Fotball

Dette venter Molde i Sevilla

Sevilla har vunnet Europa League fire ganger siden 2006. Og Moldes motstander torsdag kveld har vunnet de 13 siste hjemmekampene.

Taper aldri hjemme: Sevilla-spiss Kevin Gameiro jubler for scoring i cupkampen hjemme mot Celta Vigo 4. februar. Sevilla har vunnet de 13 siste kampene på Ramon Sanchez Pizjuan. Torsdag er det Molde sin tur til å prøve seg.
  • Patrick Ferreira
  • DIREKTE KLOKKEN 19 TORSDAG: SEVILLA-MOLDE .

Men til tross for suksessen er Sevilla fortsatt en selgende klubb. Spillere som Sergio Ramos, Dani Alves, Jesús Navas, Álvaro Negredo, Geoffrey Kondogbia, Ivan Rakitic, Alberto Moreno, Carlos Bacca og Federico Fazio er noen av spillerne Sevilla har gitt slipp på. For å forstå hvorfor Sevilla må selge disse stjernene må vi se på TV-avtalen i Spania.

For mens Premier League-klubbene i England deler tv-pengene ganske likt seg i mellom, er det stor urettferdighet i spansk fotball. I motsetning til andre europeiske ligaer har klubbene selv forhandlet fram individuelle avtaler med rettighetshaverne.

VIDEO: SE HØYDEPUNKTENE FRA SEVILLAS SEIER MOT LAS PALMAS:

Urettferdig avtale

Tall fra 2013 viser at Real Madrid og Barcelona fikk 140 millioner hver, mens Sevilla og Atlético Madrid fikk henholdsvis 24 og 42 millioner. Denne avtalen ble først gjeldende i 2007, da SogoCable og MediaPro kjøpte rettighetene til spansk fotball. Og som en del av denne avtalen ble storklubbene Real Madrid og Barcelona sittende igjen med 150 millioner hver, mens de resterende 18 klubbene måtte dele på det som var igjen. En urettferdig avtale som skilte ca 130 millioner fra topp til bunn.

Etter noen år rant begeret over for Sevilla-president Del Nido. Sammen med Villarreal-president og eier Fernando Roig krevde han endring. I 2011 ble det lagt fram en ny ferdigforhandlet avtale. Her skulle Real Madrid og Barcelona få 35 prosent av pengene, mens Atlético Madrid og Valencia skulle få 11 prosent og de resterende 16 klubbene skulle få 9-12 millioner hver. Hele 18 klubber skrev under på avtalen, mens Sevilla og Villarreal nektet.

LES OGSÅ:

Les også

  1. «Det eneste vi fryktet var frisparkene til Roberto Carlos»

  2. 10 stjerner som av en eller annen merkelig grunn valgte Norge

1 milliard euro

Denne tv-avtalen har tross stor motstand vært gjeldende fram til i dag. Den nye avtalen er verdt 1 milliard euro, og trer i kraft fra 2016-17 sesongen. For selv om Barcelona og Real Madrid fortsatt kommer til å tjene like mye, vil økningen for de andre klubben være drastisk. Det er ventet at Sevilla får rundt 35-40 millioner.

Årets utgave av Sevilla har ikke vært like imponerende som de siste sesongene. Store utskiftninger i fjor sommer førte til at laget ikke vant på de fem første kampene. Spillere som Carlos Bacca, Aleix Vidal og Iago Aspas ble solgt. Sevilla hentet hele 16 spillere, deriblant den Konoplyanka, Llorente og Ciro Immobile.

Sevilla startet sesongen dårlig. Først i sjette serierunde tok laget sin første trepoenger da Rayo Vallecano ble slått 3-2 på Ramón Sanchéz Pizjuan. Og det er spesielt på hjemmebane Sevilla har vært sterke denne sesongen. Unai Emerys spillere har vært nesten uovervinnelige på hjemmebane. Sevilla har vunnet de siste 13 hjemmekampene, og er med det et av Europas beste hjemmelag. Laget fra Andalucia har tatt 33 av sine 40 poeng på hjemmebane, og det er kun Barcelona og Real Madrid som er bedre enn Sevilla på hjemmebane i La Liga.

Vinner hjemme

Også i europeisk sammenheng har Sevilla vært gode på hjemmebane. Sevilla har nemlig vunnet 11 av de 12 siste kampene i sin egen storstue, hvorav det eneste tapet kom mot regjerende Champions League-finalist Juventus.

Den tradisjonsrike klubben har en klar fotballfilosofi. Laget har i en årrekke hatt hurtige kantspillere, og angriper ofte langs kantene. Derfor blir den store angriperen Fernando Llorente et farlig våpen. Den spanske landslagsspissen har tidligere spilt i Athletic Bilbao og Juventus, og er svært god i boksen. Han binder opp flere forsvarere, og ligger alltid foran mål og jakter.

Yevhen Konoplyanka kom gratis fra Dnipro i sommer. Sammen med den lynraske backen Escudero utgjør han en fryktinngytende venstreside.

Sevilla opptrer som regel i en 4-2-3-1 formasjon der spillerne har klare roller. Dette er en allsidig formasjon, hvor fokuset alltid er å være i overtall sentralt. Sevillas eminente midtbanespiller Krychowiak var blant de nominerte til årets lag i fjor, og er en bærebjelke. Sammen med N'Zonzi, Cristoforo eller Iborra har Sevilla utgjør han en fysisk sterk midtbane som går seirende ut av de fleste dueller. Laget har en enorm vinnermentalitet, og spiller ofte på grensen til stygt.

Kapteinhelten

Sevillas kaptein og byens store sønn, José Antonio Reyes, har en fortid i Arsenal, Real Madrid og Atlético Madrid. Kantspilleren har et rykk og en teknikk få andre i Fotball-Europa har. Reyes har heltestatus i Sevilla. Sammen med Ever Banega er han lagets mest kreative spillere.

Som følge av sin intensive spillestil har laget vært plaget av en rekke skader. Sevilla har hatt 91 skader denne sesongen, og det er nest flest skader i La Liga. Laget har i snitt hatt over fire skader per kamp, og har som følge av det måttet rotere en hel del. Unai Emery har brukt 24 spillere.

Unai Emery har hentet tilbake forsvarskjempen Federico Fazio på lån fra Tottenham. Argentineren spilte 148 kamper for Sevilla fra 2007 til 2014. Den høyreiste midtstopperen blir en solid forsterkning for Sevilla, som fortsatt kjemper i både Europa League og Copa del Rey.

Forventet startoppstilling mot Molde torsdag i 4-2-3-1-formasjon:

Rico — Mariano, Rami, Kolodzieczak, Escudero - Zonzi, Krychowiak - Reyes (kaptein), Banega, Konoplyanka - Gameiro.

PS: Artikkelforfatteren tar bachelor i Sport Management ved Høgskolen i Molde. Han har stor kunnskap om spansk fotball og er skribent for realmadrid.no.

Les mer om

  1. Europa League
  2. Sevilla FC
  3. Molde FK