Kontroversiell plan for å ferdigspille Premier League: – Liverpool fortjener det

Premier League har planer om å spille ferdig serien. Planene møter både motstand og støtte.

Liverpool trengte bare to seire på de ni siste kampene for å sikre sitt første ligamesterskap på 30-år. Derfor var det gjort klart til feiring i byen. Så kom pandemien. Nå blir det planlagt en sommerturnering for lukkede dører slik at en seriemester i sesongen 2019/20 kan kåres.
  • Kurt B. M. Haugli

Liverpool kan bli seriemester. Bak lukkede dører. Premier League sysler med planer om å spille resten av de 92 kampene som gjenstår. Det vil skje uten publikum på isolerte arenaer rundt om i England.

Det er mye penger som står på spill, og nå har de lagt en plan for å gjennomføre avslutningen av Premier League-sesongen.

Kampene skal TV-sendes, men ikke spilles på klubbenes egne stadion. Det skal spilles et par kamper daglig gjennom sommeren, og alle skal sendes på TV.

Spillere og støtteapparat skal isoleres på hotell borte fra sine familier på samme måte som under de store nasjonale mesterskapene.

Ifølge avisen The Independent skal det være enighet blant klubbeierne om at dette er en løsning som i høyeste grad er aktuell.

Les også

City-stjerne mener Liverpool bør tildeles ligatittelen hvis sesongen avlyses

Kane tviler

Harry Kane, som har vært skadet siden januar, er en av dem som ikke er spesielt begeistret for at det muligens blir spilt sommerfotball for stengte dører.

– Å spille i juli og august og forskyve neste sesong ser jeg ikke mange fordeler med. Men selvsagt vet jeg ikke mye om arbeidet i kulissene, sa Kane i en direktesendt samtale med Jamie Redknapp på Instagram søndag.

Les også

Ryker Liverpools gull etter viruskaoset? Fotballekspert peker på flere muligheter.

Det var slik alle Liverpool-tilhengere ønsket å avslutte sesongen, med Virgil van Dijk i spissen for jublende spillere i røde drakter.

30 års venting

Den tidligere manageren i en rekke klubber, Harry Redknapp, er derimot mer positiv til at Liverpool etter 30 års venting skal få en mulighet til å løfte ligatrofeet.

– De lagene som er i toppen fortjener dette. Liverpool fortjener å bli kåret som vinnere, sa Harry Redknapp.

Han har en svært så talefør motstander i superkjendisen Piers Morgan. Han er programleder i det populære TV-programmet Good Morning Britain, tidligere redaktør i Daily Mirror og Arsenal-tilhenger.

– Den eneste løsningen er å annullere denne sesongen og starte på nytt når vi kan. Det er trist for Liverpool og Leeds, men det er irrelevant i en slik situasjon som vi er i nå, sier Piers Morgan.

Han gikk i rette med tidligere United-spiller og fotballekspert Gary Neville, som mener at det er en fornuftig løsning å forsøke å spille ferdig Premier League.

TV 2s Premier League-kommentator Øyvind Alsaker mener at sesongen bør spilles ferdig.

– Forgjeves

– Hvis ikke Premier League klarer å spille ferdig sesongen, er det sju-åtte måneder som er forgjeves. Men det er så tidlig i prosessen, fotballen har vært stengt ned et par uker. Nå er alle bare spente på hvordan tiltakene virker. Jeg har ikke sans for alle utspillene om hva vi bør gjøre, det er helt feil tidspunkt. Vi vet åpenbart ikke hvor dette bærer, sier han.

Alsaker mener altså det er for tidlig å annullere sesongen allerede nå.

– Det er ekstremt viktig å få det fullført av respekt for den jobben som er lagt ned i så mange måneder og Liverpool som i praksis har vunnet ligaen. Det blir en eller annen grad av urettferdighet uansett, men det mest dramatiske er å annullere alle 29 rundene. Det hadde vært spesielt. Nå må vi se dette an. Hvis halvparten av Premier League-spillerne er smittet med korona i juni, er det greit, da kan vi ikke spille mer. Vi vet ikke. Men å ta en beslutning nå virker litt prematurt. Det er enorme økonomiske komplikasjoner.

Les også

Hevder det er økende vilje hos toppklubbene til å annullere Premier League-sesongen

Taper milliarder

Foreløpig er det bare Premier League som forsøker å berge hundrevis av TV-millioner i inntekter på denne måten.

Ifølge nettstedet Football. London er det faktisk snakk om at engelske fotballklubber kan tape opp mot 15 milliarder kroner dersom det ikke blir spilt flere kamper denne sesongen. En sponsoranalytiker tror at tapet kan reduseres til rundt 2 milliarder dersom ligaen blir ferdigspilt.

Det er allerede klart at en rekke av de store ligaene sliter med det samme problemet. Det totale tapet for de store europeiske klubbene kan bli opp mot 50–60 milliarder kroner. I tillegg taper trolig Uefa rundt fem milliarder på at EM blir utsatt med ett år.

Annullert allerede

Planene som nå vurderes gjennomført gjelder alle de fire øverste divisjonene i engelsk fotball.

Engelsk fotball utenfor det profesjonelle ligasystemet er allerede annullert. Det vil si fra og med nivå syv. Det er også damefotballen under nivå to. Der vil lagene begynne på ny sesong når det er helsemessig forsvarlig.

South Shields utenfor Newcastle ledet sin avdeling av 7.-divisjon med 12 poeng og lå an til opprykk. Det blir det nå ingenting av. De har sendt brev til forbundet (FA) og bedt om at de revurderer beslutningen om å annullere sesongen. Med seg til å signere har de fått 60 andre klubber fra de lavere divisjonene.

Premier League

SVUTMP
1Arsenal29233370274372
2Manchester City28204471264564
3Manchester United2615564135650
4Tottenham Hotspur28154952401249
5Newcastle United261211339192047
  • Champions League
  • Europaliga
  • UEFA Conference League
  • Nedrykk