Fotball

Viking FK har midler til å drive A-laget et par måneder

Går Viking Fotball AS konkurs, får det dramatiske følger for de ansatte i administrasjonen, trenere og støtteapparat. Men Viking Fotballklubb, der spillerne formelt er ansatt, har midler til å drive A-laget et par måneder.

Viking betyr svært mye for mange, her Tamara Førland Delgado (24) som har flyttet til Stavanger for å følge favorittlaget. Knapt noen kan tenke seg at det går helt galt for klubben.
 • Egil Ø. Nærland

Aftenbladet vet at det er laget en plan for verst mulig utfall, altså en konkurs for driftsselskapet Viking Fotball AS og Viking Stadion AS.

Allerede kommende uke blir det ekstraordinær generalforsamling i aksjeselskapene med et klart mål om å unngå oppbud.

Flere aksjonærer har signalisert at de vil og skal bidra enten kommunen blir med eller ikke.

Les også

Ekstra generalforsamling i Viking 14. desember

Kan frigjøre 20 millioner

Men beredskapsplanen er lagt:

Tradisjonsrike Viking Fotballklubb med opprinnelse i 1899 har 1200 medlemmer og står i dag i all hovedsak for klubbens breddeavdeling.

Viking FK omsetter rundt 11 millioner kroner årlig, går regelmessig med overskudd og har blant annet verdier i Vikinghallen.

Derfor er Viking FK i stand til å frigjøre rundt 20 millioner kroner til drift hvis aksjeselskapet skulle opphøre å eksistere.

Les også

 1. Slik ble Start og Sør Arena reddet av kommunen

 2. Bjørn Maaseide: – Fantastisk hvis nye investorer vil satse på Viking

Av den grunn er det i første omgang ingen fare for at Viking mister lisensen og blir degradert, men på lang sikt, må atskillig større midler på plass.

Hva med profflisensen?

Torkild Malm Lillesveen i Norges Fotballforbund jobber med klubbenes lisenser. Overfor Aftenbladet forklarer han hva som skjer ved ulike tilfeller:

 • – Hvis for eksempel driftsselskapet til Viking, Viking Fotball AS, skulle gå konkurs, får det ingen konsekvenser med tanke på spill i 1. divisjon, Obosligaen. Viking FK har lisensen og overtar driften.
 • – Hvis ikke Viking FK klarer å oppfylle kravene til lisens, vil klubben bli flyttet ned til 2. divisjon, Post Nordligaen.
 • – Hvis også Viking FK skulle bli slått konkurs, opphører klubben å eksistere som en annen bedrift. Da må en eventuell ny klubb starte på laveste nivå.

De siste årene er Raufoss og Follo kjente tilfeller der klubbene har vært kvalifisert for 1. divisjon (den gangen Adeccoligaen) uten å klare lisenskravet. Begge ble flyttet ned én divisjon. I Follo sitt tilfelle, 2010, fikk Sandnes Ulf plassen.

Les også

Nå blir det større skille mellom elite og bredde i Viking

– Norsk fotball har hatt et ganske kjent tilfelle der en klubb gikk konkurs, FC Lyn Oslo. Klubben forsvant, og Lyn måtte starte på nytt gjennom Ski- og Fotballklubben Lyn som da var i 4. divisjon, forteller Malm Lillesveen.

Forutsetninger for ny drift

Dersom Viking Fotballklubb må overta driften av elitesatsingen og A-laget, må flere forutsetninger på plass for å sikre framtidig drift:

 • Ny stadioneier må tilby leie til overkommelig pris, rundt 5 millioner kroner som nå.
 • Sponsorene må slutte opp som nå. Det betyr flere titalls millioner kroner.
 • Et nytt AS med aksjonærer som enten vil ta driften som i dag, eller for eksempel et AS som bidrar ved kjøp og salg av spillere.
 • Banken må stille opp som nå.
Les også

Sandnes Ulf må klare seg med «halve» Viking

Viking har særdeles lojale sponsorer slik flere av idrettsklubbene i regionen har, men Aftenbladet kjenner til at de som har avtale om å betale neste år, eventuelt må betale til boet etter opphørt AS.

SR-Bank har vært med Viking fra klubbens morgen til dags dato. Signalene fra konserndirektør Thor-Christian Haugland tyder tydelig på at banken blir med uansett.

Og SR-Bank er ganske sikkert bevisst på at Viking i sum ikke er noen belastning. Bare siden Viking stadion ble åpnet i 2004, har Viking betalt inn vel 30 millioner kroner i rente på lån.

Les mer om

 1. Viking FK
 2. Økonomi
 3. Konkurs
 4. Fotball
 5. Viking stadion
 6. Norsk fotball
 7. Sandnes Ulf