Fotball

Her stopper spillerne opp etter 14 minutters spill for å hylle legenden Cruyff

Oppsiktsvekkende markering i fredagens landskamp i Amsterdam.

Nederlands landskamp mot Frankrike langfredag ble avbrutt etter 14 minutter for å hylle avdøde Johan Cruyff.

STORSLÅTT: Spillerne på Nederland og Frankrike stopper opp i kampens 14. minutt for å minnes Johan Cruyff, som døde i påsken.

Den nederlandske fotballegenden døde torsdag, 68 år gammel. Cruyff spilte med nummer 14 på ryggen. For første gang ble en fotballandskamp avbrutt for å hylle en avdød spiller.«Oranje» spilte kampen i Amsterdam Arena, som er blitt foreslått endret til Johan Cruyff Arena. Nederlandsk NOS, som tilsvarer NRK her hjemme, meldte fredag at Nederlands fotballforbund ønsker å frede draktnummer 14, men at Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) setter ned foten for den gesten.

MAESTROEN: Johan Cruyff dominerte fotballen på 70-tallet som spiller og siden som trener. Her fra VM-finalen mot Vest-Tyskland i 1974.

Før kampen var maskotene kledd med nummer 14 på ryggen. Fansen hadde også laget et gedigent banner til ære for den tidligere storspilleren.På VIP-tribunen sto ett sete ledig. Der hadde arrangøren lagt blomster og en Nederland-drakt med 14 på ryggen.

Les også

Fotballegenden Johan Cruyff er død: - Fotballen har mistet en av historiens aller største

Utlignet med hånden

Cruyff døde av lungekreft torsdag. En rekke store fotballpersonligheter har hyllet giganten fra 1970-tallet, som senere ble en av verdens mest respekterte trenere.

Frankrike vant kampen 3-2. EM-vertene ledet fortjent 2-0 til pause. Antoine Griezmann ga gjestene ledelsen med et frispark etter seks minutter. Scoringen var Nederlands 1000. baklengsmål gjennom historien.

Olivier Giroud doblet ledelsen etter en cornersituasjon etter knappe kvarteret. «Les Bleus» var klart best, men vertene hevet seg etter pausen. Luuk de Jong utlignet rett etter pause. Scoringen burde vært annullert for hands.

– Deres første mål var hands, deres andre kom etter konsentrasjonssvikt. Vi spilte en god førsteomgang, men var mindre gode etter pause, men da hevet også nederlenderne seg, sa Frankrike-trener Didier Deschamps.

Les også

  1. «Vi vil alltid elske deg, Johan»

  2. Cruyff gjorde oss til hollendere i hjertet

  3. Cruyff kan få arena oppkalt etter seg

Nummer 14 avgjorde

Da Ibrahim Afellay utlignet til 2-2 fire minutter før slutt gjorde han 14-tegn foran kameraene. Det var en flott hyllest til Nederlands største fotballegende.

HYLLEST: Johan Cruyff ble hyllet i Amsterdam etter 14 minutters spill mellom Nederland og Frankrike fredag kveld.

Men umiddelbart sørget innbytter Blaise Matuidi for 3-2-seier til Frankrike. Passende nok, selv om han spilte for motstanderen, bar Matuidi draktnummer 14 i den følelsesladde kampen.Nederland tapte for øvrig sin fjerde strake hjemmekamp. Det er den verste tapsrekken på eget gress for den stolte fotballnasjonen siden 1932/33, ifølge statistikkselskapet Infostrada.

(©NTB)

Les mer om

  1. Internasjonal fotball
  2. Frankrikes herrelandslag fotball