RBK har fortsatt 15 millioner til spillerkjøp

<p>Turbulensen i RBK har foreløpig liten betydning for klubbens rike onkler.</p>

TRONDHEIM 20090807: Rosenborg Ballklub .Brakka, Rosenborgs klubbhus ved Lerkendal Stadion i Trondheim. Rosenborgs hjemmebane.Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX .
  • Ole Kristian Sagbakken

Ennå har ikke klubben brukt av de 15 millionene investorene har satt av til spillerkjøp.

I sommer hentet Rosenborg spillere for godt over 20 mill. Ingen med investorhjelp. Det gir større muligheter til å forsterke i januar.

– Foreløpig, «as we speak», er det ikke tatt ut én krone av pengene som ble satt inn i selskapet. Dersom det skal skje, må RBK komme med en innstilling til styret i investeringsselskapet. Da vil de også i prinsippet kunne få grønt lys. Vi stoler selvsagt på at Rosenborg er flinkere enn oss til å velge ut spillere som det bør investeres i , sier Leif Inge Nordhammer til Adresseavisen.

For to måneder siden sprøytet den tidligere konsernsjefen i Salmar – sammen med fem andre, deriblant RBK selv – 15 friske millioner inn i et selskap til spillerkjøp.

Med tanke på sommerens storhandel, og ryktene om nye, store minustall i regnskapene, har det vært spekulert i om pengene er brukt allerede. For noen uker siden ble det også avholdt et møte mellom investorene og RBK-ledelsen. Men en drøy måned før overgangsvinduet åpner står millionene fortsatt på bok.

Noe som vil gi Erik Hoftun større handlefrihet i januar.

Mye negativt fokus

Leif Inge Nordhammer er styreleder og talsmann for investorene. Han forklarer at pengene skal brukes til sportslig satsing, og ikke til å dekke eventuelle administrative minustall. Men at det ikke er noe krav at de 15 millionene øremerkes 2012-kjøp.

– Klubben kan velge å la oss investere i noen av dem som allerede er der, som Borek Dockal eller John Chibuike. Men også en eventuell slik investering vil komme til nytte i januar, ved at RBK får frigjort kontanter , sier han.

Årsaken til at frøyværingen sammen med Rema 1000, Sparebank 1 Midt-Norge, Hent og Salmar-kollega Gustav Witzøe gikk inn med penger, handler om engasjement. Det er ikke sjelden Nordhammer tar turen fra Frøya til Lerkendal. Men etter at de rike onklene fikk ideen, har det vært mye negativt fokus rundt Brakka.

Statistikksenter Eliteserien:

Først ble det kjent at daglig leder Nils Skutle går av, så røk RBK ut av Europa, mens klubben fortsatt venter på et svar i Pall Gunnarson-saken. I samme periode har laget tapt for Brann og lillebror Ranheim. Tirsdag ble det også kjent at styreleder Terje Svendsen ikke tar gjenvalg.

– Omdømme bygges på banen

Nordhammer er uansett klar på at turbulensen neppe vil få noen innvirkning på investorenes vilje til å bruke penger til spillerkjøp.

– Nei. Vi har stilt penger til rådighet, og har med gitt RBK et større handlingsrom, og det er viktig å holde tunga rett i munnen og se potensialet i laget og spillerne. Ingen har skapt så mange sjanser som RBK i år, og ingen har scoret flere mål. Det har vært høydepunkter og svake øyeblikk. Men vi kjemper om medalje, og de to siste kampene blir svært viktige, sier han. Men vi ønsker at RBK skal være best, sier han.

– Hva tenker du om RBKs omdømme for tiden?

– Sett i lys av Pall Gunnarson-saken går det an å hevde at det ikke er godt. . De har vært inne på et spor som ikke har vært bra, og det har Erik Hoftun også sagt. Jeg tror uansett at RBKs omdømme bygges mest ut fra det sportslige.

– Men vi følger med, og er opptatt av totaliteten. Når vi stiller penger til disposisjon, ser vi også litt etter hvordan RBK-organisasjonen forvalter kapitalen sin, sier Nordhammer.

– Føler du at klubben driver sunt økonomisk?

– Nå har det vært minustall i noen år for å styrke den sportslige satsingen, uten at man har oppnådd de sportslige resultatene, f.eks kvalifisert seg til Mesterligaen. Men på sikt må ting komme på stell igjen, potensialet er der svarer han.

Avviser ikke styreverv

I juni i år ga Nordhammer seg som konsernsjef i Salmar. Det betyr at han har bedre tid, og det hviskes om Nordhammer som mulig kandidat for styreledervervet i Rosenborg. Den tidligere Frøya-spilleren er ikke avvisende på direkte spørsmål om han kan være aktuell.

– Det er hyggelig å bli nevnt i den sammenhengen. Men hva skal jeg si? Jeg får svare dersom jeg skulle bli spurt, sier han.

– Har du tid, da?

– Akkurat nå har jeg vel det. Men en må ha lyst, også. Jeg er uansett ikke fremmed for tanken om å engasjere meg litt mer. I en eller annen sammenheng, svarer Nordhammer.

Fakta

RBKs investorgruppe

  • Består av seks parter: Privatpersonene Gustav Witzøe og Leif Inge Nordhammer, Rema 1000, Sparebank 1 Midt-Norge, Hent og RBK selv.
  • Har spyttet inn 15 millioner i et fond RBK kan bruke til spillerkjøp
  • Har opprettet eget styre, hvor Leif Inge Nordhammer er styreleder og talsmann. Styret har hatt møte med RBKs sportslige ledelse for å få innblikk i hvordan klubben tenker på kjøp i framtida.
  • Investorene investerer i spillere. Dersom en spiller blir solgt videre med overskudd, har investorene krav på en liten bit av overskuddet. RBK vil uansett sitte igjen med brorparten av pengene. Dersom spilleren selges til innkjøpspris eller lavere, sitter RBK igjen med alt.
  • Rosenborg bestemmer hvem som skal kjøpes for investorpengene. Investorene vil få innblikk i prosessen, men klubben tar den endelige avgjørelsen.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde23183254213357
2Lillestrøm23135540241644
3Rosenborg23127449311843
4Bodø/Glimt23126556302642
5Vålerenga23123842321039
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk