Fotball

Dette drømmer Høgli om i sin nye TIL-jobb

Tom Høgli har lagt opp på banen. Utenfor blir han fortsatt å se på Alfheim som prosjektleder inn mot de svakerestilte i samfunnet.

GLEDE: Tom Høgli (foran) ser frem til å starte i jobben med å hjelpe byens vanskeligstilte. Det gjør også «lagkameratene» Dan Røberg (miljøarbeider Crux-huset), Kristian Høydal (daglig leder, TIL), Ann Karina Sogge (daglig leder, Kirkens Bymisjon), Christian Justad Tønsvoll (markedsmedarbeider, Kirkens Bymisjon). Foran fra venstre: Jimmy Pedersen (daglig leder, Kafé X), Lars Nymo Trulsen (Sparebanken Nord-Norge) Stein Erik Nilsen (Rusomsorgen) og Trond Steinar Albertsen (markedsdirektør i TIL).
  • Rune Robertsen
    iTromsø

Høgli kom tilbake fra profftilværelse i København for et år siden. Planen var at han skulle spille tre år på TIL mot slutten av karrieren.

I stedet ødela flere skader for 34-åringen som aldri ble helt frisk gjennom hele året. Derfor valgte han i høst å gi beskjed om at han legger opp som profesjonell fotballspiller etter å ha spilt for Skånland, Bodø/Glimt, TIL, Club Brugge og FC København på seniornivå.

Samtidig som Høgli returnerte satt han i gang flere prosjekter. Blant annet med et gatelag der spillerne kom fra kommunens rus- og psykiatritjeneste. Det har klubben sett stor verdi i, og ønsker å videreføre.

– Andre klubber har tatt et tydelig samfunnsengasjement. Det ønsker vi også å forsterke i årene som kommer, selv om vi har gjort det i lang tid på mange områder. Nå er planen å sette det mer i system, sier daglig leder Kristian Høydal til iTromsø.

– Tidligere har vi jobbet inn mot Varmestua, Kafe X, Bymisjonen, MOT, krimomsorgen, fengselet og flere gjennom lang tid, sier Høydal videre.

Fikk flere tilbud

Noe av Høglis jobb vil være å gjøre TIL mer tilgjengelig for vanskeligstilte i Tromsø. Som prosjektleder der vil han blant annet jobbe inn mot for eksempel Kirkens Bymisjon, Kafe X, Crux og barneavdelingen på UNN.

– Gjennom mine nesten 16 år som profesjonell fotballspiller har jeg hatt en stor interesse for det som har rørt seg utenfor fotballbanen. Det var fordi jeg tidlig i karrieren oppdaget at engasjement på andre arenaer utenfor fotballen hadde en effekt. Jeg følte jeg hadde noe å bidra med som folk satt pris på, sa Høgli sittende i en sofa på Kirkens Bymisjon i Tromsø sentrum fredag formiddag.

34-åringen fikk en rekke tilbud om jobber i det private næringslivet etter at han ga beskjeden om at fotballkarrieren er over. Men da TIL kom med denne muligheten før jul valgte han å hoppe på.

– Dette er en av få jobber som kunne fått meg til å bli innenfor fotballen. Jeg har aldri hatt noen ambisjoner om å for eksempel bli trener. Som alle andre som går på slutten av en karriere tenker man på hva som hva som venter etterpå. Jeg har en lærerutdannelse, og har ambisjoner om å en gang være en god lærer. Men når denne sjansen kom trigget det den indre drivkraften hos meg, sier Høgli.

– Skape gode hverdagsøyeblikk

Han mener en klubb som TIL har mye å komme med også utenfor portene på Alfheim.

– Målet er å skape gode hverdagsøyeblikk og glede gjennom aktivitet. Alle kan ikke bli toppspillere, men alle kan bli en del av et klubbmiljø i TIL. De som ønsker det skal kunne få mulighet til det, sier Høgli.

Fotballprofilen peker på representantene fra Kafe X, Crux og bymisjonen som sitter ved siden av.

– De som sitter her er aktører som opererer på Champions League-nivå. Det vi ønsker å gjøre er bare å hjelpe til. Men det vi skal gjøre må ikke sammenliknes med hva disse driver med, sier Høgli.

– Fotballen har en kraft som kan brukes i enda større grad. TIL har vært engasjert i årevis, og vi håper med dette å forsterke det enda mer, sier Høgli.

Han drømmer på sikt om at TIL skal hjelpe folk ut i arbeidslivet.

– Det er nok litt frem i tid, men jeg håper TIL kan være en viktig medhjelper for å komme ut i skole eller jobb, sier Høgli.

TIL betaler deler av lønna

Tanken er også at A-lags- og akademispillere skal engasjeres for å bli enda mer synlig. Allerede fra treningsoppstart 15. januar kan spillere sendes ut på oppdrag.

– Spillerne skal ut i samfunnet og bidra der de kan. Det er en viktig del av konseptet, sier Høydal.

TIL betaler deler av lønna selv, men får også hjelp av Sparebanken Nord-Norge i minst tre år. Tromsø Idrettslag har søkt midler gjennom det såkalte samfunnsløftet. Noe klubben har fått innvilget.

– I TILs søknad gikk det som en rød tråd at de ønsker å hjelpe de vanskeligstilte. Vi tror det har en effekt at TIL gjør dette. Mange husker at profilerte spillere har vært innom, sett dem, og skapt aktivitet gjennom årene. Totalt sett har vi gått inn med rundt 600.-700.000 i året med tre år. Så er det viktig å presisere at dette er et spleiselag med TIL, og vi er ikke med på mer enn halvparten. Denne summen inkluderer mye, både aktiviteter og administrasjon, sier Lars Nymo Trulsen i Sparebanken.

Signalene er tydelige på at TIL har målsetting om å videreføre prosjektet også utover de tre årene. Det gleder Ann Karina Sogge i bymisjonen.

– Når man setter i gang noe slikt er det et betydelig ansvar, og ikke noe man kan kutte såfremt det ikke dør av seg selv. Ved å henvende seg til sårbare mennesker kan man ikke bare gi opp mot pengene slutter. Da må man trylle frem penger slik at den gode ideen lever videre, sier Sogge.

– Vi håper å videreføre dette forbi disse årene også, sier Høydal.

Tom Høgli er blant TIL-spillerne med flest A-landslagskamper. Totalt endte Høgli på 49 kamper og to mål. I sin siste eliteseriesesong på Alfheim endte han opp med 11 kamper.

LEST DENNE? TIL vurderer å hente TUIL-profil

Les mer om

  1. Tromsø IL
  2. Tom Høgli