har lagt listen selv ved å si at vi skal være med og kjempe om 2. plassen i gruppen og kvalifisere oss til VM. Jeg tror ikke det blir så enkelt. Men skal vi være med må vi ta seks poeng, sier mannen med 65 landskamper for Norge.

TV 2-ekspert Mini Jakbosen er kritisk til Høgmo. Her er de to i et muntert øyeblikk tidligere i år.

— Hvordan vurderer du presset som er på Per-Mathias Høgmo før disse to kampene? - Han har også lagt litt opp til det selv ved å si at det hadde smakt med seks eller syv poeng i de tre kampene i høst (Norge møter Tsjekkia borte i november, red.anm.). Men det er ikke sånn at det bare er for Per-Mathias å gå om vi for eksempel bare skulle ende opp med fire poeng. Først må vi ha et alternativ til å ta over. Og slik jeg forstår det så står Ståle Solbakken øverst på listen til alle.

— Tror du det kan bli endringer før nyttår?

— Det kan jo skje. Vi har tre kamper i høst, ingenting hadde vært deiligere enn ni poeng eller syv poeng, eller hva det nå blir. Men jeg tror vi er nærmere å ta fire poeng enn ni poeng. Da handler det om å tro eller ikke tro på kvaliken.

Ferdig etter kvaliken

Før møtet med Bulgaria i EM-kvaliken for et drøyt år siden sa Mini at andre burde få slippe til om det ikke ble playoff. Da hadde Norge spilt 0-0 mot nettopp Aserbajdsjan på Ullevaal.

— Men så snudde jo hele verden. Vi slo Bulgaria borte, Kroatia hjemme og var med. Så det er fortsatt mulig nå også. Og jeg håper av hele mitt hjerte at vi skal klare det. Det finnes ting som er vanskeligere enn å slå Aserbajdsjan borte. Men slik laget har opptrådt i det siste så vil jeg bli meget fornøyd om vi klarer det.

- Er Høgmo rett mann for Norge også etter disse kampene og videre fremover slik du ser det?

Per-Mathias Høgmo på sidelinjen i Norges kamp mot Tyskland på Ullevaal i september.

— Per-Mathias Høgmo kommer ikke til å være landslagssjef etter denne kvaliken uansett, det tror jeg alle er klar over, sier Mini.NRK-ekspert Karl Petter Løken sier nøkkelkampene for å henge med i kvalikgruppen, er kampene mot nasjonene Norge normalt sett skal slå.

— Det er fullt mulig å ta seks poeng mot Aserbajdsjan og San Marino, for all del. Presterer vi opp mot det vi kan forvente, så bør vi vinne. Men Aserbajdsjan borte er heller ikke plankekjøring. Det blir viktig ikke å falle for fristelsen å slippe seg ned et ørlite hakk. Og vi må unngå unødvendige baklengsmål, det tåler vi nok ikke, sier 50-åringen.

- Skuffelsen sitter i

Han mener situasjonen rundt landslagssjefen har en klar sammenheng med det som skjedde for et snaut år siden, da Norge gikk på trynet i playoff-kampene mot Ungarn.

Karl Petter Løken skal kommentere landskampene på radio for NRK, og mener seier er godt innen rekkevidde med en normal prestasjon.

— Det kan godt hende det føles litt urettferdig for Høgmo at det er såpass press på ham etter et tap hjemme for verdens kanskje beste lag, Tyskland. Men skuffelsen sitter nok i etter det som skjedde i fjor høst. Og nedturen mot Hviterussland (treningskamp i august, red.anm.). Derfor er det bare seks poeng som gjelder nå, sier Løken.Til Norges Fotballforbunds egen TV-kanal sier Høgmo at han vil være veldig godt fornøyd om Norge står igjen med syv poeng i de tre kvalikkampene i høst.

Landslaget startet sin samling mandag. Laget trente på Ullevaal mandag kveld, og trener på nytt der i dag. Landslagssjefen og spillerne møter pressen på spillerhotellet i Sandvika i ettermiddag.

Norge er i gruppe med Tyskland, Aserbajdsjan, San Marino, Tsjakkia og Nord-Irland i VM-kvaliken til mesterskapet i Russland 2018. Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor det blir bokse-bakrus, tåkeprat og analyse av nedrykksstriden:

Les også

  1. "Jeg tror at alle som er veldig mye i fokus, som er mye i media, synes det er noe dritt"

  2. Høgmo om krisen i norsk fotball: - Vi må ta konsekvensene fullt og helt

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball
  2. Per-Mathias Høgmo