Fotball

Martin Andresen prøvde å hente Stengel tre ganger

— Jeg sa en gang at jeg kunne gjøre Herman til landslagskaptein, sier Andresen.

Tirsdag er det Martin Andersens tur å svare på spørsmål i retten.
 • Daniel Røed-Johansen
  Daniel Røed-Johansen
  Kommentator, Aftenposten
 • Saken oppdateres

SANDVIKA (aftenposten.no): Etter at overgangssaken sprakk høsten 2011, ønsket Martin Andresen flere ganger å hente Stengel, som Vålerenga hadde sikret seg en opsjon på til en verdi på 4 millioner kroner. Det ble imidlertid stoppet av et styrevedtak om å vente til etter at rettsaken er avsluttet.

Andresen forsøkte tre ganger å hente Stengel. Først vinteren 2012, dernest to ganger sommeren 2012. — På sommeren gjorde vi et ordentlig forsøk. Jeg sa at kan vi ikke bare gjøre det vi hele tiden har sagt? Det var synd for Vålerenga, synd for Herman - som ville til oss - og dumt for Vålerenga som hadde investert 4 millioner og var i en posisjon man hadde planlagt, og så gjorde man det ikke. I stedet kastet man bort de pengene. Men det var kanskje ikke så viktig, det var ikke deres penger, sier Andresen.

Det var hovedaksjonær Tor Olav Trøim som finansierte opsjonsavtalen.

- Politisk beslutning

— Det var en politisk beslutning fra Vålerengas hovedstyre. Alle på sport var innstilt på å kjøpe ham, og alle som hadde penger i dette ville kjøpe ham, vi hadde jo planlagt at det var meningen hele veien. Så blir det stoppet av helt andre årsaker enn sportslige. Håvard Lunde (utvalgsleder) og Åge Petter Christiansen (styreleder) målbar dette synspunktet i møtet i sportslig utvalg, sier Andresen.

 • Les også:
 1. Les også

  Prisen på en fotballspiller

 2. Les også

  Sammenligner Stengel-opsjon med Mikel-saken

 3. Les også

  «Dårlig fysikk og over 30 år»

 4. Les også

  Agent Solbakken: - Var tydelig med VIF på at Stengel skulle dit

 5. Les også

  Går gjerne til Vålerenga

Han kom også med et stikk mot Lunde, som jobber som politimann.

— Jeg oppfattet ham ikke som leder av sportslig utvalg, da hadde han vært opptatt av å beskytte investeringen. I dette tilfellet oppfattet jeg ham som politimann, som ikke ville ødelegge etterforskningen, sier Andresen.

Han sa videre at Lunde ringte rundt til sentrale personer i styret for å forsøke å påvirke dem til ikke å gå inn for en Stengel-overgang.

Etter avgjørelsen i sportslig utvalg gjorde Andresen et siste forsøk. Stengel og agent Jim Solbakken kom på kamp på Ullevaal for personlig å snakke med styreleder Christiansen, men ble avvist.

— Jeg synes det var fælt for gutten, fastslår Andresen.

— Martin Andresen så mye av seg selv i Herman, uttalte Solbakken under sin vitneforklaring mandag.

— Så du mye av deg selv i Herman Stengel? spør forsvarer Ole Petter Drevland.

— Ja, det gjorde jeg, svarer Martin Andresen.

Han fortsetter:

— Jeg sa en gang at jeg kunne gjøre ham til landslagskaptein over tid. Jeg tror Herman hadde hatt godt av å jobbe under min ledelse.

— Herman var et av de største talentene i Norden. Det var han og Mats Møller Dæhli som skilte seg ut. Han var en vinnertype, som vi og jeg var opptatt av å få til oss. Vi så at det var en ledertype på banen. Det fikk jeg bekreftet da jeg fikk snakket med ham over tid litt senere, sier Andresen.

Møte på Telenor Arena

Dag seks av overgangssaken i Asker og Bærum Tingrett ble innledet med vitneforklaringen til Martin Andresen.

Han var Vålerenga-trener da VIF sommeren 2011 kjøpte Veigar Páll Gunnarsson og en opsjon på Herman Stengel til en total verdi av 5 millioner kroner fra Stabæk.

Det var Andresen og sportsdirektør Truls Haakonsen som presset hardt på for Gunnarsson og Stengel. De hadde da kjennskap til at Stabæk, grunnet deres økonomiske problemer, ønsket å kvitte seg med spillere. Et telefonmøte i sportslig utvalg ga dem fullmakt til å gå i forhandlinger med Stabæk.

— Jeg gikk inn i møtet med litt skepsis, men ble overbevist underveis. Martin og Truls la frem hvordan de skulle bruke Gunnarsson. De hadde gjort et godt forarbeid med innstillingen, sa tidligere utvalgsleder Bjørn Viljugrein om Gunnarsson-kjøpet i sin vitneforklaring.

Andresen hadde fått beskjed fra Stabæks Inge André Olsen at Stabæk måtte selge flere spillere for at totalpakken skulle bli stor nok til at klubben ville kunne overleve ut året.

Vålerenga ønsket i utgangspunktet Gunnarsson og Vegar Eggen Hedenstad, men Hedenstad ønsket seg til en utenlandsk klubb. Da kom ønsket om å inkludere Stengel, som Olsen ikke ville selge.

Olsen ønsket en høy salgssum – rundt 12 millioner kroner - om det skulle være aktuelt, men dette var utenfor Vålerengas rekkevidde. Under et møte på Telenor Arena kom opsjonsløsningen opp på bordet. Flere summer ble diskutert, en totalsum både på 7 og 6 millioner kroner, før Truls Haakonsen tok avgjørelsen om ikke å strekke seg over 5 millioner totalt.

— Truls var trygg på at vi kom til å forhandle ned prisen, og at vi ville få ham i løpet av det året, forteller Andresen.

Også Ingebrigt Steen Jensen, Jarl Øverby (begge Stabæk) og Håvard Steinar Lunde (VIF) skal vitne tirsdag.

Fire tiltalte

Tre Stabæk-ledere og én Vålerenga-leder er tiltalt for grovt bedrageri. Inge André Olsen, Lars Holter-Sørensen (begge Stabæk), Truls Haakonsen (VIF) og et tidligere styremedlem i Stabæk (anonymisert av familiære hensyn) risikerer alle opp til seks års fengsel hvis de dømmes i tingretten i Asker og Bærum.

I 2011 ble Vegair Páll Gunnarsson solgt fra Stabæk til Vålerenga for 1 millioner kroner. Samtidig kjøpte VIF en opsjon på Herman Stengel for 4 millioner kroner. Aktoratet prøver å bevise at kunsten på Gunnarsson ble satt kunstig lavt. Dette fordi Nancy hadde rett på 50 prosent av overgangssummen ved et videresalg. De tiltalte hevder på sin side at overgangene var separate.

Forsvarere er Ole Petter Drevland, Ellen Holager Andenæs, Berit Reiss-Andersen og Peder Morset. I tillegg forsvares Stabæk Fotball og Stabæk Fotball AS av John Cristian Elden.

Politiadvokat Morten Stene og Iselin Håvarstein fører saken for Asker og Bærum politidistrikt.

Tingrettsdommer Nils Ole Bay er administrator under hovedforhandlingene.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde18133238172142
2Bodø/Glimt18114348202837
3Lillestrøm18114332161637
4Rosenborg1897236221434
5Viking188553225729
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Rivingen av Tretten bru er utsatt

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5