Oppskriften til Haaland-målene: En berøring og kloss hold

MANCHESTER (VG) To ting peker seg ut om man dykker ned i Erling Braut Haalands (22) målkalas som Manchester City-spiller.

– Det er klasse det han gjør for tiden, man får ikke brukt nok superlativer, sier Morten Gamst Pedersen, med 83 landskamper og 260 Premier League-kamper til VG.

I Manchester Citys 6–3-triumf i derbyet mot Manchester United, stjal Haaland showet med hat trick i tredje hjemmekamp på rad – som første spiller noen gang i Premier League.

Haaland satte en med hode og to med venstrefoten. Alle på førstetouch – som har blitt kjennetegnet på målene til 22-åringen i City-drakt.

I alle turneringer har Haaland scoret 17 på 11 kamper. Kun ett av målene har vært på straffespark.

  • 10 av de 16 målene (utenom straffe) har kommet innenfor femmeteren. Kun et mål er utenfor 16-meteren.
  • 14 av de 16 målene (utenom straffe) har kommet med avslutning på førsteberøring.

I Dortmund scoret Haaland 86 mål på 89 kamper. Elleve av målene kom på straffer.

  • 21 av 75 mål (utenom straffer) i Dortmund kom innenfor femmeteren.
  • 48 av 75 mål (utenom straffer) kom på avslutning på førsteberøring.

På landslaget har Haaland 21 mål på 23 kamper. Tre av dem på straffespark.

  • 2 av 18 mål (utenom straffer) har kommet innenfor femmeteren.
  • 11 av 18 mål (utenom straffer) har kommet med avslutning på førsteberøring.

Det er tidlig å konkludere, men tendensen foreløpig er at Haaland scorer flere mål med én touch for City enn han gjorde i Dortmund og har gjort for landslaget. Han gjør også betydelig flere av målene inne i femmeteren.

EKSTASE: Erling Braut Haaland har tatt Manchester City med storm etter overgangen fra Borussia Dortmund.

– Haaland har alt, det er bare helt utrolig. Jeg synes han er den beste spissen i verden nå. De beste spissene scorer med førstetouch og ofte fra nært hold, sier Sigurd Rushfeldt, målkongen med 172 Eliteserie-mål og spisstrener etter endt karriere.

Rushfeldt har et poeng: Med syv mål er Tottenhams Harry Kane nærmest Haalands 14 mål i Premier League. Kane har scoret på en straffe. Av de seks andre, er fem innenfor femmeter og fem på én touch.

– Jeg er ikke overrasket over at mange av målene til Haaland kommer nærme mål. Han har veldig gode spillere rundt seg og han er giftig. Det har gått over all forventning, sier Rushfeldt.

Tidligere landslagsspiss og Brann-storscorer Thorstein Helstad peker på den fantastiske assistansen Haaland får fra Phil Foden og Kevin De Bruyne.

– Linken mellom De Bruyne og Haaland er enorm. Det er gøy når du får de pasningene, så er han flink til å bevege seg og finne rom. De er ikke ferdigscoret heller. Effektiviteten hans er helt enorm, alle ord er brukt opp, sier Helstad.

– Han scorer med høyre, venstre og hodet. Du ser assistene hans mot United også, han har tatt steg i den delen av spillet. Det er nær komplett, fortsetter Helstad.

Haaland hadde to lekre målgivende til Foden mot byrivalen. Morten Gamst Pedersen ser stor utvikling hos Haaland.

– Det jeg synes er artig, er at han har flere målgivende og scorer mer på hodet. Han utvikler seg totalt. Du ser også ansiktsuttrykket hans, han er så sulten. Motstanderne frykter ham, sier Åsane-spilleren.

– Hvordan stopper man Haaland?

– Du må nesten bare få han av banen ... Jeg husker da jeg møtte han som 17-åring. Jeg tenkte umiddelbart «Steike, for en spiller». Siden har han blitt et hav bedre, svarer Gamst.

Han tenker tilbake til 2017 da Haaland ble matchvinner for Molde mot Tromsø, og fortsatt var kjent som «Alfies sønn» i VG.

Premier League

SVUTMP
1Manchester City37285494326289
2Arsenal37256683434081
3Manchester United37226956421472
4Newcastle United371913567323570
5Liverpool37199971432866
  • Champions League
  • Europaliga
  • UEFA Conference League Qualification
  • Nedrykk