Fotball

Kjetil Rekdal: - Stefan Johansen er ekstremt viktig for Norge

Syv sting over øyet, gladiatortatovering på armen og fysisk sterkere. Stefan Johansen er Norges nye midtbanesjef.

VIKTIG: Stefan Johansen koste sge med jordbær etter treningen på Ullevaal onsdag. Fredag er det alvor når Aserbajdsjan venter i EM-kvaliken.
  • Kjetil Flygind

LILLESTRØM: Fredag spiller Celtic-proffen sin 65. kamp for klubb— og landslag denne sesongen. Flere av Norges tidligere midtbanehelter mener 24-åringen fra Vardø er rett mann på rett plass for Per-Mathias Høgmos nye landslag.

Stefan Johanen under landskampen mot Sverige mandag.

— Stefan er en ekstremt viktig spiller for Norge. Han har den styrken at han er god begge veier. Han har offensiv kraft, aggressivitet defensivt, som er egenskaper en moderne midtbanespiller må ha, i tillegg til at han er en leder på banen, sier tidligere landslagskaptein Kjetil Rekdal (46).Johansen spilte sin 17. landskamp for Norge i 0-0-kampen mot Sverige på Ullevaal mandag. Der var Celtic-spilleren Norges bestemann på Aftenpostens spillerbørs. Fredag venter Aserbajdsjan i den viktige EM-kvalifiseringskampen.

Tøft kampprogram en utfordring

For 24-åringen har reisen fra Bodø/Glimt til Godset, så videre til Skottland, handlet om å bli voksen, proff og mer bevisst. En mer moden Johansen sier han har lært mye på veien som har gitt ham en sentral rolle på klubb- og landslag.

— Jeg har spilt fast over en hel sesong i en ny klubb, jeg har utviklet meg og tatt nye steg og er blitt veldig bevisst på dette med kosthold og søvn. Det var jeg ikke like bevisst på da jeg var yngre. Det har vært en avgjørende faktor for at jeg har klart å spille over 60 kamper i år, sier Johansen.

Stefan Johansen er nøkkelspiller på landslaget.

Han dominerte til tider stort i hjemlig eliteserie, førhan ble hentet til Skottland i januar i fjor. I år ble han kåret til Årets spiller av sine kolleger i den skotske ligaen, og nyter stor respekt i Celtic.— Jeg følte jeg tok store steg da jeg var i Strømsgodset, men i Skottland har jeg lært nye ting hele tiden. Det å spille så mange kamper har vært en utfordring for meg, men jeg har taklet det bra og jeg vet hva som skal til for å klare det. Og det å vinne titler med laget er viktig. Nå har jeg vunnet ligaen tre år på rad (to i Celtic, én i Godset, red.anm.) pluss en cuptittel i Skottland. Sesongen har vært en stor opptur, sier Johansen.

Selvskreven på laget

— Han spiller for en klubb som har et voldsomt trøkk på seg, som spiller om titler hvert år, og han har utviklet seg til å bli en av de beste og viktigste spillerne på Celtic. Det tar han med seg inn på landslaget. Derfor er han i utgangspunktet selvskreven på det norske landslaget i tiden som kommer. Men han kommer ikke til å bli værende i Celtic i all evighet tror jeg, så det neste klubbvalget blir også viktig for hans videre utvikling, sier Kjetil Rekdal som har 82 landskamper bak seg.

Vålerenga-sjef Kjetil Rekdal er imponert over Stefan Johansen, årets spiller i Skottland forrige sesong.

Han får støtte av Sandefjord-trener og tidligere lagkamerat på landslaget, Lars Bohinen (45).— Jeg synes Stefan er god. Han har et bra pasningsrepertoar, bra trøkk i spillet sitt, er en god førsteforsvarer og valgene han tar blir for meg bare bedre og bedre. Han har fortsatt mer å gå på, men i Stefan har Norge en potensiell støttespiller på landslaget i mange år, sier mannen med 49 A-landskamper for Norge.

Sandefjord-trener Lars Bohinen var en av Norges viktigste spillere under Drillo.

— Pilen hans peker rett oppover. Han er mye mer stabil i prestasjonene sine, og han har en god miks av å både være en aggressiv leder på banen, til å være den som kan slå de avgjørende pasningene. For meg handler det om å utnytte han best mulig ve då ha den riktige spilleren ved siden av ham på Norges midtbane, sier Ståle Solbakken (47) med 57 kamper for Norge.

Fløy inn tatovør fra Sverige

Stefan Johansen flirer når han får spørsmål om arret over sitt høyre øye. Syv sting måtte til for å få lappet sammen såret etter et ublidt møte med en motstander. På armen har en gladiatortatovering fått rikelig med plass. Dermed har Johansen fått både den gamle og nye kroppspynten for en fotballspiller.

— Det var noe jeg hadde lyst på, så jeg og en kamerat fikk fløyet over en svenske som gjorde det, sier han og smiler.

Norge-Aserbajdsjan har avspark fredag kl. 20.45.

Les også

  1. Tettey: - Det burde ikke stilles spørsmål med min plass

  2. Zlatan er mer populær enn EM-kvalik

  3. Søderlund og King drillet sammen på topp

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball