Jens Petter Hauge blir ikke med til Østerrike - dette er det norske «nødlandslaget»

Vikarlandslagssjef Leif Gunnar Smerud får ikke med seg Milan-spiller Jens Petter Hauge (21). Det blir 13 mulige debutanter i 18-mannstroppen som skal representere Norge i Østerrike.

Norges Fotballforbund bekreftet søndag kveld at de kom til å reise til Østerrike for å spille den siste og avgjørende Nations League-kampen – der norsk gruppeseier fortsatt er innen rekkevidde.

Det vil i så fall kreve seier mot laget som vant 2–1 på Ullevaal i det motsatte oppgjøret i september. Utfallet av Romania-kampen – der Norge altså ikke møtte, og en UEFA-komité skal vurdere om Romania blir tilkjent seieren eller eventuelt trekke resultatet til seier til ett av lagene eller uavgjort – blir ikke kjent før avspark i Wien.

Det opplyste generalsekretær Pål Bjerketvedt på pressekonferansen mandag.

Les også

Nakstad om mulige kamper i helgen: – Det er alltid problematisk

Det var ventet at Jens Petter Hauge ville være med til Østerrike. Han var i den opprinnelige landslagstroppen, men så ut som han kunne være med ettersom han tidligere har vært smittet av coronaviruset.

Direktør for toppfotball i NFF; Lise Klaveness, opplyste at han likevel ikke er med ettersom hans prøve var falsk-positiv.

Morten Thorsby har også vært smittet av coronaviruset tidligere, men det er for lenge siden til at han kan være med. Også Martin Ødegaard har reist tilbake til Madrid.

Dette er den norske landslagstroppen til kampen mot Østerrike:

Keepere:

Per Kristian Bråtveit – Djurgården
Anders Kristiansen – Union Saint-Gilloise

Forsvar:

Andreas Hanche-Olsen – Gent
Ruben Gabrielsen – Toulouse
Daniel Granli – Aalborg
Andreas Vindheim – Sparta Praha
Julian Ryerson – Union Berlin
Jørgen Skjelvik – Odense

Midtbane:

Tobias Børkeeiet – Brøndby
Kristoffer Askildsen – Sampdoria
Fredrik Ulvestad – Djurgården
Kristian Thorstvedt – Genk
Sondre Tronstad – Vitesse
Mats Møller Dæhli – Genk
Håkon Evjen – AZ Alkmaar
Ghayas Zahid – APOEL Nicosia

Angrep:

Jørgen Strand Larsen – FC Groningen
Veton Berisha – Viking

Sampdoria-spiller med

Blant de mange debutantene i troppen finner vi Kristoffer Askildsen, som scoret sitt første mål i Serie A mot Zlatan Ibrahimovic og Milan tidligere i år.

– Det er en fin mulighet til å vise seg fram, så jeg skal gripe den. Jeg føler jeg har ingenting å tape og alt å vinne. Jeg skal gå inn mot kampen uten å føle noe press, så det blir veldig bra, sier Askildsen til NTB.

– Det er en klar gjeng som skal prøve å gi Østerrike en kamp. Det er en spennende tropp. Jeg har hatt mange av de tidligere på U21-landslaget og ser frem til å se de igjen, sier vikarierende landslagssjef Leif Gunnar Smerud om uttaket.

– Vi vet at Østerrike er et solid og voksent lag, så vi vet at det blir en tøff oppgave for våre gutter, medgir Smerud.

Han fikk spørsmål om hvor mange spørsmålstegn han har rundt laget som skal starte i Wien onsdag kveld.

– Elleve, var svaret fra den fungerende landslagssjefen.

Bare fem av disse spillerne har A-landskamper fra før. Fredrik Ulvestad, Jørgen Skjelvik, Ghayas Zahid og Veton Berisha har alle representert Norge tidligere, og det samme har Mats Møller Dæhli. Han har desidert flest kamper av spillerne på «nødlandslaget» med sine 23.

Noen av spillerne i troppen har tidligere også vært tatt i troppen uten å spille. Det gjelder for eksempel Andreas Hanche-Olsen og Ruben Gabrielsen.

VG brakte søndag en oversikt på de fleste utenlandsbaserte spillerne som var kontaktet av NFF i går. Den ser du i faktaboksen under.

– Det har blitt en bra tropp, og det har vært veldig kjekt å merke hvordan spillerne har respondert i en hektisk situasjon. Det har vært et puslespill, sier den vikarierende landslagssjefen.

VG meldte søndag at Ferencvaros-angriperen Tokmac Nguen var i kontakt med NFF. Han fikk imidlertid ikke tillatelse av den ungarske klubben til å reise. Han var ikke den eneste.

– Vi har hatt dialog rundt Per-Egil Flo, Jo Inge Berget, Noah Holm og Ulrik Yttergård Jenssen. Alle disse er skadet eller forhindret av klubb. Tokmac Nguen, som mange har ønsket på landslaget og ønsket det selv, har skadeproblemet. Vi hadde også Håvard Nielsen, Thomas Rogne og noen til i «frågan», sier Smerud.

Slik blir reisen

Det «nye», norske landslaget reiser til Østerrike tirsdag med charterfly.

Det ble opprinnelig jobbet med et opplegg der spillerne skulle reise direkte fra sine elleve respektive land til Wien, men dette ble for krevende, blant annet på grunn av et usikkert coronatest-regime, opplyser NFF på pressekonferansen.

Spillerne reiser derfor alle til Norge og Gardermoen, sjekker inn på flyplasshotell, der de vil ha et strengt smittevernregime.

Forbundet opplyser at denne ordningen er godkjent av både Helsedirektoratet og Helsedepartementet.

Østerrikske myndigheter har besluttet å stenge ned landet fra tirsdag som følge av en kraftig økning av smittetilfeller. Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har imidlertid bekreftet at onsdagens kamp ikke rammes.

PS! Spillere fra Eliteserien er i utgangspunktet uaktuelle, men Veton Berisha har hatt corona og kan dermed reise ut og inn av landet uten å gå i karantene.