Fotball

– Vi har savnet den positiviteten som er i Vålerenga nå

TABELLTIPS ELITESERIEN: 5. PLASS. Vålerenga-profilene Moa og Daniel Fredheim Holm ber om å bli trodd når de varsler nye tider i VIF.

Mohammed «Moa» Abdellaoue (t.v.) og Daniel Fredheim Holm er Vålerengas knoll og tott. Endelig kan VIF få noe å smile for igjen.
  • Kjetil Flygind

VALLHALL: – Det er typisk Vålerenga at går opp og ned. Vi må finne stabiliteten som gjør at vi kan være med der opp med lag som Rosenborg, Molde, Odd og Strømsgodset. Mye handler om kontinuitet, at det ikke blir så store forandringer hele tiden, sier Fredheim Holm.

– Det som har vært, har vært. Vi er på vei til å bygge opp noe nytt her nå. Vi bygger for fremtiden, og det ser bra ut. Det er det vi har fokus på. Det er bare å glede seg til fortsettelsen, sier Moa.

Aftenposten møter Moa (31) og kompisen Daniel Fredheim Holm (31) i kantinen i Vallhall. Det er fisk og grønnsaker på menyen. Rød saft i glasset.

Det er nye tider i Vålerenga. I kantinen, ute på banen og i støtteapparatet rundt laget. Og oppe på kontoret.

I og for seg på bankkontoen også. Investor Tor Olav Trøim har bladd opp nok en gang for å prøve å få Oslo-laget opp fra knestående.

Moa og Fredheim Holm er Oslo-gutter som har opplevd Vålerenga på godt og vondt. I 2008 scoret de to mål hver da VIF ble cupmester. Da var Fredheim Holm allerede seriemester (2005). Mens Moa fikk med seg sølvmedalje fra 2010.

Så startet nedturen. Som har vedvart. En tilværelse i ingenmannsland.

Les også

Åpen dag på Lerkendal: - Vi hadde flere besøkende enn konkurrentene våre har på kampdag

Moa (t.v.) og Daniel Fredheim Holm jubler etter cupfinaletriumf mot Stabæk i 2008.

Bryr seg ikke om hva andre tror

– Man blir jo litt lei av å se andre klubber passere oss og ta «vår» posisjon. Man starter jo hvert år med et håp om at man kan være med og kjempe om noe. Men det er jevnt i serien. Se bare på Brann i fjor. Det er muligheter, sier Daniel Fredheim Holm.

Og fortsetter:

– Men det er på tide at vi hever oss og stabiliserer oss. Vi skal bygge videre på det vi har begynt på. Vi har savnet den positiviteten som er i Vålerenga nå. Det har ofte vært for mye negativitet. Alt som har kommet herfra har stort sett vært negativt. Jeg ser ikke hvorfor det skal være sånn. Hvorfor skal man snakke så negativt? Hvorfor ikke heller snakke hverandre opp?

Det er kanskje ikke så rart at det har vært et slags negativt fortegn foran klubbnavnet. Interessen har vært sterkt dalende. På kamper på Ullevaal har det vært under 4000 fysisk til stede på kamp.

Les også

Rekdal om gullstriden: – Jeg tror ett lag kan nærme seg Rosenborg

Under Kjetil Rekdals ledelse ble det 11.-plass, 6.-plass, 7.-plass og 10.-plass (Deila inn som trener på tampen). Det var mer et konkursbo enn et fotballag til tider.

Rekdal er erstattet med Ronny Deila. Og optimismen har kommet sigende akkurat som vårsolen på Oslo øst. Den tunge tåken er i ferd med å lette.

Men hvorfor skal vi tro på spillerne som mener Vålerenga endelig er på rett kurs – igjen?

– Vi spillerne tror på det. Hva andre tror og ikke tror, bryr vi oss ikke om, sier Moa.

– Det er vi som må gjøre jobben, det er vi som styrer resultatene. Vi tror på dette opplegget. Og vi gleder oss til å få vist det frem. Det er masse positivt som skjer her. Det er unge spillere på vei opp, offensiv fotball, engasjement og hard jobbing og masse energi, sier den tidligere Bundesliga-proffen.

Daniel Fredheim Holm har bare Morten Berre og Freddy dos Santos foran seg på listen over spillere med flest toppseriekamper For Vålerenga.

– Kan dere si litt om hvordan dere opplever det som er nytt i klubben?

– Ting er satt i et skikkelig system. Vi blir utfordret på og utenfor banen, sier Moa.

– Det er mer profesjonelt. Det er ingen tilfeldigheter. Se bare på maten her i kantinen. Den er annerledes. Treningshverdagen er helt annerledes. Innholdet i treningene er annerledes. I år har det vært fotball. Hele tiden har det vært fotball. I tillegg er vi mer sammensveiset som gjeng. Det er stor takhøyde. De eldste blir lit tyngre, og de yngste blir litt eldre, forklarer Fredheim Holm.

Begge er glade for endelig å kunne sette strek og se fremover. Ikke bekymre seg eller ergre seg over at VIF på mange måter hadde kjørt seg litt fast i de samme problemene.

– Man blir lei av det. Jeg er ikke noe glad i å snakke om det som har skjedd før, sier Moa.

– Dessuten har jo vi spillerne vært en del av det vi også. Vi har ikke prestert godt nok. Vi har et like stort ansvar vi som noen andre, sier Fredheim Holm.

– Med den nye satsingen, føler dere noe press om å innfri forventningene som legges på dere?

– Dette er 100 prosent positivt. Presset vil alltid være der. Men at det satses, det kommer inn dyktige folk på banen og rundt laget og i klubben ellers, det vil bare slå positivt ut. Jobben som spiller er den samme uansett, og det vil ikke stresse oss. Det blir en ny giv, det er bare positivt for oss, svarer Moa.

Fredheim Holm er ferdigspist og nikker samtykkende.

Det neste på menyen for Vålerenga er Viking hjemme på Ullevaal om en drøy måned. Prøvetiden er over for trener Ronny Deila også.

Får vi se den gode, gamle Moa tilbake for VIF denne sesongen?
Ronny Deila går inn i den første hele sesongen som hovedtrener i Vålerenga.

Føler ikke noe press

– Jeg kjenner på forventninger, på egne og lagets vegne. Men ikke så mye mer enn det. Dette er et prosjekt, ikke noe som skal skje over natten. Vi skal bygge dette opp sakte, men sikkert, slik at vi kan etablere oss godt på øvre halvdel, sier Deila til Aftenposten.

Han beskriver vinteren som veldig god. Han ser utvikling. På mange områder.

– Vi har utviklet oss mye på banen, men det er det nok flere lag som har. Vi har fått inn en flott kultur her nå, den skal vi bygge videre på. Vi har tempo og intensitet, vi er skadefrie, gutta er flinke til å ta vare på seg selv. Det er viktig, sier Deila.

Han sier han har både en plan A, B og C.

– Det holder. Forhåpentlig, sier VIF-treneren og ler.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor vi lader opp til seriestarten:

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt19115340192138
2Molde19114446232337
3Kristiansund1911262722535
4Rosenborg19104540251534
5Lillestrøm1910453124734
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. Fotball
  3. Vålerenga Fotball
  4. Mohammed Abdellaoue
  5. Ronny Deila