Fotball

Aalesund fra dunk og drus til pasningssus

<p><strong>LA MANGA (<a target="_blank" href="http://fotball.smp.no/">smp.no</a>):</strong> Anført av en midtbane trenerne ikke ville byttet med noen i Norge, har Aalesund blitt et mer spillende lag. Det er ikke tilfeldig.</p>

Jason Morrison under den siste treninga på La Manga før 2012-sesongen.
 • Eirik Nesset Hjelvik
  Eirik Nesset Hjelvik

Både mot Sjakthar, Kalmar og Anzji vartet Aalesund tidvis opp med feiende flott fotball. Flere av målene har også kommet etter lange og flotte angrep.

– Innimellom gjør vi noen fantastiske trekk som selv europeiske storlag sliter med å følge med på, uttalte AaFK-trener Kjetil Rekdal etter 2-3-tapet mot Anji søndag.

Også motstandere og norske fotballjournalister har latt seg imponere av et mer spillende AaFK-lag. Det er ikke tilfeldig, ifølge assistentrener Kent Bergersen.

I går ledet han AaFKs siste økt på spansk jord for denne gang.

– Jeg er enig i at vi spiller en annerledes type fotball nå enn bare for kort tid siden. Det henger litt sammen med spillertypene vi har og at vi har vært bevisste på at vi vil bli et mer spillende lag. Samtidig har Kjetil (Rekdal) vært klar på at vi må spille ut i fra hvilke typer vi har tilgjengelig, sier Bergersen – og nevner Tor Hogne Aarøy som et eksempel.

Bevisst fokus

I stedet for han har pasningsspillere som Michael Barrantes, Jason Morrison og Fredrik Ulvestad kommet inn.

Samtidig har Kent Bergersen vært en pådriver for «posession» siden han kom til AaFK før 2010-sesongen. Det er ofte han som leder AaFK-øktene.

– Vi har egentlig jobbet med posession helt siden jeg kom til klubben. Det vi ser nå er en utvikling ut i fra at vi både blir bedre gjennom terping og at vi har andre spillertyper tilgjengelig, sier Bergersen.

Han peker på at bedre pasningsspill har vært et klart ønske fra Kjetil Rekdal, og viser til et konkret eksempel.

– Da det var igjen et par minutter mot Kalmar og vi ledet 3-2, var fokuset til Kjetil at vi ikke måtte miste ballen. For ett år siden hadde nok fokuset vært at vi skulle dunke den ut av banen, sier Bergersen.

Hyller midtbanen

Både han og Kjetil Rekdal mener AaFKs midtbane skal ha en stor del av æren for endringen av spillestilen.

– Jeg ville ikke ha byttet midtbanen mot noen andre i Norge. Men det er kanskje fordi jeg har bygd den opp, humrer Rekdal.

Midtbaneanker Jason Morrison setter pris på AaFKs forvandling.

– Den fotballen som spilles nå, er helt annen enn den jeg har forbundet med Aalesund tidligere. Nå spiller vi min type fotball. Jeg liker at vi triller ball til hverandre, sier han.

Nå mener Kent Bergersen at utfordringen er å tørre å spille fotball også når det handler om avgjørende poeng.

– En ting er å gjøre det her nede på La Manga når det nærmest er uten risiko. Slik vi spiller nå, er det en økt risiko i forhold til å miste ballen. Så det gjelder å finne en balansegang i serien, sier assistenttreneren.

Les også

 1. Høgmo ønsker offensiv forbedring

 2. Nyter Rekdals tillit

 3. Vant kampen om maten

 4. Selvmål ødela AaFKs finalehåp

 5. Keepernes kirkegård

 6. Jason: - Deilig scoring

 7. &ndash; Gullkandidat om vi treffer med kjøpene

 8. Nybakt pappa tilbake på Tromsø-trening

Eliteserien

SVUTMP
1Viking86111761119
2Lillestrøm7520134917
3Molde7412137613
4Sarpsborg 086312107310
5Strømsgodset731389-110
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien