Stor forskjell på premiepengene: Så mange millioner står på spill for topplagene

Lagene i medaljestriden har mye å kjempe for i sesongavslutningen.

Ole Gunnar Solskjærs (fra venstre) Molde, Lars Arne Nilsens Brann og Kåre Ingebrigtsens RBK er i medaljekampen.

Rosenborg leder Eliteserien med sju poeng når åtte serierunder gjenstår. Selv om trønderne fortsatt ikke har innkassert seriegull nummer tre på rad, ser det lyst ut for Kåre Ingebrigtsens gutter.

– Rosenborg blir seriemester, sier Thomas Berntsen, sportssjef i Sarpsborg 08.

Bak RBK er det tre lag som trolig vil gjøre opp om medaljene. Brann har 40 poeng, Sarpsborg 08 og Molde har henholdsvis 38 og 37 poeng.

– Det blir veldig jevnt helt inn. Både Brann og Molde tok en forventet borteseier i går, mens Sarpsborg 08 gikk på en smell i Tromsø, sier Kjetil Rekdal, fotballekspert for Eurosport.

Det ligger mye i potten i sesongavslutningen, også en solid dose premiepenger fra Norsk Toppfotball fra den nye medieavtalen med Discovery.

Klubbene får i tillegg penger for sin kommersielle drift, og utviklingsmidler gjennom antall stjerner klubbene oppnår i den nye Akademiklassifiseringen. Denne oversikten blir klar ved sesongslutt.

– Det er ikke der fokuset må ligge. Det er bare konsekvensene av hva du oppnår på banen, sier Rekdal.

Prognosene fra Norsk Toppfotball viser at det skiller over 8,3 millioner kroner mellom en andreplass og en fjerdeplass i Eliteserien (se faktaboks).

– Som klubb betyr det mye, men man tenker ikke så mye på den delen. Det handler mer om å vinne den neste fotballkampen og havne så høyt på tabellen som mulig, sier Rune Soltvedt, sportssjef i Brann.

Les også

Vålerengas krise, Bendtners opptur og afrikanske gullkalver: Her er ni hete temaer før innspurten i Eliteserien

Brann ligger best an av lagene bak Rosenborg før de siste åtte serierundene. Her jubler laget etter 1–0-scoringen mot Sandefjord søndag.
Les også

Slik forklarer kapteinen super-Bendtners scoringsform

Kjetil Rekdal er fotballekspert for Eurosport.

Stortap i Tromsø

Brann klatret opp på andreplass i Eliteserien etter sin 1–0-seier borte mot Sandefjord søndag.

– Det blir tett og jevnt i sesongavslutningen og umulig å forutse hvordan det ender til slutt. Det er bra for oss å slå tilbake etter en litt tung periode, og nå har vi gitt oss selv et godt utgangspunkt, sier Soltvedt.

Sarpsborg 08 skal spille semifinale i cupen mot Vålerenga onsdag. Trener Geir Bakke sparte syv spillere da laget fikk bank av Tromsø søndag (0–5).

– VI hadde vært ekstremt fornøyde med medalje i år, selv om mange kanskje ikke tror det etter gårsdagens kamp, sier Berntsen.

Han ser fram mot det han beskriver som en spennende sesongavslutning, med muligheter for både medalje i serien og cupfinale på Ullevaal.

– Det er inspirerende for en klubb som Sarpsborg 08, sier Berntsen.

Dersom klubben gjør jobben i de siste åtte serierundene, blir det også europacup for laget neste sesong.

Les også

Tomålsscorer Wangberg: – Bekreftelse på at vi er på rett vei

Sarpsborg 08 ligger på tredjeplass i serien, og skal spille semfinale i cupen borte mot Vålerenga onsdag.

Fire plasser i Europa

Norge har i utgangspunktet fire plasser i europacupene: Serievinneren skal spille kvalifisering til mesterligaen, cupvinneren og nummer to og tre i eliteserien skal spille kvalifisering til Europa League.

Her får klubbene to millioner kroner i støtte fra Norsk Toppfotball. Pengene betales tilbake dersom man klarer å komme seg til gruppespillet.

– Europa blir en ny milepæl for klubben, men ikke butikkmessig. De første rundene er ikke mye å skrive hjem om, men erfaringene vi vil høste vil være gull verdt for oss. Sportslig vil det bli en fin utfordring, sier Berntsen.

Brann sikter seg også inn på en plass i Europa kommende sesong.

– Det å klare å kvalifsere oss er nøkkelen, sier Soltvedt, som ser flere utfordrere i medaljekampen enn Sarpsborg 08 og Molde i avslutningen.

– Det er flere lag som lusker bak der, deriblant Haugesund. Vi må ha en god del seiere til om vi skal ta medalje, sier Soltvedt.

Han beskriver oktober som en nøkkelmåned, med bortekamper mot Molde og Haugesund borte, og Rosenborg hjemme.

Les også

Braut Håland-feiring fikk det til å koke over for Iven Austbø

Rune Soltvedt er sportssjef i Brann.

– En liten fordel Brann

Rekdal tror - i likhet med de fleste andre - at gullet havner i Trondheim. Bak der er han mer usikker.

– Akkurat nå er Brann det laget som er mest stabilt. De vinner igjen etter en lang periode uten seier. Det er en liten fordel Brann, sier Rekdal, og fortsetter.

– Men det kan endre seg. Jeg tør ikke tippe noen klar medaljerekkefølge foreløpig, annet enn at Rosenborg har et godt grep om gullet, sier Rekdal.

– Hva tror du de tre klubbene tenker om Europa-spill?

– For Brann og Molde er det veldig viktig. Sarpsborg har ikke vært med på det før, og det vil være en sterk prestasjon for dem å komme seg ut der, sier Rekdal.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk