Fotball

Akademikere reagerer på Cavanis utestengelse: – En grov urettferdighet

Manchester United-spiss Edinson Cavani (33) er suspendert av det engelske fotballforbundet i tre kamper for bruken av ordet «negrito». Avgjørelsen får uruguayanske akademikere til å reagere.

UTESTENGT: Det engelske fotballforbundet (FA) så ikke lyst på Edinson Cavanis «gracias negrito»-kommentar. Han er ilagt suspensjon, bot og undervisning.
  • Jens Friberg, VG
Aftenposten samarbeider med VG-sporten. Derfor får du som Aftenposten-leser også artikler og tjenester som er laget av VG.

– Dette viser en mangel på kulturell og lingvistisk forståelse. Det engelske fotballforbundet har begått en grov urettferdighet overfor spilleren, og har vist sin uvitenhet når de ikke forstår det spanske språkets kompleksitet og nyanser, heter det i en uttalelse fra Uruguays akademi for spansk språk, skriver Reuters.

De går langt i å fordømme avgjørelsen til det engelske fotballforbundet (FA).

Les også

Tottenham-spillere får hard kritikk etter julefeiring: – Dumt og egoistisk

Etter å ha kommet inn og snudd kampen for Manchester United mot Southampton 29. november, skrev Edinson Cavani «gracias (takk) negrito» på en Instagram-story, som svar til en hyllest fra en venn.

Denne storyen ble senere tatt ned, Cavani beklaget - men bedyret at det var skrevet med kjærlighet.

FA så det annerledes og skrev i en uttalelse torsdag at kommentaren var «upassende og setter spillet i et dårlig lys», før de ila ham en karantene på tre kamper, en bot på hundre tusen pund og en ordre om å delta i undervisning (!) som en del av straffen sin.

– I den konteksten det var skrevet, kan bruken av ordet «negrito» kun forstås som en kjærlig betegnelse, skriver akademikerne videre.

Les også

Kane og Son herjet med Leeds - tangerte Premier League-rekord

De legger til at ord som referer til hudfarge, vekt og andre fysiske karakteristikker ofte blir brukt blant venner i Latin-Amerika. Cavani selv «aksepterer» forbundets avgjørelse, uten å være enig i den, og beklager om han har fornærmet noen.

Spissen valgte å ikke utfordre FAs avgjørelse av hensyn til respekten for forbundet og for «kampen mot rasisme i fotball».

Han fikk støtte fra førsteamanuensis Guro Nore Fløgstad 1. desember, som skrev i en kronikk i VG at det er meningsløst å isolere ord fra sammenhengen de er ytret i.

– I denne konteksten var Cavanis bruk åpenbart godt ment, skrev Fløgstad.

Les også

  1. Aston Villa-manageren oppgitt etter straffe: – Pogba snublet i egne bein

Premier League

SVUTMP
1Chelsea1410313362733
2Manchester City1410222982132
3Liverpool1494143123131
4West Ham United147342517824
5Arsenal147251720-323
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Premier League
  2. Manchester United
  3. Edinson Cavani